Satrancın Madalyalı Kızları
Strateji oyunu olan satranç erkekler arasında daha yaygın olsa da, İzmirli iki kız kardeş bu dalda her yıl madalyalarını artırıyor.
Strateji oyunu olan satranç erkekler arasında daha yaygın olsa da, İzmirli iki kız kardeş bu dalda her yıl madalyalarını artırıyor. 9 yaşındaki Elif Çağıl Aslan ve 7 yaşındaki Ezgi Selen Aslan kardeşler, satranç sayesinde sınav sorularını da daha hızlı çözüyor. Satranç tahtasında rakiplerini çoğunlukla mat eden kızlar, piyano da çalıyor.
İzmir'in Hatay Semti'nde Agahefendi İlköğretim Okulu öğrencilerinden Elif Çağıl Aslan satrançta İzmir il birincisi, çaprazlama dama ve Türk damasında Türkiye birincisi. Kardeşi Ezgi Selen Aslan da geçen yıl ilk kez katıldığı turnuvada kendi yaş grubunda İzmir il ikincisi, çaprazlama dama ve Türk damasında Türkiye birincisi oldu. Kızlarına 4 yaşından itibaren satranç öğrettiğini belirten sağlık teknisyeni Çetin Aslan şunları söyledi:
"Satranç savaş ve strateji oyunu. Fiziksel güç ve sabır gerektiriyor. Kız çocukları için bunlar dezavantaj. Kızlar ergenliğe girdikten sonra satrançtan kopuyor. Türkiye'de kadın satranç ustası yetişmemesinin nedeni de bu. Dünya üçüncüsü olan Betül Cemre Yıldız kızlarımın da antrenörü. Önceleri erkek sporcularla maç yapmak istemiyorlardı. Ancak erkekleri yene yene güvenleri geldi."
'ÇÖZEMEYECEKLERİ PROBLEM OLDUĞUNA İNANMIYORLAR'
Satranç sayesinde kızlarının okulda daha başarılı olduğunu, sporcu disiplini kazandığını savunan Aslan, "Satranç çözülmemiş hamleler bütünü olduğu için oynaya oynaya derslerde de çözemeyecekleri problem olduğunu düşünmüyorlar. Hızlı kavrıyorlar, ödev yapma süreleri kısaldı, iletişim becerileri, centilmenlik ve yardımseverlik özellikleri arttı" dedi.
PİYANO DA ÇALIYORLAR
Rakiplerini çoğunlukla mat eden kız kardeşlerin usta parmakları piyano da çalıyor. Özel bir müzik kursuna giden kız kardeşler, uluslararası bir müzik okulunun da sınavlarına hazırlanıyor.
Eşi hemşire olan baba Çetin Aslan, kızlarını yurtdışındaki satranç turnuvalarına götürebilmek için kredi çektiğini belirterek, "Antrenör ücretlerini karşılamak için hastanede nöbete kalıyorum, halk evlerinde satranç kursu veriyorum, ancak iki çocuk olduğu için ihtiyaçlarını karşılayamıyorum. Satrançta dünyaca ünlü sporcu olmaları için çabalıyorum. Kızlarımın bu sporu yaparken maddi sıkıntı çekmemelerini, desteklenmelerini istiyorum." - İzmir