Sarıkamış Deniz Şehitleri Anısına Denize Çelenk
Zonguldak'ın Ereğli İlçesi Açıklarında Rus Donanması Tarafından Batırılan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa Gemileri Anısına Denize Çelenk Bırakıldı.
Sarıkamış'ta donarak şehit olan 90 bin askere kışlık giysi, erzak ve mühimmat götürürken Zonguldak'ın Ereğli İlçesi açıklarında Rus donanması tarafından batırılan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa gemileri anısına denize çelenk bırakıldı. Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof.Dr. Bingür Sönmez, gemilerde bulunan 3 bin personelin şehit ve gazi sayılması için Genelkurmay Başkanlığı düzeyinde çalışma yapacaklarını söyledi.
7 Kasım 1914'te, içinde 3 bin personelle birlikte Ereğli açıklarındaki Kandilli Mevkii'nde batırılan gemiler için ilk tören, Ereğli Sahil Bandı'nda bulunan Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı'nda düzenlendi. Kafkas cephesinde şehit olan Ereğlili 65 askerin isimlerinin yazılı olduğu anıtın açılışının da yapıldığı törende, Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı'na çelenk sunuldu. Konuşmaların ardından denizdeki törene geçildi. Karadeniz Bölge Komutanlığı'na ait TCG Fatih Fırkateyni'nde düzenlenen törene Zonguldak Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Ali Sadi Ünsal, Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Ereğli Belediye Başkanı CHP'li Halil Posbıyık, emekli Orgeneral Edip Başer, emekli Korgeneral Hayri Güner ve üniversite öğrencileri katıldı. Belediyenin kiraladığı 5 balıkçı teknesiyle 3 geminin batırıldığı 12 mil açığa gelen vatandaşlar da töreni izledi.
Geminin hangarında Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa gemileri hakkında verilen birifingin ardından helikopter pistindeki törene geçildi. 3 gemi için ayrı ayrı hazırlanan çelenklerin denize bırakılması sırasında, balıkçı teknelerinde Türk bayrakları açan vatandaşlar, "Şehitler ölmez vatan bölünmez" şeklinde sloganlar attı. Gemiler için havaya saygı atışı yapılmasının ardından da üniversite öğrencileri denize karanfil attı. Tören, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nı tanıtıcı sinevizyon gösterisiyle sona erdi.
Genelkurmay arşivlerinin taranarak 2 yıllık bir çalışmanın ardından ilk kez 2007'de bu törenin düzenlenmesini sağlayan Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof.Dr. Bingür Sönmez, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. 3 geminin, donanma desteği alınmadan yola çıkarıldığı için batırıldığını belirten Prof.Dr. Sönmez, "Donanma desteği olmadan hiçbir kara harekatının başarılı olmayacağının en güzel örneği Sarıkamış Meydan Muharebesidir. Sarıkamış Meydan Muharebesi, Karadeniz'de kaybedilmiştir" dedi.
3 gemide bulunan 3 bin civarındaki personelin tamamının sivil olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Sönmez, "Bunların içinde yüzerek kıyıya çıkan, esarete düşüp dönen ve o sırada yaşamını yitirenler de var. Sivil personel olmalarına rağmen bunlar askeri gemiydi. Askere emanet edilmiş gemilerdi. Bu olaydan sonra bunların şehit ve gazi kabul edilmesi lazımdı. Fakat bunlar şehit kütüğüne işlenmedi. Dönenlerin hiç birisine gazi rütbesi verilmedi. Ama bunlar savaşın içinde aktif rol alan sivil personeldi. Sarıkamış Dayanışma Grubu olarak, Genelkurmay düzeyinde bu sivil personelin de şehit ve gazi ilan edilmesi için çok özel çalışmalar yapacağız" diye konuştu.