Samsun Müftüsü: Halkın Sevdiği İsimler Çocuklara Verilebilir
Samsun Müftüsü Yrd.Doç.Dr.Hayrettin Öztürk, 'isim' konusundaki açıklamalarının kamuoyunda tartışmalara neden olması üzerine bugün yazılı bir açıklama yaptı.
Samsun Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, 'isim' konusundaki açıklamalarının kamuoyunda tartışmalara neden olması üzerine bugün yazılı bir açıklama yaptı. Müftü Yrd. Doç. Dr. Öztürk, "Topluma mal olmuş, halkın sevdiği ve saydığı isimler, çocuklara isim olarak verilebilir. Biz insanlarımızın kullanmakta olduğu isimlerin doğruluğunu ve yanlışlığını eleştirme ve tenkit etme gibi ne bir düşünceye sahibiz ne de böyle bir gayemiz vardır" dedi.
Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk'ün, dün gazetecilere yaptığı, "Kuran'dan isim seçerken dikkatli olmak gerekir. Sanem 'put', Aleyna 'sıkıntı, bela' anlamına gelir. Allah'ın isimlerinin de çocuklara verilmesi uygun değildir. 'Kuran'da geçen her kelime isim olur' mantığı ile düşünülmemeli" şeklindeki açıklamaları, kamouyanda geniş yankı bulmuş, eleştirilere de neden olmuştu. Konunun bugün de tartışılmaya devam edilmesi üzerine Müftü Yrd. Doç. Dr. Öztürk, yazılı bir açıklama yaparak, "Topluma mal olmuş, halkın sevdiği ve saydığı isimler çocuklara isim olarak verilebilir" dedi. İnsanların çocuklarına koyduğu isimlerin doğruluğunu ve yanlışlığını eleştirme ve tenkit etme gibi gayesinin olmadığını belirten Müftü Yrd. Doç. Dr. Öztürk'ün açıklaması şöyle:
"Bugün internet sitelerinde ve haber kanallarında yer alan 'Çocuklara Kur'an-ı Kerim'den isim konulması' haberleri üzerine açıklama yapma gereği ortaya çıktı. Çocuklara isim koyma konusunda konferans veren iki akademisyen arkadaşımız, isimler ve anlamları konusunda bir takım bilgiler verdiler. Bu konuda gazeteci arkadaşlar da benim de görüşümü aldı. Benim bu konudaki şahsi kanaatim şudur; Güzel isim olsun diye Kur'an-ı Kerim'de geçen her kelimeyi, sırf Kur'an-ı Kerim'de geçtiği için çocuğa isim olarak koymak, yanlış olabilir. İsimler kültürümüze, örf ve adetlerimize uygun olmalıdır. Topluma mal olmuş, halkın sevdiği ve saydığı isimler çocuklara isim olarak verilebilir. Bunların dışında söylenen, ifade edilen ve yazılan hususlar, maksadını aşan ve amacının dışına çıkan ifadelerdir. Zira biz insanlarımızın kullanmakta olduğu isimlerin doğruluğunu ve yanlışlığını eleştirme ve tenkit etme gibi ne bir düşünceye sahibiz ne de böyle bir gayemiz vardır." - Samsun