Saz Kedilerine Özel Koruma
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye ofisi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı işbirliğinde, Türkiye'deki beş özel kedi türünden biri olan saz kedisi koruma altına alınıyor.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye ofisi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı işbirliğinde, Türkiye'deki beş özel kedi türünden biri olan saz kedisi koruma altına alınıyor.
Tür Koruma Eylem Planı, saz kedisinin neslini tehlikeye sokan doğal yaşam ortamının kaybolmasını önlemeyi hedefliyor. Plan, yöre halkıyla yapılan görüşmeler ve bölgedeki resmi kurumlar, bilim ve akademi dünyasından uzmanların katılımlarıyla tamamlandı.
Adana'da bulunan Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Yumurtalık Lagünleri ve Tuzla Lagünü'nde yürütülen arazi çalışmalarıyla elde edilen veriler haritalandı.
WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü Dr. Sedat Kalem, 47 gün süren arazi çalışmalarında beş fotokapan kurduklarını aktardı. Fotokapanlar sayesinde, saz kedileri 35 kez kaydedildi. Bunlardan altısından yavrularının olduğu tespit edildi.
Kapsamlı bir çalışma
Yavruların hayvanların sağlıklı olduğunu gösterdiğini vurgulayan Kalem, proje hakkında şu bilgileri verdi:
"Saz kedisinin biyolojisini, ekolojisini ve yaşam döngüsünü ortaya koyan plan, türün Adana'daki doğal yaşam alanlarında etkileşim içinde olduğu diğer canlılar hakkında da önemli bilgiler içeriyor. Bu açıdan plan, saz kedisini merkeze koyarak, varlığını sürdürebilmesi için gereken şartların bir arada değerlendirilmesi bakımından kapsamlı bir çalışma olmuştur."
WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak ise, "22 Mayıs Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü'nde paylaştığımız bu haber, saz kedisinin geleceği ve sahip olduğumuz diğer doğal değerlerin korunması açısından umut vadediyor" diye konuştu.
Kedi türleri tehlikede
Türkiye'deki 160 memeli türünün arasında varlığını sürdüren beş kedi türü bulunuyor:
Yaban kedisi, karakulak, vaşak, saz kedisi ve leopar.
Son leoparların Anadolu'nun doğusunda varlığını sürdürmeye çalıştığı tahmin ediliyor.
Vaşak, karakulak ve yaban kedilerinin sayıları ise yasadışı avlanma, kazalar, orman tahribatı gibi nedenlerle hızla azalıyor.
Kaynak: WWF