Haberler

Savcı, Mkek Kırıkkale Silah Fabrikası Eski Genel Müdürü Tanrıverdi'nin Cezalandırılmasını İstedi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KIRIKKALE Silah Fabrikası eski Genel Müdürü Mustafa Tanrıverdi'nin, Milli Piyade Tüfeği MPT-76 ve MP-5 silahlarına ilişkin bilgileri ABD'de silah fabrikası sahibi ve MKEK'nin ABD temsilciğini üslenen Kutlay Kaya'ya sattığı iddiasıyla yarılandığı davanın görülmesine devam edildi.

KIRIKKALE Silah Fabrikası eski Genel Müdürü Mustafa Tanrıverdi'nin, Milli Piyade Tüfeği MPT-76 ve MP-5 silahlarına ilişkin bilgileri ABD'de silah fabrikası sahibi ve MKEK'nin ABD temsilciğini üslenen Kutlay Kaya'ya sattığı iddiasıyla yarılandığı davanın görülmesine devam edildi. Duruşmada mütalaasını açıklayan savcı, Tanrıverdi'nin rüşvet vermeye teşebbüs ve devletin gizli kalması gereken bilgilerini başkasının yararına kullanmak suçundan 8 yıldan 19 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

Makine ve Kimya Endüstrisi (MKEK) Kırıkkale Silah Fabrikası eski Genel Müdürü Mustafa Tanrıverdi'nin, "Rüşvet almak, devlete ait gizli kalması gereken fenni keşif, buluş ve sınai yeniliklerden yararlanma" iddiasıyla tutuklu yargılandığı davanın görülmesine Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Duruşmaya, tutuklu sanık Mustafa Tanrıverdi, avukatları ile şikayetçi MKEK ile Savunma Sanayi vekilleri katıldı.

TANIK ARA CELSEDE İFADE VERDİ

Bir önceki duruşmada ifadesi için mahkemede hazır bulundurulmasına karar verilen ABD'de silah fabrikası sahibi ve MKEK'nin ABD temsilciğini üslenen Kutlay Kaya'nın, duruşma günü ABD'de olacağı için mahkemeye dilekçe ile başvuru yaparak 5 Aralık günü yapılan ara celsede ifade verdiği belirtildi.

MP-5 İÇİN 2 YÜZBİN TL, MPT-76 İÇİN 300 BİN DOLAR İSTEDİ

Tanık Kutlay Kaya ifadesinde, sanıkla yaklaşık 1.5 yıl önce tanıştığını belirterek, "2016 yılı Ocak ayı başlarında Kırıkkale MKE'de sanığın odasında görüştüğümüz sırada bana maaşının yetmediğini 2-3 kez söyledi. Ben önce anlamadığımı söyledim. Sanık bana MP-5 serisi ve MPT-76 silahlara ilişkin tüm bilgileri ve çizimleri verebileceğini söyledi. Ben duruma çok sinirlenip durumu MKEK Genel müdürlüğü yetkilileri ile görüştüm. Yetkililer durumu polise bildirmişler. Onlar da bu durumun çok ciddi olduğunu ve sanıkla görüşmeye devam etmemi söylediler. Bunu üzerine sanıkla 4-5 kez görüştüm. Sanık başlangıçta MP-5 serisi için 2 yüz 60 bin TL, MPT-76 için 300 bin dolar istedi. Teknik takibe alınan bu görüşmelerimiz sonrasında sanık en son MP-5 serisi için 2 yüz bin TL, MPT-76 için de 300 bin dolar karşılığında her şeyi verebileceğini söyledi. Bana bilgisayarında bu çizimleri gösterdi. Bana göstermiş olduğu belgelerin üzerinde 'gizli' ibaresi vardı" dedi.

BANA İKİ ADET FLAHS DİSK VERDİ

Sanıkla emniyetin talimatıyla Ankara'da bir görüşme ayarladığını anlatan tanık Kutlay K, ifadesine şöyle devam etti: "Yetkililer bana sanığa vermem için paraları bir çanta içinde verdiler. Daha sonra sanıkla daha önce kararlaştırdığımız lokantada buluştuk. Ben sanığa paraları gösterdim. O da bana iki adet flash disk verdi. Daha sonra dışarı çıktığında polisle onu yakaladı."

OLAY BİR KURGU VE TUZAKTAN İBARET

Sanık Mustafa Tanrıverdi'nin avukatı Ali Meriç Türkmenoğlu, tanığın ifadelerini kabul etmediklerini belirterek, "Olayın bir kurgu ve tuzaktan ibaret olduğu sanığın da bu tuzakta kullanıldığı anlaşılmaktadır" dedi.

SAVCI MÜTALAASINI AÇIKLADI

Tanık ifadesinin ardından bugünkü celsede duruşma savcısı İsmail Şafak mütalaasını açıkladı. Savcı, rüşvet suçunun teşebbüs aşamasında kaldığını, sanığın, devletin güvenliğini gizli kalması gereken fenni keşif veya yeni buluş veya sınayi nitelikteki gizli silah bilgilerini kendisi veya başkası yararına kullanmak suçunu işlediğini belirterek, 8 yıldan 19 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Savcı, ayrıca sanığa 3 bin gün adli para cezası verilmesini de talep etti.

SANIK AVUKATLARI MÜTALAA KARŞISINDA YAZILI SAVUNMA İÇİN SÜRE İSTEDİ

Mütalaa karşısında görüşleri sorulan MKEK ve Savunma Sanayi vekilleri, rüşvet suçunun işlendiğini, indirime gidilmesini kabul etmediklerini, sanığın üst sınırdan cezalandırılmasını gerektiğini belirttiler.

Mütalaa karşısında söz alan sanık avukatı Ali Meriç Türkmenoğlu, "İddia makamının mütalaasını kabul etmiyoruz. Ceza Genel Kurulu kararında sanığa rüşvet suçundan tuzak kurulması durumunda hür iradeden bahsedilemeyeceğinden rüşvet suçunun oluşmayacağı belirtilmiş. Bu nedenle sanığa rüşvet suçundan ceza verilemez. Devletin güvenliğini, gizli kalması gereken fenni keşif veya yeni buluş veya sınayi nitelikteki gizli silah bilgilerini kendisi veya başkası yararına kullanmak suçuyla ilgili daha önceki savunmalarımızı tekrarlıyoruz. Silahların bilgileri gizli olmadığı için ortada devletin güvenliğinin tehlikeye düşmesi söz konusu değildir. Suçun yasal unsurları oluşmamıştır. Ayrıca mütalaaya karşı yazılı savunma yapmak için süre talep ediyoruz" dedi.

SİLAHLARLA İLGİLİ DEVLET SIRRI VE GİZLİLİK SÖZ KONUSU DEĞİLDİR

Sanık Mustafa Tanrıverdi de suçlamaları kabul etmeyerek, "Söz konusu silahlarla ilgili devlet sırrı ve gizlilik durumu yoktur. Ben hiç bir şekilde bu silahların çizimleri için para karşılığında pazarlık yapmadım. Bu konuda Kulay Kaya'dan bir para almadım. Daha önce sattığımız silahlarla ilgili sıkıntılar dile getirdiği için Kutlay Kaya ile buluşmaya gittim. Suçlamaları kabul etmiyorum, tahliyemi istiyorum" dedi.

Mahkeme, sanığın tutukluluk halinin devamına, sanık avukatlarının mütalaaya karşı yazılı savunmalarını vermeleri için süre tanınmasına karar vererek duruşmayı erteledi. - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close