Haberler
İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdi

Ateşkes başladı! Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşmasının detayları belli oldu

Tarihi antlaşmanın detayları belli oldu! Gündem yaratacak "gizli madde" iddiası

Milyonların gözü bu toplantıda! Asgari ücret için öne çıkan rakam 23 bin TL

Milyonların gözü bu toplantıda! İşte asgari ücret için öne çıkan rakam

Merkel anılarını yazdı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uzun bir bölüm ayırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili kısım dikkat çekti

Şanghay İşbirliği Örgütü'nden Yeni Tür Uluslararası İlişkiler Çağrısı

Şanghay İşbirliği Örgütü'nden Yeni Tür Uluslararası İlişkiler Çağrısı
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ŞİÖ Hükümet Başkanları Konseyi, karşılıklı saygı ve eşitlik temelinde 'yeni tür' uluslararası ilişkiler inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. İslamabad'da yayımlanan ortak bildiride, uluslararası anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözülmesi ve enerji ile teknoloji alanında işbirliğinin artırılması gerektiği ifade edildi.

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Hükümet Başkanları Konseyi, karşılıklı saygı, eşitlik ve ortak çıkarları göz önünde bulunduran işbirliği temelinde "yeni tür" uluslararası ilişkiler inşa edilmesi çağrısında bulundu.

Pakistan'ın başkenti İslamabad'da düzenlenen, Belarus, Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan, Moğolistan, Türkmenistan'dan çeşitli hükümet yetkilileri ve temsilcilerin katıldığı Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Hükümet Başkanları Konseyi ortak bildirisi yayımlandı.

Anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözülmesinin desteklendiği ifade edilen bildiride, karşılıklı saygı, adalet, eşitlik ve ortak çıkarları göz önünde bulunduran işbirliği temelinde "yeni tür" uluslararası ilişkiler inşa edilmesi çağrısında bulunuldu.

Bildiride, üye ülkelerin, "güvenli, refah, ekolojik olarak temiz bir dünya için" politika, güvenlik, ticaret, ekonomi, yatırım, kültürel ve insani ilişkiler gibi alanlarda işbirliğini geliştirmek istediği belirtildi.

Teknoloji, yapay zeka, e-ticaret gibi alanlardaki gelişmelerin küresel ekonomide değişimlere yol açtığı vurgulanan bildiride, bunların yatırım, tedarik zinciri, küresel piyasada belirsizlik gibi etkilerinden endişe duyulduğu kaydedildi.

Bildiride, "tek taraflı yaptırımların uygulanmasının uluslararası hukuk prensipleriyle bağdaşmadığı" ve uluslararası ekonomik ilişkileri olumsuz etkilediği belirtildi.

ŞİÖ bölgesinde istikrarlı ekonomik ve sosyal kalkınmanın önemine işaret edilen bildiride, bölgenin, yeşil kalkınma, dijital ekonomi, ticaret, e-ticaret, bankacılık, yatırım, yüksek teknoloji, sağlık, tarım gibi çeşitli alanlarda potansiyelinden faydalanılarak üye ülkelerin ekonomik gelişiminin hedefleneceği kaydedildi.

Bildiride, enerji sektöründe işbirliğini sürdürmenin önemi vurgulanarak, ŞİÖ'ye üye ülkelerin işbirliği yaparak iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin üstesinden gelinmesinin hedeflendiği ifade edildi.

Belarus, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan'ın, Çin'in "Bir Kuşak Bir Yol" girişimine desteğini yinelediği bildiride, üye ülkelerin karşılıklı anlayış, kültürel ve insani bağları güçlendirmesinin diplomasiyi olumlu etkileyeceğinin altı çizildi.

Kaynak: AA / Aynur Şeyma Asan - Güncel
title