Haberler

"Sandığa Gitmeyenler Kimin Seçmeniydi" Araştırması

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İPSOS Araştırmalar Enstitüsü'nün araştırmasında, sandığa gitmeyenlerin yüzde 46'sının yerel seçimde AK Parti'ye, yüzde 40'nın ise CHP ve MHP'ye oy verdiği ortaya çıktı.

30 Mart’ta oy kullanan 5 milyon seçmen sandığa gitmedi. İPSOS’a göre en çok fireyi CHP-MHP’nin aksine Ak Parti verdi, tam 2.4 milyon oy kaybetti.

SANDIĞA GİTMEYEN KİMİN SEÇMENİ?

İPSOS Araştırmalar Enstitüsü’nün araştırmasına göre Köşk seçiminde oy kullanmayanların yüzde 46’sı yerel seçimde Ak Parti’ye oy vermişti. Bu oran CHP’de 21, MHP’de 19, HDP’de ise yüzde 10 çıktı. AK Parti toplamda 2.4 milyon oy, CHP-MHP ittifakı ise 2 milyon oy kaybetti. Katılım oranı son yerel seçimdeki gibi yüzde 89.3 olsaydı, Erdoğan’ın oyu 52.5’in üzerine çıkacak, İhsanoğlu’nun aynı kalacaktı.

SEÇMENİN SANDIĞA GİTMEMESİNİN NEDENİ?

Seçmenin gitmemesindeki en büyük neden yüzde 40’la memlekette ya da tatilde olmaları. Yüzde 15’i çalıştığı (mevsimlik işçiler) için gitmedi, yüzde 20 adayı beğenmedi. 10 Ağustos’ta toplam 14.4 milyon seçmen oy kullanmadı. 30 Mart’a göre sandığa gitmeyenlerin sayısı ise 5 milyon. 3 aday da kendi seçmeninin oy kullanmadığını iddia etti.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde katılım oranı yüzde 74.12’de kaldı. 55 milyon 692 bin 841 kayıtlı seçmenin 41 milyon 283 bin 773’ü oy kullandı. Kullanılan oyların 40 milyon 545 bin 902’si geçerli, 737 bin 871’i geçersiz sayıldı. 30 Mart seçimlerinde ise katılım oranı yüzde 89’a kadar çıkmıştı. Bir başka deyişler 30 mart’ta sandığa giden 5 milyon seçmen, bu kez oy vermemeyi tercih etti.

EN ÇOK FİRE AK PARTİ VE CHP'DEN

“Boy verme oy ver” kampanyasına rağmen çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu’nun seçmeninin oy vermek yerine tatili seçtiği öne sürüldü. hatta MHP Lideri Bahçeli, oy vermeyen seçmeni fırçaladı. Ancak oy vermeyenler arasında Erdoğan ve Demirtaş’ın seçmeninin daha fazla olduğu da iddialar arasında. Zira memleketine giden veya mevsimlik işçi olarak başka şehirlerde çalışanların da büyük kısmı bu iki adayın seçmen profiline uyum sağlıyor. Araştırma şirketleri ise ikiye bölündü. İPSOS’un araştırmasına göre en çok fireyi Ak Parti ile CHP verdi. Sandığa gitmeyenlerin yüzde 46’sı Ak Parti, yüzde 21’i CHP, yüzde 19’u MHP, yüzde 10’u ise HDP seçmeniydi. Ak Parti 2.4 milyon oy, CHP-MHP ittifakı ise 2 milyon oy kaybetti. Oy kullanmayanların yüzde 40’ı memleketinde, seyahatte ya da tatilde olduğu için sandığa gitmedi. Yüzde 15’i çalışıyordu.

YÜZDE 40 TATİLDEYDİ

Köşk seçiminde katılım oranı 30 Mart’ta olduğu gibi yüzde 89.3 olsaydı Erdoğan yüzde 52.5 oy, İhsanoğlu ise yüzde 38.5 oy alacaktı. Ancak Gezici Araştırma Şirketi de sandığa gitmeyenlerin yüzde 58’inin CHP, yüzde 22’sinin Ak Parti, yüzde 11’inin ise MHP seçmeni olduğunu tahmin ediyor. AK Partililer ‘Kesin kazanırız’ rehavetiyle sandığa gitmedi, CHP’liler ise kazanacaklarına inanmadı.

"DEMİRTAŞ'I EKMEK PARASI VURDU"

Gezici Araştırma Şirketi Yöneticisi Murat Gezici: “Sandık başı anketinde, sandığa gelmeyenlerin yüzde 58’nin CHP, yüzde 22’sinin Ak Parti, yüzde 11’nin MHP, yüzde 9’nunun ise BDP olduğunu gördük. Her seçmenin sandığa gitmeme nedeni farklı. Örneğin Ak Partililer sonucun kesin olduğuna inandığı için gitmedi. Bu rehavet onları sandığa götürmedi. Ancak CHP’ye baktığımızda bir çok etken bir araya geliyor. CHP seçmeni adaylarının kazanacağına inanmadı, en büyük etken bu. İkinci etken ise kampanya seçmeni sandığa götürecek kadar güçlü değildi, seçmene heyecan vermedi. Ağustos ayı mevsimlik işçi dönemi, ayrıca inşaat bektörü etkili oldu. Böyle olunca Demirtaş’ın kalelerinde bile katılım oranı düştü. BDP seçmenini ‘ekmek parası’ vurdu.

"HERKES SANDIĞA GİTSE ÇATI ADAYIN OYU ARTARDI"

Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yılmaz Esmer: “Seçimde sandık başına gitmeyen tatilciler, mevsimlik işçiler ve protestocular var. MHP ve CHP’den gösterdikleri çatı adaya oy vermem diyenler var. Güneydoğu’da mevsimlik işçi problemi olmasa herkes evinde oturuyor olsa Demirtaş’ın oyları bir miktar daha artacaktı. Kıyı kesimlerde oy verme oranı biraz daha yüksek olsaydı bu kez de çatı adayın oyları yüksek olacaktı. Ege’de katılım oranı yüzde 80 oranında bu yüzde 85 olsaydı çok şey fark edebilirdi.”

Kaynak: Haberler.Com / Güncel
'Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak' iddiası

"16 belediyeye daha kayyum" iddiası! Bir şehre özellikle dikkat çekildi

Yenidoğan Çetesi davasında kritik duruşma başladı! Elebaşı Fırat Sarı savunma yapacak

Bebek katili çetenin lideri sanık sandalyesine oturacak

İstanbul'da kar yağışı beklenen ilçeler

İşte İstanbul'da kar yağışı beklenen ilçeler

Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

title