Haberler
NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Gayrimenkulde yeni dönem, vergide rayiç bedel tarih oluyor

Gayrimenkul alım satımında yeni dönem

Sanofi Pasteur zika virüsü için aşı geliştiriyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sanofi'nin aşı bölümü Sanofi Pasteur'den yapılan duyuruya göre, Zika virüsü enfeksiyonu ve hastalığının önlenmesini hedefleyen bir aşı araştırma geliştirme projesi başlatıldı.

Sarı Humma, Japon Ensefaliti ve Dang hastalığına karşı geliştirmiş olduğu ruhsatlı aşılar ile lider konumunda olan Sanofi Pasteur, bu konudaki uzmanlığı, köklü Ar-Ge ve endüstriyel alt yapısı ile bu virüslerle aynı grupta yer alan Zika virüsüne karşı da aşı üretimini en hızlı şekilde gerçekleştirebilecek bir konumdadır.

Sanofi Pasteur'ün Küresel Ar-Ge Direktörü Dr. John Shiver, "Hem küresel arenadaki, hem de Zika virüsü salgınlarından etkilenen bölgelerdeki bilim insanları ve halk sağlığı uzmanlarıyla yaptığımız değerli işbirliği ve alanının en iyisi uzmanlarımızın seferber edilmesi ile bu hastalığa karşı aşının araştırılması ve geliştirilmesi yönündeki çalışmalarımızı kolaylaştıracak." dedi.

Zika virüsü Dang virüsü ile aynı cins içinde yer alıyor, aynı tür sivrisinekler ile bulaştırılıyor ve benzer akut hastalığa neden oluyor. Zika virüs enfeksiyonunun belirtileri arasında ateş, döküntü, eklemlerde şişkinlik, konjonktivit ve başağrısı bulunuyor. Ancak, gebelerde Zika virüs enfeksiyonunun çok daha ciddi sonuçları olabileceği ileri sürülüyor. Yenidoğan bebeklerde gözlenen, kafanın küçük kalmasıyla karakterize bir gelişim bozukluğu olan ve beyinsel gelişimi de bozan "mikrosefali" olgularındaki artışın Zika virüs enfeksiyonu ile ilişkili olabileceği konusunda veriler giderek artıyor.

Zika virüsü aşısı projesinin liderliğini yapacak olan Sanofi Pasteur'ün Küresel Araştırma Direktörü Dr. Nicholas Jackson, "Sanofi Pasteur, hastalığın hızlı yayılımı ve olası medikal komplikasyonları karşısında bir aşı geliştirmeye yönelik küresel eylem çağrısına yanıt veriyor," dedi. "Zikayla ilişkili olma olasılığı yüksek olan konjenital komplikasyonların yanı sıra Zika ile yine tehlikeli bir nörolojik bozukluk arasında bulunduğu rapor edilen bağlantı araştırılmaya devam ediyor."

Yakın zamana kadar Zika virüsünün nadir ve iyi huylu bir virüs olduğu düşünülüyordu. Ancak Pan Amerikan Sağlık Örgütünün Mayıs 2015'te Brezilya'da ilk doğrulanan Zika enfeksiyonuyla ilgili uyarısını yayınlamasının ardından virüs Amerika kıtasına yayıldı. ABD'li yetkililerin Porto Riko'da yerel bulaşan bir Zika vakasını raporlamasının ardından buradan dönen turistler arasında da Zika olguları rapor edildi.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 138. Yönetim Kurulunda düzenlenen bilgilendirme oturumunda DSÖ Başkanı Margaret Chan DSÖ'nün dört nedenden dolayı Zika virüsü hakkında derin endişe duyduğunu ifade etti:

- Doğumsal malformasyonlar ve nörolojik sendromlar ile enfeksiyon arasındaki olası ilişki;

- Zika virüsünün taşıyıcısı olan sivrisineğin geniş coğrafi dağılımı düşünüldüğünde uluslararası yayılma potansiyeli;

- Son etkilediği alanlardaki insanlarda bağışıklığının bulunmaması;

- Aşı, belirli bir tedavi ve hızlı tanı testlerinin bulunmaması.

Ayrıca Amerikan Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezi (CDC), gebe kadınların Zika virüsü yayılımının devam ettiği Güney Amerika ülkeleri ve Karayipler'e seyahatlerini ertelemelerini tavsiye etti.

Şu aşamada Zika virüsünün aşısı veya belirli bir tedavisi bulunmuyor. Taşıyıcı kontrolü, Zika virüsünün yayılmasından sorumlu olan sivrisineklerin potansiyel olarak kontrol altına alınmasının önemli bir yolu olmaya devam ediyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title