Sarıkamış Şehitleri, Gözyaşları İçinde Yad Edildi
Sarıkamış harekatı sırasında donarak şehit olan 90 bin Mehmetçik, Kağıthane Belediyesi tarafından 6 dilde söylenen matem türküleriyle anıldı.
Sarıkamış harekatı sırasında donarak şehit olan 90 bin Mehmetçik, Kağıthane Belediyesi tarafından 6 dilde söylenen matem türküleriyle anıldı. Sarıkamış Destanı'nın en acı sahnelerinin canlandırıldığı programda izleyiciler gözyaşlarını tutamadı.
Kağıthane Belediyesi, Sarıkamış Harekatının 99'ncı yılında Sarıkamış harekatı sırasında Allahuekber Dağları'nda donarak şehit olan 90 bin Mehmetçiği düzenlediği özel bir etkinlikle andı. Gültepe Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen anma programına Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç ve eşi Fatma Kılıç, Kağıthane Kaymakamı Ahmed Akın Varıcıer, ilçe teşkilatı ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Anma programını geleneksel hale getirdiklerini söyleyen Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, "Sarıkamış şehitlerimizi hep birlikte burada bir kez daha yad edeceğiz. Türkiye'nin doğusuyla, batısıyla, güneyiyle, kuzeyiyle insanımızın nasıl birlik ve beraberlik içerisinde mücadele verdiğini, cephelerde hep birlikte koyun koyuna şehit olduklarını bir kez daha göreceğiz. Bu vatanı bizlere bırakmak için mücadele eden kahramanlarımızın ruhu şad olsun diyorum" ifadelerini kullandı.
6 DİLDE SÖYLENEN TÜRKÜLER, GÖZYAŞLARI İÇİNDE DİNLENDİ
Sarıkamış şehitlerini sembolize eden kırmızı karanfillerin dağıtıldığı programda Sarıkamış'taki şehitlerin anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Programda vatanı uğruna canını feda eden Sarıkamış kahramanlarının zorlu yaşam şartlarında neler yaşadıkları belgesel film ile gösterildi.
Ünlü kalp ve damar cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez tarafından anlatılan kahramanların son anları izleyicilere duygu dolu anlar yaşattı. Recep Ergül'ün seslendirdiği türküler sonrası sahneye çıkan çeşitli sanatçılar 'kardeşlik' için Sarıkamış şehitleri üzerine söylenmiş Türkçe, Gürcüce, Çerkesce, Kürtçe, Lazca ve Arapça türküler seslendirdi. Programın sonunda sahneye çıkan bütün sanatçılar Başkan Fazlı Kılıç'la birlikte 'Yemen Türküsünü seslendirdi.
Programın ardından kahramanların o yıllarda neler yaşadığını ve neler yediğini bir nebze olsun katılımcılara hissettirmek için buğday kavurgası ve tandır ekmeği ikram edildi.
Öte yandan, 1914 - 1915 yıllarına ait Sarıkamış Destanı'nın en canlı tanıkları orijinal fotoğraflar da, 'Sarıkamış Destanı - Fotoğraf Sergisi'yle davetliler için sergilendi. - İSTANBUL