Saü Hava Aracı ABD'de Yarışacak
Sakarya Üniversitesi SAU-FLY ekibinin TUĞRUL-1 adlı hava aracı ABD’de görücüye çıkıyor.
Sakarya Üniversitesi SAU-FLY ekibinin TUĞRUL-1 adlı hava aracı ABD'de görücüye çıkıyor.
Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Enerji Teknolojileri Takımı SAU-FLY ekip sorumlusu Doç. Dr. Ekrem Büyükkaya yönetiminde makine mühendisliği öğrencilerinin tasarlayıp geliştirdiği hava aracı TUĞRUL-1, ABD'de düzenlenecek yarışmada Sakarya Üniversitesi adına yarışacak. Sakarya Modelcilik Spor Kulübü, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Türk Hava Yolları ve Türk Hava Kurumu sponsorluk desteğinde bulunduğu SAU-FLY ekibi 4 akademik danışman, 9 öğrenci, 1 pilot ve 1 endüstriyel tasarımcıdan oluşuyor.
SAÜ Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölüm öğrencilerinin Sakarya Modelcilik Spor Kulübü (SAMOK) desteğiyle geliştirdiği hava aracı TUĞRUL-1, Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü (AIAA) tarafından 10-12 Nisan tarihleri arasında ABD'nin Arizona eyaletinde düzenlenecek olan "Tasarla, Yap, Uçur" temalı yarışmada Sakarya Üniversitesi'ni temsil edecek. Cessna Uçak Şirketi ve Raytheon Füze Sistemleri'nin katkılarıyla düzenlenecek olan yarışmaya farklı ülkelerden 100 üniversite başvuruda bulundu ve organizasyonda 84 üniversite yarışmaya hak kazandı.
Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği 4. Sınıf Öğrencisi Elif Sıla Selek yarışma hakkında kısaca bilgiler vererek, "Geçen sene mayıs ayında bu yarışmayı duyduk. İlk ön çalışmalara baktık ne yapabiliriz, nasıl yapmamız gerekiyor diye. Eylül'de de okullar açıldığında hocalarımızla bir tasarım çalışması olarak bunu dile getirdik hocalarımız kabul etti. Daha sonra SAMOK'la iletişime geçerek rektörlük ve dekanlık gibi birimlerle iletişeme geçerek projeyi faaliyete geçirdik. Çalışmalarımız ilk önce bilgi alma açısındandı. Tasarımla ilgili çalışmamız Aralık ayını buldu. Bu ilk portatif uçağımız. İkinci portatif uçağımızda karbon çubuklar kullanıldı ve biraz daha geliştirildi" diye konuştu.
Zamana karşı yarışacak olan üniversitelerin geliştirdikleri uzaktan kumandalı model uçaklar ile boş uçuş, ağırlıklı uçuş ve hedefe top atışı olmak üzere üç farklı kategoride mücadele edeceklerini belirten Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisi Buse Nur Öztürk, "Arkadaşlarla Arizona'da düzenlenen bir yarışmaya katılıyoruz. Bu yarışma dünya çapında bir yarışma ve biz Türkiye olarak 10 tane üniversite ile birlikte bu yarışmaya katılıyoruz. Uçağımız 3 aşamada uçacak ilk tur serbest uçuş olacak. Hiçbir ekstra ekipman takılmadan dört dakika boyunca belirtilen saha etrafında en fazla turu atmaya çalışacak. Bu da uçağımızın hız önemliliğini taşıyor. İkincisi uçağımız 2,5 kilogram bir ağırlık taşıyacak. Normalde bu tarz bu sınıf uçaklarda yük taşınmaz uçağın maksimum derecede en hafif şekilde dizayn edilmesi gerekir. Biz bunu burada bertaraf ediyoruz ve yük taşıyoruz. Son olarak da sadece makine mühendisliği öğrencileri tarafından geliştirilen top atma mekanizmamız var. Biz bu yarışmada bir fark olarak top atma mekanizmamızı maksimumda tuttuk. 5 tane top atıyoruz diğer üniversitelerden öndeyiz bu konuda. Top mekanizması tamamen bizim tarafımızdan gerçekleştirildi. Yapabileceğimizin en iyisini ortaya koyduk umarım ülkemize de iyi bir derece ile döneriz" ifadelerini kullandı. - SAKARYA