Haberler
Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Kayapınar Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltında

Belediye başkanı terör soruşturmasında gözaltına alındı

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

Saü Teknokent Aş, Zirve Yolunda İlerliyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Türkiye'nin en iyi 4. teknokenti seçilen SAÜ Teknokent AŞ, 2010 2012 tarihlerinde kurulanlar arasında birinci oldu Fon kullanımları, Ar Ge faaliyetleri, ihracat, patent, kuluçka merkezleri ve işbirliği gibi parametrelerin en verimli şekilde işletilmesiyle zirveye oturan SAÜ Teknokent AŞ, girişimci lisans ve yüksek lisans öğrencilerine de ortam ve lojistik destek sağlıyor.

ENES DURAN - YUNUS EGE - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Türkiye'nin en iyi 4. teknokenti seçilen Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Teknokent AŞ, 2010-2012 tarihlerinde kurulanlar arasında birinci oldu.

SAÜ Teknokent AŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, AA muhabirine, bakanlığın "Teknoparkların Değerlendirme Endeksi"nden derlediği verilere göre SAÜ'nün teknokentler içinde 4. sıraya yerleşmelerinin gurur verici olduğunu söyledi.

Birinciliği Ortadoğu Teknik Üniversitesinin (ODTÜ) 60 puanla elde etmesi, SAÜ'nün de 40 puanla 4'üncülüğe yerleşmesinin başarının göstergesi olduğuna dikkati çeken Engin, "ODTÜ'yle aramızda Bilkent Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesinin (İTÜ) teknoparkları var. Bizim için 4'üncülük çok önemli bir gösterge. Teknoparklar içinde en genci biziz, 2010 yılında kurulduk. Bakanlığın 2010-2012'de kurulan 12 teknopark içinde yine aynı kriterlere göre yaptığı çalışmalar sonucunda SAÜ birinci oldu. Arkamızda da bilinirliği daha yüksek üniversite tekoparkları var" diye konuştu.

Değerlendirmelerin objektif olabilmesi için ölçülebilir para ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Engin, bakanlığın bu konuda 6 maddelik değerlendirme çalışması oluşturduğunu aktardı.

Engin, bakanlığın değerlendirme kriterlerini daha önce teknoparklarla paylaştığını dile getirerek, parametrelerin ilk kısmının, teknoparklar içinde faaliyet gösteren firmaların yaptığı projeler karşılığında kullandığı fonun düzeyi olduğunu belirtti.

Teknoparkta faaliyet gösteren şirketin devletten fon alabilmesinin o kurumun gerçek anlamda Ar-Ge yaptığının göstergesi olduğuna işaret eden Engin, bu firmaların akredite edilmiş şirket statüsünde sayıldığını vurguladı.

Engin, Ar-Ge yetkinliğinin firmaların aldığı projeleri sonuçlandırmasıyla ilgili olduğunu anlatarak, firmaların üstlendikleri projeleri öngördükleri bütçe ve sürede tamamlamaları halinde başarılı sayılabileceğini kaydetti.

"Teknokent olarak 5 ayda 13 ürünün patentini aldık"

Firmaların teknokentlerde ürettiği ürün ve yazılımları ihraç etmelerinin önemli olduğuna dikkati çeken Engin, şöyle konuştu:

"Şirketlerin bu faaliyetle Türkiye'nin ithalat yükünü hafifletmesini önemsiyoruz. Dolayısıyla burada üretilen mal ve hizmetlerin ihracatının yapılıyor olması, bizim için çok önemli. SAÜ Teknokent içinde faaliyet gösteren ve halihazırda ihracat yapan pek çok firma var. Diğer önemli parametre de 'fikri sınai haklar' dediğimiz patent konusu. Firmalar birçok şey yapabilir ancak, bunların kayıt altına alınmaması durumunda çalışmanın hiçbir değeri olmuyor. Bu konu bizim en düşük puan aldığımız parametre. Biz bu eksiğimizi gidermek anlamında geçen yılın sonlarına doğru, bünyemizde patent destek ofisi kurduk ve 5 ayda 13 ürünün patentini aldık."

Kuluçka merkezi ve işbirliklerinin bakanlığın değerlendirmeye aldığı parametreler arasında bulunduğunu aktaran Engin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Burada teknokent bünyesinde bulunan firmaların birbirleriyle ve dışarıdaki firmalarla iletişim halinde olmasını, daha da ileri gidersek yurt dışındaki firmalarla iletişim halinde olmasını teşvik ediyoruz.  Bünyemize katılan bir firma, örneğin İran menşeli veya hali hazırda İsveç'te faaliyet gösteren bir firmayla işbirliği yapmak istediğini bildirdi. Biz kendilerine iki ofis verdik. Bu tür işbirliklerini de teşvik ediyoruz. Kuluçka merkezi bakanlığın öngördüğü bir terimlendirme. Fikri olan ve bunu hayata geçirmek içini ortama ihtiyaç duyan kişileri, özellikle lisans ve lisansüstü öğrencilerimizi buralarda istihdam ediyoruz.  Lojistik destek sağlıyoruz ve 6 ay içinde de fikirlerini şirketleştirerek hayata geçirmelerini bekliyoruz. 6 ay hiçbir beklentimiz olmuyor." - Sakarya

Kaynak: AA / Güncel
title