Haberler
Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte cani anne için istenen ceza

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte anne için istenen ceza

Mehmet Ali Erbil ve Serdar Ortaç'ı örnek gösterip 'Karabiber gibi yanarsın' dediler

Mehmet Ali Erbil ve Serdar Ortaç'ı örnek gösterip "Karabiber gibi yanarsın" dediler

Saraybosna'da "Boşnak Entelektüeller Konferansı"

Saraybosna'da
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yılmaz, "Cumhuriyetin kurulmasının ardından geçen yaklaşık 100 yıllık zaman zarfında savaş gibi çatışmalara girmememiz büyük bir siyasi başarıdır" dedi."Yurtta sulh, cihanda sulh" ilkesinin korunması...

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yılmaz, "Cumhuriyetin kurulmasının ardından geçen yaklaşık 100 yıllık zaman zarfında savaş gibi çatışmalara girmememiz büyük bir siyasi başarıdır" dedi.

Büyükelçi Yıldız, Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Boşnak Enstitüsü'nde düzenlenen "Boşnak Entelektüeller Konferansı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin tarihinde birçok zorlukların yaşandığı, ancak ülkede Atatürk'ün

"Yurtta sulh, cihanda sulh" ilkesinin korunması sonucu savaş yaşanmadığını kaydetti.

Cumhuriyetin kurulmasının ardından geçen yaklaşık 100 yıllık zaman zarfında savaş gibi çatışmalara girilmemesini büyük bir siyasi başarı olarak değerlendiren Yıldız, "Barış politikasını sürdürmek bazen en zor görev olur. Bunun için güçlü bir organizasyonel yapıya sahip olunması gerekir. Hem soğuk savaş dönemi, hem de bu dönemin ardından yaşanan gelişmeler sırasında bu barış politikamızı korumayı başardık" diye konuştu.

Türkiye'nin hem avantajlı hem de dezavantajlı bir coğrafi konuma sahip olduğunu söyleyen Büyükelçi Yıldız, Türkiye'nin Balkan, Ortadoğu ve aynı zamanda Avrupa ülkesi olduğunu, AB üyeliği için sürecinin 1950'li yıllarda başladığını hatırlattı.

Yıldız, Türkiye'nin AB'ye üye olma sürecinin 40 yıldan fazla sürmesine rağmen diğer ülkelerin üyeliğine karşı çıkmadığını da vurgulayarak, Türkiye'nin son zamanlarda dış politikada önemli misyonlar üstlendiğini vurguladı.

Türkiye'nin, Suriye, Afganistan ve Libya'da yaşananlarda bu ülkelerdeki halkların onurunu korumak amacıyla uluslararası alanda bazı sonuçlara varılması için hassas görevler üstlendiğine işaret ederek, bunun da Türkiye'nin tarihten gelen bir hassasiyeti olduğunu vurguladı. Yıldız, Türkiye'nin dünyanın 16. büyük ekonomisi olduğuna da dikkati çekerek, 2023 yılında en büyük hedefin ekonomik anlamda dünyada ilk 10'a girmek olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Balkan ülkelerinin AB'ye üye olma yolunda desteğinin devam edeceğini ifade ederek, "Bosna-Hersek'e de bu anlamdaki destek yoğunlaşacak. Bu ülkenin Türkiye'den de önce AB üyesi olmasını istiyoruz" diye konuştu.

Yıldız, Bosna-Hersek ile Türkiye arasında ekonomik alandaki iş birliğinin beklendiği düzeyde olmadığını dile getirerek, bu ülkedeki yabancı yatırımların gelmesine engel olabilecek bazı bürokratik engellerin en kısa sürede kaldırılacağını düşündüğünü kaydetti.

Konferansa, Boşnak Entelektüeller Konseyi Başkanı Prof. Dr. Necat Mulabegoviç ile çok sayıda dinleyici katıldı.

Muhabir: İvana Despotoviç

Yayıncı: Ömer Çetres - SARAYBOSNA

Kaynak: AA / Güncel
title