Öğrencileri Okul Kodu Mağdur Etti
Savaştepe Anadolu Sağlık Meslek Liseli 19 öğrenci okul kodu yüzünden üniversiteye gidemiyorlar.
Savaştepe Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'nden (ASML) bu yıl mezun olan 19 öğrenci, üniversite tercihlerinde okul tür kodunun yanlış girilmesi nedeniyle çifte mağduriyet yaşadığını ileri sürdü. Öğrenciler, Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Kodu yazılması gerekirken, Sağlık Meslek Lisesi kodu girildiğini, bu nedenle hem ön lisans programlarına geçiş yapamadıklarını, hem lisans programına ASML mezunu olarak puanların yetmesine rağmen giremediklerini; kendilerinden daha düşük puanla ASML mezunu öğrencilerin istedikleri bölüme yerleştiğini söyledi.
Balıkesir Savaştepe Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'nde 22 son sınıf öğrencisi, bu yıl büyük umutlarla üniversite sınavlarına girdi. İddiaya göre 19 öğrenci, yapılan bir hata ve okul müdürü Mesut Avcı'nın da öğrencilerin uyarısına rağmen hatayı düzeltmemesi sonucu açıkta kaldı. Mağdur öğrenciler, başvuru formlarında 'Anadolu Sağlık Meslek Lisesi' okul kodu yazılması gerekirken, 'Sağlık Meslek Lisesi' kodu yazılması nedeniyle 1 yıllarının boşa gittiğini söyledi. Bir yanlışlık sonucu hayallerinin yıkıldığını belirten 19 yaşındaki Burak Yalçıntaş şunları anlattı:
"Mağduriyetimizin nedeni, okul müdürümüzün ÖSYM sitesine okul kodunu yanlış girmesi. Anadolu Sağlık Meslek Lisesi yerine düz Sağlık Meslek Lisesi kodu girilince biz hiçbir üniversiteye yerleştirilemedik. 22 arkadaşımızdan sadece okul birincisi, hakkı olduğu için istediği okula tercihini yaptı. Devlet üniversitesine giren bir tek o. Diğer iki arkadaşımız da özel üniversitelere kaydoldu. Bizden çok düşük puan alan diğer Anadolu Sağlık Meslek Lisesi mezunu arkadaşlarımız istedikleri bölüme yerleşti, bizim puanımız yüksek olduğu halde, biz hiçbir üniversiteye yerleşemedik. Konuyla ilgili önce Milli Eğitim'e, daha sonra Başbakanlığa ve ÖSYM'ye dilekçe yazdık. 10 gün geçmesine rağen hiçbir yanıt alamadık. Biz hakkımızın verilmesini, mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Yaptığımız araştırmada, 12 ilde 52 okulda 1200 civarında bizimle aynı kaderi paylaşan öğrenci olduğu bilgisine ulaştık. Biz 4 yıl boyunca, üniversite hayali kurarak, her yıl 10 kilometre yol katederek okula gidip geldik, emek harcadık. Emeklerimizin boşa gitmesini istemiyoruz. Eğer okul kodu doğru girilseydi, mezun arkadaşlarımızın yüzde 95'i istedikleri yere girebilecekti. Ben Paramedik bölümünü istedim, puanım tuttuğu halde giremedim. Hemşire, fizyoterapist olmak isteyen pek çok arkadaşımızın, okul yönetiminin yaptığı bir hata nedeniyle hevesleri kursağında kaldı. Biz okul müdürünü uyardık. Bize Anadolu sağlık meslek liseleri ile sağlık meslek liselerinin aynı okul olduğunu, canımımızı sıkmamamız gerektiğini söyledi. Hatasını baştan söyledik. Yapması gerekeni yapmadı."
'ATI ALAN ÜSKÜDARI GEÇMİŞ'
Burak Yalçıntaş gibi mağdur olduğunu kaydeden Meltem Karaca, okul kodunun yanlış olduğunu gördüklerini, durumu okul müdürüne bildirdiklerini iddia etti. Karaca, "Okul müdürümüze durumu söyledik. Bize, 'Bu yıl olan oldu. Hata yaptık, bunun geri dönüşü yok, atı alan Üsküdar'ı geçti' diye cevap verdi" dedi.
MÜDÜR: SORUMLU ÖĞERENCİDİR
Savaştepe Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Müdürü Mesut Avcı, yapılan hatada sorumluluğun kendisine ait olmadığını savundu. ÖSYM'nin verdiği kitapçıkta, 'Hatalardan birinci derece sorumlu öğrencidir' dendiğini hatırlatan Avcı şöyle konuştu:
"Vicdanen rahatsız olduğum için istifa dilekçesi hazırladım. Ancak öğrenciler, kapı kapı dolaşıp beni suçladılar. Bu hata 6 Haziran'a kadar düzeltilebilirdi. Öğrencilere 'dilekçe yazın' dedim. Beni dinlemediler. Şimdi, 'mağduruz' diyorlar. Türkiye'de bu durum başka okullarda da yaşandı. Eğer derslerine iyi çalışsalaradı, yatay geçiş yapmak için uğraşmazlardı. Öğrencilerin bu davranış ve tutumundan dolayı dilekçemi vermekten vazgeçtim. Ben suçlu olduğum için değil, vicdanen rahatsız olduğum için dilekçe hazırladım, öğrenciler böyle yaptığı için de geri aldım. Diğer okul müdürleri istifa etti mi? Ben yıllardır öğrencilerim için uğraşıyorum. 'Bizi mağdur ettiler' söylemlerini bir kenara bıraksınlar, şapkalarını önüne koyup neden kazanamadıklarını düşünsünler. Neye imza attıklarının farkında olsunlar. Çünkü onlara bir doğrulama kodu veriliyor. Hata yoksa, doğrulama kodu yazılıp onaylanıyor. YÖK ile Milli Eğitim Bakanlığı da bu sorunu aşmak için görüşmelerde bulunuyor." - Bigadiçbalıkesir