Sanayi Esnafının İmdadına Kadınlar Yetişti
Gökmen Şireci - Aydın'da erkek personel bulmakta zorluk çeken küçük sanayi esnafı, kadın işçi istihdam ederek sıkıntıyı aşmaya çalışıyor.
Gökmen Şireci - Aydın'da erkek personel bulmakta zorluk çeken küçük sanayi esnafı, kadın işçi istihdam ederek sıkıntıyı aşmaya çalışıyor.
Aydın Sanayi Sitesi'ndeki atölyelerde, yıllardır erkeklerin yapması alışılagelen işlerde, kadın işçi ve ustalara da rastlanmaya başlandı.
Gelişen ekonomi ve iş hacmi karşısında, çalıştıracak erkek eleman bulmakta güçlük çekmeye başlayan işletmeler, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) aracılığıyla kadın istihdamına yöneldi.
Aydın Sanayi Sitesi'nde pencere doğrama atölyesi işleten Mustafa Yaşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanayide ciddi anlamda eleman sıkıntısı çektiklerini, çözümü kadın işçi istihdam etmekte bulduklarını dile getirdi.
Sanayi sitesinde alışılagelmişin ötesinde kadın istihdamına yönelmesinde katıldığı yurt dışı iş gezilerinde edindiği izlenimin etkisi olduğunu ifade eden Yaşar, şunları söyledi:
"Sanayide ciddi bir eleman sıkıntısı var. Eleman açığını kapatmak için İş-Kur'a müracaat etmiştik. Oradan kadın işçi adayı gönderdiler. Katıldığım yurt dışı gezilerinde kadınların da bu tür işlerde çalıştığını gördüğümden kadın işçi çalıştırmakta tereddüt etmedim. Çok da iyi oldu. Kadın elemanımız, işi çok güzel öğrendi, çok iyi bir usta oldu. Ayrıca kadın olması nedeniyle atölyeye de bir düzen geldi. Bundan sonra başka kadın işçiler çalıştırmayı da düşünüyorum."
-İki çocuk annesi demir ve plastik doğrama ustası-
Mustafa Yaşar'ın işletmesinde demir ve plastik doğrama ustası olarak çalışan 2 çocuk annesi 32 yaşındaki Hamide Acar, kısa sürede işinde kaydettiği ilerlemeyle erkek ustaları aratmıyor.
Acar, işsiz olarak kaydının bulunduğu İş-Kur'dan, şu anda çalıştığı iş yeri için teklif geldiğinde, başlangıçta sanayi sitesi ortamında çalışıp çalışamayacağı konusunda tereddüt yaşadığını ancak görüşmeye gidince işe kabul edildiğini anlattı.
İşe kabul edildikten sonra bir süre kafasındaki tereddütün devam ettiğini ancak iş arkadaşlarının yardımıyla hem işi öğrendiğini hem de tereddütlerini aştığını ifade eden Acar, "Demir ve plastik kesiminden kaynağa kadar tüm işleri yapabiliyorum, işimden çok memnunum. Ortama da çok alıştım. Sanki bir büyük bir fabrikada çalışıyor gibiyim. Diğer çalışanlar da bana alıştı" diye konuştu.
-"Erkeklerin yaptığı her işi yapabiliyorlar"-
Sanayi sitesindeki pencere doğrama atölyesi sahiplerinden Kamuran Güler ise iş yerinde 3 kadın personel çalıştırıyor.
Atölyesindeki kadın çalışanlardan çok memnun olduğunu dile getiren Güler, şunları söyledi:
"Sanayide ciddi anlamda eleman sıkıntısı var. Bu boşluğu kapatabilmek adına istihdam ettiğimiz kadın elemanlardan çok memnunuz. Bir erkeğin yapabildiği bütün işleri yapıyorlar. Hatta erkeklerden daha titiz çalışıyorlar. Bayan eli değdiği zaman iş daha güzel oluyor."
İşletmedeki kadın işçilerden Arzu Akçay, 6 aydır bu işi yaptığını ve her işte olduğu gibi burada da bir zorluk devresi yaşadığını belirterek, "Öğrenme hevesi olduktan sonra her şey öğreniliyor. Diğer çalıştığım işlere göre hiç zor değil. Şu anda çok iyi bir aşamada olduğumu düşünüyorum ve işimi çok seviyorum" diye konuştu.
-İş yerinde eşiyle birlikte çalışıyor-
Sanayi sitesi esnafından Ahmet Çimen ise atölyesinde eşini de çalıştırıyor. İşçi bulmakta zorlandıklarını, bu nedenle eşine atölyede kendisiyle çalışmasını teklif ettiğini anlatan Çimen, "Eşim bu işi çok iyi öğrendi. 'Bayanlar sanayide çalışamaz' diye konuşulur ancak elinden geldikten sonra yapamayacakları bir şey olmadığını düşünüyorum. Eşim kaynak, boya, plastik doğrama gibi tüm işleri çok iyi yapıyor" diye konuştu.
Elvan Çimen ise boş durmaktansa hem eleman boşluğunu doldurmak hem de eşine yardım etmek istediğini belirterek, "Öğrendim, çabaladım yaptım. Bu işleri öğrenene kadar zorluk çektim. Ama sonuçta demir, plastik kaynağını öğrendim. Eşime yardımcı olduğum için memnunum" dedi.
Yayıncı: A. Fatih Tekcan - AYDIN