Satılık Köy
Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde, Doğanşehir Belediyesi tarafından köyün ortak kullanım alanı olan köy tüzel kişiliğine ait yaklaşık 30 dönümlük arazinin satılmasına köylüler tepki gösterdi.
Köyün girişine vatandaşlar tarafından, “Satılık köy. Mezarlık yüzde 50 indirimli. İrtibat Doğanşehir Belediyesi” yazan levha asıldı.
Malatya’nın büyükşehir olması nedeniyle Doğanşehir’de köy tüzel kişiliğine ait olan mal varlıklarının belediyelere geçmeleri sonucunda Kurucaova Kalecik Mahallesi’nde mahalle sakinleri, kendi otlak malları olan ve üzerinde gençlerin top oynadığı alanın satılmasına tepki gösterdiler. Mahalle sakinleri, ana yol kavşağına ‘satılık köy’ levhası asarak seslerini duyurmaya çalıştılar.
Tepkilere rağmen mera ve mezarlıklarının satıldığını iddia eden mahalle sakinlerinden Hüseyin Sülü, “Satılan arazi yaklaşık 30 dönümdür. Yıllardır köylünün malıdır. Biz köylü olarak birleşip bu araziyi satın alıp köyümüzün ortak kullanım alanı ilan ettik. Kimsenin bu arazide hakkı yoktur” dedi.
Mustafa Karakaş ise, “100 yıllık tarlamızı suyuyla beraber satın aldık. Bir kısmını köyümüze mezarlık bir kısmını top sahası bir kısmını da hayvanlarımızın günlük yolu olarak kullanıyoruz. Burası satıldığı için bu köy tamamen mağdur olacaktır. Seçim zamanı başkanımız köye geldiğinde ‘Gençler bir isteğiniz var mı?’ dedi. Biz de ‘tapulu arazimiz var burayı biraz düzelttirip gençlerimizin top oynayacağı bir saha yaparsanız memnun oluruz. Çünkü bizim top oynayacak yerimiz yok’ dedik. Başkanımız da bize ‘Tapuluysa daha güzel daha kolay olur’ dedi. Ancak bu sözünü unutmuş olabilir. Satılan arazide şu anda 4 tane mezar var. Bu sorun değil. Bu mezarlar nakil de yapılabilir, koruma altına da alınabilir. Ancak bu köyün geleceğini ne yapacağız. O zaman köyümüzü de tel örgüyle çevirsinler, burayı bir ağa almış orayı da başka bir ağa alsın biz de maraba olarak Çukurova’ ya gidip çalışalım” ifadelerini kullandılar.
Ayrıca diğer mahalle sakinleri de, “Bu mezarlıkta 20, 30 senelik mezarlar var. Bundan sonra ölülerimizi gömebileceğimiz bir yer yoktur. Ayrıca hayvanlarımızın günlük geçiş güzergahı ve köyümüzün yolu bu arazinin içinden geçiyor. Başkanımız bize bu arazinin bir kısmını da top sahası yapacağına söz vermişti. Bu sözünde durmasını ve ortak malımız olan arazimizin yine ortak malımız olarak kalmasını istiyoruz. Kanuni haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Çare bulamazsak köyümüzü boşaltarak göç edeceğiz” dediler.
Köy tüzel kişiliğine ait yer konusunda görüşlerini aldığımız belediye ilgilileri ise, burası satılmadan önce köylülerin alması için köylülere duyurduklarını, ancak alan olmadığını ileri sürürken, köylüler ise kendilerine bildirilmediğini iddia ettiler.
ŞÜKRÜ SAĞLAM
MALATYA