Haberler

"Samsun Engelsiz Kent Çalıştayı" Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Engellilerin sosyal yaşamın her alanında var olmasını sağlayacak tedbirler alarak toplumda ayrımcılığın ve eşitsizliğin önlenmesine katkıda bulunmak amacıyla Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (OKA) açtığı proje kapsamında Samsun Büyükşehir...

Engellilerin sosyal yaşamın her alanında var olmasını sağlayacak tedbirler alarak toplumda ayrımcılığın ve eşitsizliğin önlenmesine katkıda bulunmak amacıyla Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (OKA) açtığı proje kapsamında Samsun Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı "Samsunun Engelsiz Yaşam İçin Rotası (SEYİR)" projesi devam ediyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi ev sahipliği ile proje ortakları olan Samsun İl Özel İdaresi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nı (TSO) katkı verdiği ve 2 gün sürecek olan "Samsun Engelsiz Kent Çalıştayı" Samsun Büyük Otel'de başladı.

"Engelsiz Kent" ve "Erişilebilir Kent" kavramlarının masaya yatırılacağı ve farkındalık oluşturma çalışmalarının yapılacağı çalıştaya yurt içi ve yurt dışından da konuklar katılıyor.

Çalıştayın dünkü açılışına Vali Yardımcısı Hasan Özhan, Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kenan Şara, 19 Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA.) Genel Sekreteri Mevlüt Özen, DPI Uluslar arası Engelli Birliği Avrupa Bölge Başkanı Jean-Lue Sımon, Slovenya/ljubljana Belediyesi Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bölümü yetkilisi Alenka Zagar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Dr. Sermet Başaran, üniversitelerden öğretim görevlileri, sivil toplum kuruluşları üyeleri katıldı.

Açılışta konuşan Proje Koordinatörü ve Samsun Büyükşehir Belediyesi ARGE Müdürü Ramazan Aydın, projenin geçmişi ile ilgili bilgi aktararak 2 günlük çalıştayın amacı ve programını anlattı.

OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, kurumu ile ilgili bilgiler verdikten sonra bu projenin ortak çalışma kültürünün güzel örneklerinden birisi olduğunu dile getirdi. OKA olarak bu tip projelere sürekli destek verdiklerini söyleyen Özen, "Büyükşehir Belediyesi'nin projesi olan ve bizim de destek verdiğimiz çok güzel, örnek projeler var. Bandırma Plajı yanında devam eden Engelliler Dinlenme Kampı da bunlardan birisi. Bu proje gerçekten bir ilk ve bizim için de bir gurur projesi. Herkesi burayı görmeye davet ediyorum. Başta bu 'SEYİR' projesini hazırlayan Büyükşehir Belediyesi'ne ve ortaklarına, aynı zamanda bu projeye katkı veren herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Ardından söz alan OMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu bu projenin bu alanda önemli bir kilometre taşı olduğunu belirterek, "Alınacak çok yol var ancak güzel adımlar atılıyor. Biz üniversite olarak engelsiz bir yaşam ve engelsiz bir üniversite olma yolunda çok çaba sarf ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda da bu konu için önemli bütçeler ayrılacak. Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan bu anlamlı ve önemli projede yer almaktan ve katkı vermekten büyük mutluluk duyuyoruz" şeklinde konuştu.

ŞARA: "HER ÖZÜRLÜ ENGELSİZ DEĞİLDİR"

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kenan Şara da yaptığı konuşmada yerel yönetimlerin sadece yol, su, kanalizasyon yapan kurumlar olmadığını ve insanların sorunlarına çözüm getiren hayatlarını kolaylaştıran bir misyonu olduğunu ifade ederek, "Bugün toplum içerisinde yaklaşık yüzde 12 oranında özürlü ve engelli vatandaşımızın olduğu düşünülüyor. Biz bu insanların da sorunlarına çözüm üretebilmek için çaba gösteriyoruz. Aslında Engelli ve Özürlü kavramlarını birbirinden ayırt etmek lazım. Özürlü olup da engelli olmayan yaşama azmini yitirmemiş toplum içerisinde tüm içtenliği ve azmiyle yer alan yaşayan kişiler var. Bizler psikolojisi nedeniyle içine kapanmış kendisini toplumdan soyutlamış engelli kişileri toplumsal yaşamın içine sokacak, toplum içerisinde rahat hareket etmelerini sağlayacak psikolojik ve fiziki şartları oluşturmak zorundayız" diye konuştu.

ÖZHAN: "ENGELLİLER VERİ TABANINI OLUŞTURUYORUZ"

Samsun Vali Yardımcısı Hasan Özhan da Samsun'da Engelliler Veri Tabanı oluşturulması için çaba gösterdiklerini ve yaklaşık 153 bin engelli vatandaşın 69 binine ulaşıldığını belirterek, "Bu insanların tamamına ulaşıp kayıt altına alınca kendi içlerinde gruplandıracağız. Bu veritabanı ileride bu alanda yapılacak her türlü çalışma için çok önemli bir kaynak oluşturacak ve işi hızlandıracak. Büyükşehir Belediyesi bir Avrupa kenti vizyonuyla birçok önemli projeye imza attı ve atıyor. Bu projede bunlardan birisi kendilerini kutluyor ve bu projeye destek veren tüm katılımcılara teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından projeye katkı sağlayanlara çeşitli plaketler verildi. Çalıştay kapsamında 1. gün konuşmacılar farklı konularda sunumlar yaparken 2. gün atölye çalışmaları yapılacak. Bu çalışmalar sonrası alınan kararlar doğrultusunda bir yol haritası belirlenecek ve sonuçları kamuoyu ile de paylaşılacak. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title