Haberler

Sayıştay'da Şok: Raporlardan Kamu Zararı Çıkarıldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sayıştay Başkanlığı, ani bir karar alarak Meclis'e gönderilecek mali raporlardaki 'kamu zararı' bölümünü çıkardı.

Sayıştay Başkanlığı, Meclis'e gönderilecek mali raporlardaki 'kamu zararı' bölümünü çıkardı. Denetlenen kurumlarda, işlemlerden doğan kamu zararı belirtilecek ve rapor bu haliyle Meclis'e sunulacaktı. Denetçiler evrakı bu şekilde hazırladı.

KAMU ZARARI BÖLÜMÜ ÇIKARILDI

Ancak Başkanlık, raporların yeniden düzenlenmesini istedi. Zaman Gazetesi'nden Emre Soncan'ın haberine göre bazı üyeler ve denetçilerin karşı çıkmasına rağmen başkanlık kararında ısrar etti ve raporlardan 'kamu zararı' bölümü çıkarıldı. Sayıştay Kanunu'ndaki değişiklik sebebiyle, geçen yılki raporlar da TBMM'ye teslim edilmemişti. Değerlendirme Kurulu'nun kararıyla, 2011'e ait malî raporlar başkanlığa iade edilmişti.

DENETÇİLER BU KARARA KARŞI ÇIKTI

Denetçiler bu yıl da raporlarını hazırladı. Fakat Sayıştay Başkanlığı beklenmedik bir karar alarak, denetçilerin raporlarındaki 'kamu zararı' kısmını kaldırması ve raporların yeniden düzenlenmesini istedi. Bazı Sayıştay üyeleri ve denetçiler, kurumun yetki ve itibarının zedeleneceği gerekçesiyle bu duruma karşı çıktı. Başkanlık kararında ısrarcı olunca, raporlardan kamu zararına ait bölümler çıkarıldı. Bu kez de raporların zamanında hazırlanamaması ve bir kez daha TBMM'ye gönderilememesi tehlikesi doğdu. Çünkü denetim raporları, kamu idaresinin üst yöneticisi tarafından, raporun alındığı tarihten itibaren otuz gün içinde cevaplandırılıyor.

3 HAFTALIK GEÇİKME

Bu cevaplar da dikkate alınarak yeniden düzenlenen denetim raporları Sayıştay dairelerinin görüşleri alınmak üzere raporun ilgili olduğu yılın bitimini takip eden mayıs ayı sonuna kadar Sayıştay Başkanlığı'na sunuluyor. Bu raporlara kamu idarelerinin cevapları da ekleniyor. Daireler, raporlar hakkındaki görüşlerini temmuz ayının 15'ine kadar Sayıştay Başkanlığı'na sunuyor. Fakat söz konusu takvimde daha şimdiden 3 haftalık bir gecikme yaşandığı belirtiliyor. Raporlar henüz tamamlanmadığı için dairelere ulaşmadı. Raporların dairelerde de yaklaşık 3 hafta incelendiği ve adli tatilin de yaklaştığı göz önünde bulundurulduğunda büyük sorun yaşanacağı kaydediliyor.

RAPOR NEYİ İÇERİYOR?

Kamu zararının belirlenmesinde; iş, mal veya hizmet karşılığı olarak belirlenen tutardan fazla ödeme yapılması, mal alınmadan, iş veya hizmet yaptırılmadan ödeme yapılması, transfer niteliğindeki giderlerde, fazla veya yersiz ödemede bulunulması, iş, mal veya hizmetin rayiç bedelinden daha yüksek fiyatla alınması veya yaptırılması, idare gelirlerinin tarh, tahakkuk veya tahsil işlemlerinin mevzuata uygun bir şekilde yapılmaması gibi durumlar esas alınıyor.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel
title
Close