Sana İhtiyacım Var" Kampanyası Yaraları Sarmayı Sürdürüyor
Başladığı 22 Ocak'tan itibaren hem Suriye'de hem de Türkiye'de kalan Suriyelilere 300 tır insani yardım malzemesi gönderilen kampanya, 1000 tıra doğru yol alıyor İDSB Genel Sekreteri ve İnsani Yardım Platformu Koordinatörü Kurt: "Kampanyanın sürdürülebilir olmasına dikkati çekiyoruz çünkü ihtiyaç bitmiyor.
HANİFE SEVİNÇ - Suriyeli sığınmacılara destek olmak amacıyla başlatılan "Sana İhtiyacım Var" kampanyası desteklerle yaraları sarmayı sürdürüyor.
Suriye'de, başta çocuklar olmak üzere kadın, yaşlı ve hastaların hayata tutunabilmeleri için Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türk Kızılayı, HAK-İŞ, Diyanet Vakfı, Rabia Platformu, Memur-Sen ve Anadolu Ajansı ile İnsani Yardım Platformu çatısı altında toplanan çok sayıda yardım kuruluşu, vakıf, dernek ve meslek örgütünün katılımıyla başlatıldığı 22 Ocak'tan itibaren hem Suriye'de hem de Türkiye'de kalan Suriyelilere 300 tır insani yardım malzemesi gönderilen kampanya, 1000 tıra doğru yol alıyor.
İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) Genel Sekreteri ve İnsani Yardım Platformu Koordinatörü Ali Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kampanyanın büyük ilgi gördüğünü belirterek, destekte bulunanlara teşekkür etti.
İnsani yardım kuruluşlarının sahada ciddi anlamda çalıştıklarını ifade eden Kurt, "Gerek Türkiye'deki Suriyeli misafirlerimize, gerekse Suriye'de kalan, çok daha zor durumda olanlara ciddi anlamda yardımlar ulaştırılıyor. Problemin büyüklüğü, yardımların daha nitelikli ve sürdürülebilir olmasını gerekli kılıyor. Suriye'de desteğe muhtaç durumda 6,5 milyon insan var. Kış şartlarından dolayı barınma ihtiyacı, kışlık giyim ihtiyaçları toplanıyor" diye konuştu.
"Açlık ciddi sorun"
Isınmayla ilgili soba, yakıt malzemesi gibi ürün ve elektrik gereksinimi için jeneratör gibi malzemelere ciddi ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kurt, açlığın ise bütün problemlerin başında geldiğini, bebek ve çocuk ölümleri nedeniyle bunlara yönelik takviye gıdaların önemli olduğuna dikkati çekti.
Kurt, ilk yardım çantalarına da çok ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Hem savaş şartlarında hem de kış ve açlıkla mücadele eden insanlar var. Bu ihtiyaç listeleri tek tek belirlendi. İnsani yardım kuruluşlarımız, gönüllülerine bu talep listelerini iletiyorlar" dedi.
Gerek yardım malzemeleri gerekse nakdi yardım boyutunda destek sağlamaya devam ettiklerini ifade eden Kurt, bütün yardım kuruluşlarının banka hesap ve SMS numaralarının ilan edildiğini söyledi.
Kurt, ayni yardımın yanı sıra nakdi yardımın da yapabildiğini aktararak, şöyle devam etti:
"Kampanyanın sürdürülebilir olmasına dikkati çekiyoruz. Çünkü ihtiyaç bitmiyor. Suriye'deki bu sıkıntı bitmedikçe, insanların ihtiyacı devam ediyor. Bu bizim için de bir imtihandır. Bazen insanlar yoklukla bazen de varlıkla imtihan edilir. Bu eksende bu sınavı inşallah el birliğiyle, yüzümüzün akıyla veririz. Bu yardımlar hiç değilse kış süresince, ağır şartlarda olanca hızıyla devam eder. Kampanyadan bu yana 300 tırdan fazla malzemeyi geçtik. Tahminimiz 1000 tırı da geçecek. İhtiyaç çok fazla olduğu için yapılan yardımların yine de yetersiz kaldığını üzülerek gözlemliyoruz. Gücümüzün yettiği kadar, bu yaraya merhem olmaya çalışıyoruz."
"Uluslararası çevreleri duyarlı olmaya davet ediyoruz"
Kurt, insanlık onurunun çiğnendiği bu ortamda batı dünyasının karşı karşıya olduğu bu duyarsızlığa ve vurdumduymazlığa da sitem ettiklerini dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Uluslararası toplum çok nitelikli destek sağlamalıydı. Savaşı durduramayan bu etkili çevreler, hiç değilse insani yardımının niteliğini ve kalitesini artırabilmeliydi. Ama göstermelik, şov niteliğinde yapılan çok cüzi yardımların dışında, maalesef o çok güçlü, sürekli insanlık dersi vermeye çalışan bu çevrelerin insanlık boyutuna ne kadar duyarsız ve çifte standarda sahip olduklarını üzülerek görüyoruz. Uluslararası çevreleri duyarlı olmaya davet ediyoruz. Mazlumun dini, ırkı, milliyeti, cinsiyeti sorulmaz. Mazlum insandır. Burada çiğnenen insanlık onurudur. Bu onura insanlığın sahip çıkmasını bekliyoruz."
Kampanyanın uluslararası alanda da çok büyük yankısının olduğunu ifade eden Kurt, 40 ülkede bu konuda irade ortaya konulduğunu, İslam dünyasının birçok yerinde, kendileri yardıma muhtaç olan insanların Suriye'deki kardeşlerine destek olmak adına büyük fedakarlıklarda bulunduğunu anlattı.
23 Şubat'ta 200 tır insani yardım için hareket edecek
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay, Suriye'de 3 yıldır devam eden iç savaş nedeniyle bölgeye 2 bin 130 tırla yardım gönderdiklerini söyledi.
Kampanya başladığından bu yana ise İstanbul, Bursa ve Konya ile diğer illerden olmak üzere yardımların ulaştırıldığını vurgulayan Atalay, 23 Şubat'ta da İstanbul'dan 100, diğer 55 şehirden de toplam 100 tırın Suriye'ye yardım için hareket edeceğini kaydetti.
Atalay, savaş nedeniyle uzun süreli yardımlar gerektiğini vurgulayarak, "Yardım trafiği zaman zaman yavaşlıyor, durağanlaşıyor. Bu uzun süren bir süreç. Ama kampanyalar hareketlilik kazandırıyor, yardımları hızlandırıyor. Anadolu insanı yardımlar konusunda daha duyarlı, daha hareketli. Yavaşlayan yardım akışı kampanyayla birlikte bir canlılık, hareketlilik kazandı" ifadelerini kullandı.
Ağırlıklı olarak gıdaya ve giysiye ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Atalay, "3 yıldır bölgenin ticari koşulları, tarım, hayvancılık durmuş durumda. Bu da insanların beslenme ve sağlık sorununu tetikliyor. Temel gıda maddeleri olmak üzere çocuklara yönelik gıda ve hijyen malzemeleri, çocuk bezi gibi yardımlar gerekiyor. Bağışçıları da oradaki ihtiyaçlara göre yönlendiriyoruz" diye konuştu.
Atalay, bölge için kış koşullarının devam ettiğini, savaşın tehlikeli boyutta da bulaşıcı hastalıkları ve açlığa dayalı hastalıkları tetiklediğine işaret ederek, kızamık, çocuk felci, şark çıbanı gibi hastalıklar ile böbrek, kalp, şeker, tansiyon gibi kronik rahatsızlığı olan hastaların ilaç bulamamasının çok büyük bir tehlike olduğunu kaydetti.
Bu hastalıklara dayalı ölümler yaşandığını belirten Atalay, şöyle devam etti:
"Sağlık sisteminin alt yapısının çökmesi, hastanelerin yüzde 40'ına yakının yıkılması ve 20 bine yakın doktorun ülkeyi terk etmesi nedeniyle savaş sadece insan ölümü ve yıkım değil, yaşam mücadelesi verenleri de çok zor durumda bırakıyor. Hastalıkla mücadele tamamen ilaçla ilgili bir olay. 23 milyonluk nüfus var. Büyük bir bölümü yardıma muhtaç. Büyüyen bir trajedi var. Bu da siyasi ve insani trajedi. Sağlık ve açlığa dayalı bir problem var. Bu açıdan bağışçıların sağlık ve gıda projelerini desteklemeleri gerekir."
"20 tır insani yardım daha gidecek"
İyilik Der Genel Sekreteri Ahmet Sait Öner, 1,5 yıl içerisinde ortalama 250 tırlık yardımın Suriye'ye gönderildiğini belirterek, her gün bölgeye 1 tırın üzerinde yardımın ulaştırıldığını anlattı.
Öner, "Sana İhtiyacım Var" kampanyası çerçevesinde İstanbul, Van, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Malatya'dan olmak üzere toplam 20 tırlık konvoy oluşturulduğunu ifade ederek, bunların ikisinin Türkiye'deki kamplara gönderildiğini, 18 aracın ise Suriye'ye ulaştırıldığını kaydetti.
Ahmet Sait Öner, "15 Mart'a kadar 20 tırlık insani yardım malzemesi daha göndermeyi planlıyoruz. Anadolu'daki gönüllü kuruluşlarla bu konuda çalışmalarımız sürüyor" dedi.
"Lübnan'daki Suriyeliler'e 3 tır gönderdik"
Sadakataşı Derneği Tanıtım Birimi Sorumlusu Yakup Yurtseven, kampanya çerçevesinde 3 tırdan oluşan yardım malzemelerini Lübnan'da bulunan Suriyeli sığınmacılara gönderdiklerini dile getirerek, Suriye İdlib ve Sarmada'daki çocuklara yönelik aktı bere dağıtımları yaptıklarını kaydetti. Yurtseven, yine Suriye'deki çocuklara kışlık ayakkabı dağıttıklarını da söyledi.
Suriye İdlib kırsalında 500 kişi kapasiteli çadır kentin yapımının devam ettiğini belirten Yurtseven, temiz su ihtiyacının karşılanması anlamında suyu kuyusu projesi çalışmasının başlatıldığını anlattı.
"Sana ihtiyacım Var" kampanyasını duyurmaya çalıştıklarını ifade eden Yurtseven, yardımların sağlanması anlamında bağışçıları teşvik etmeye çalıştıklarını dile getirdi. Yurtseven, "Duyarlı halkımız yardımlarını, bağışlarını devam ettiriyor" dedi.
Beşir Derneği Suriye Koordinatörü Abdülhakim Bayram, kampanya kapsamında İstanbul'dan 6, Rize, Trabzon ve Yozgat'tan da 3 yardım tırını Suriye'ye gönderdiklerini belirterek, ayrıca Kilis'ten 2 tırlık gıda yardımını Bab-Es Selam Kampı'ndaki 20 bin Suriyeli'ye dağıttıklarını kaydetti.
Siverek'te de 800 çift ayakkabının sığınmacılara dağıtıldığını, Suruç'ta Suriyeli 600 aileye gıda yardımı, battaniye ve çocuklara oyuncak verildiğini ifade eden Bayram, yardımların zorlu kış aylarında hayat mücadelesi veren mazlumların yüzünü güldürdüğünü söyledi. - İstanbul