Haberler
Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Milli Savunma Bakanı Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Samsun'un Amele Pazarı: Saathane

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun'un en önemli merkezlerinden biri olan tarihi Saathane Meydanı, sabahın ilk saatlerinde birçok işçinin ekmek mücadelesine tanıklık ediyor.

Samsun'un en önemli merkezlerinden biri olan tarihi Saathane Meydanı, sabahın ilk saatlerinde birçok işçinin ekmek mücadelesine tanıklık ediyor.

'Amele pazarı' olarak da bilinen Saathane Meydanı'na gün doğmadan gelen işçiler, çalışmak için iş bekliyor. Günün doğmasının ardından Saathane Meydanı'nda ekmek mücadelesi başlıyor. Yoldan geçen araçları gözleyen işçiler, kendilerine doğru yanaşan araçlara 'iş var' umuduyla koşuyor. İş alan ameleler sevinirken, geride kalan işçiler ise bir başka aracın yolunu gözlüyor. Yıllardır süren bu ekmek mücadelesinde ise birçok işçinin sigortası dahi bulunmuyor.

26 yıldır Saathane Meydanı'nda iş bekleyen 66 yaşındaki Arif Sezer, eskiye göre işlerin azaldığını belirterek, "Amelelik yapıyoruz. Eskiden çok iş vardı. 22 günde iki gün işe gittim, 145 lira para aldım. 145 lira ile geçinilir mi? Elektriği var, suyu var. 'Her bir işi yaparım' ama iş yok" dedi.

HAZIR BETON ÇIKTI MERTLİK BİTTİ

Geçimini hamallık ve farklı işler yaparak sağlayan 59 yaşındaki Mustafa Sayım, 30 senedir Saathane Meydanı'nda iş beklediğini söyledi. 5 sene hamallık yaptığını ifade eden Sayım, "Ev eşyası taşıdım, daha sonra gırgır aldım betonculuk yaptım. Eskiden her gün buradan 15-20 kişi götürüyordum. O zaman beton işi çoktu. Ama işler şimdi durdu. Hazır beton çıktı, mertlik bitti. Şimdi inşatta bekçilik yapıyorum. Emekli olalı 3 sene oldu. Daha sonra kredi çektim. Ondan maaş yetmiyor. Burada sabah namazını kılıyoruz, ondan sonra buralarda iş çıkana kadar çay-çorba içiyoruz. Buralarda iş gelene kadar dolaşıyoruz. İşe giden gidiyor, gidemeyen evine dönüyor" diye konuştu.

Ortalama aylık 700-800 lira kazandıklarını belirten 54 yaşındaki Seyfettin Kertin, "Ayın 10 günü çalışıyor, ortalama ayda 700-800 lira kazanıyoruz. 30 senedir buradayız. Bir ekmek kapalım, bir ekmek alalım istiyoruz ama işler de durdu. Fakat hayat mücadelesi devam ediyor. Ekmek kavgası, mecburi gelip bekliyoruz. İmkanımız yok, bir işimiz yok, burada bir işe gidebilirsek ekmeğimizi alabiliyoruz" şeklinde konuştu.

Her gün sabah 05.00'te gelip iş beklediklerini dile getiren 41 yaşındaki Yakup Savaş, "Burası Samsun'un işçi pazarı. Saat 05.00'te geliyoruz, akşama kadar bekliyoruz. Buraya bir iş geldiği zaman herkes birbirine girip kavga ediyor. Burada biz ne iş olsa yapıyoruz" ifadelerini kullandı. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title