Sarıkamış'ta "Küçük Orman Bahçıvanı Böceği" İçin Mücadele Başlatıldı
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Ormanlardan genel görüntü Böceklerden detaylar Çalışma yapan orman personeli Orman Müdürü Cemal Çelik'in konuşması Kuruyan ağaçlardan görüntüler Böcekler için kurulan tuzaklardan görüntü Ağaç kesimi ve istif edilişinden görüntüler Sarıkamış'ta "küçük orman bahçıvanı böceği" için mücadele başlatıldı Sarıkamış Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ağaçlara zarar veren "küçük orman bahçıvanı böceği "için mücadele başlatıldı.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Ormanlardan genel görüntü
Böceklerden detaylar
Çalışma yapan orman personeli
Orman Müdürü Cemal Çelik'in konuşması
Kuruyan ağaçlardan görüntüler
Böcekler için kurulan tuzaklardan görüntü
Ağaç kesimi ve istif edilişinden görüntüler Sarıkamış'ta "küçük orman bahçıvanı böceği" için mücadele başlatıldı
Sarıkamış Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ağaçlara zarar veren "küçük orman bahçıvanı böceği "için mücadele başlatıldı.
İlçe merkezine 2 kilometre uzaklıktaki soğuksu mevkisinde, 6 buçuk hektar alanda yayılan küçük orman bahçıvanı böcekleri, ağaçların kabukları altında yuvalanarak ağacı besleyen damarları yok edip kurumasına neden oluyor.
Orman işletmesine bağlı ekipler, bir taraftan kuruyan ve hastalıklı ağaçları keserek orman dışına çıkarıyor, diğer taraftan da tuzaklar kurarak böcekleri bir araya topluyor.
Sarıkamış Orman İşletme Müdürü Cemal Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük orman bahçıvanı böceğinin sarıçam ağaçları için çok zararlı olduğunu söyledi.
Böceğin yoğun olarak görüldüğü alanın kontrol altına alındığını, diğer ağaçlara sıçramasını önlemek amacıyla çalışmaların aralıksız sürdüğünü ifade eden Çelik, şunları kaydetti:
"Sarıkamış Soğuksu mevkisindeki ormanlık alanda küçük orman bahçıvanı dediğimiz böcekler musallat olmuş ve tahribatı yüksek seviyede. Yarı kurumuş ağaçları kesmek durumundayız. Bu ağaçları kestikten sonra orman dışına çıkarmak suretiyle ormanları temizlemiş olacağız. Ayrıca böceğin yayılmasını önlemek için feromon tuzaklar kuruyoruz. Tuzakların içine konan ve böceğin karşı cinsinin kokusunu yayan madde böceklerin yakalanması sağlanıyor. Tuzaklar etrafa yaydığı özel kokuyla böcekleri kendine çekiyor. Bu tuzaklar diğer canlılara zarar vermeden sadece küçük orman bahçıvanı böceğini yakalıyor. Tabi bu kuruyan ağaçların yerine toprak işlemesi yapılarak yeniden fidan dikilecek."
Küçük orman bahçıvanı böceği ile mücadelede orman işletmesi merkez şefi, Halil Türker ise koordinesinde 30 kişilik ekiple 6 buçuk hektar alanda toplam 410 metreküp civarında yarı kurumuş böcekli dikil ağaç kesilerek bölgenin 10 gün içinde temizleneceğini, 4 hafta içinde ise kurulan 50 tane feromon tuzakla böceklerin toplanacağını belirtti.