Samsun'da Ev ve Eczanelerden 14 Ton Atık İlaç Toplanıp Elektriğe Dönüştürüldü
SAMSUN 6'ncı Bölge Eczacı Odası öncülüğünde başlatılan proje kapsamında ev ve eczanelerdeki kullanılmayan, son kullanma tarihi geçmiş, bozulmuş atık ilaçlar toplandı.
SAMSUN 6'ncı Bölge Eczacı Odası öncülüğünde başlatılan proje kapsamında ev ve eczanelerdeki kullanılmayan, son kullanma tarihi geçmiş, bozulmuş atık ilaçlar toplandı. Proje kapsamında toplanan 14 ton atık ilaç Kocaeli'ndeki tesiste imha edilerek 7 milyon 440 bin watt saatlik elektriK enerjisine dönüştürüldü.
Samsun'daki 6'ncı Bölge Eczacı Odası tarafından kentte evlerde bulunan atık ilaçlar ile eczanelerde bulunan son kullanma tarihi geçmiş ilaçların toplanması ve imha edilmesi için proje hazırlandı. 'Atık ilaç çöp değildir' projesi geçen 1 Mayıs'ta başlatıldı. 'İlacım ne eksik, ne fazla' sloganıyla yürütülen projeye Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, ve Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de ortak oldu. Proje kapsamında kentteki atık ilaçların atılabileceği kutular hazırlanıp eczanelere ve aile sağlığı merkezlerine dağıtıldı. İlaç toplama işlemi 31 Mayıs'ta sona erdi. Halktan 3 ton, eczanelerden 11 ton olmak üzere toplanan toplam 14 ton atık ilaç Haziran ayı içerisinde Eczacılar Odası tarafından teslim alınarak kamyonlarla Kocaeli'ndeki atık ilaç imha tesisine gönderdiklerini ifade eden 6'ncı Bölge Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan atık ilaçların imha edilerek 7 milyon 440 bin watt saat elektriğe dönüştürülüp ülke ekonomisine katkı sağlandığını söyledi.
Karacan, eczane ve evlerde atık ilaçlar oluşmasının normal bir durum olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Bu zorunluluklardan dolayı meydana gelen bir olay. Bazen şöyle oluyor öyle hastalıklar oluyor ki bir ilaca başlıyorsunuz o hastalığın tedavisinin ortasında tedavi değişiyor. Diyorlar ki 'Siz bu ilaçları bırakın yeni bir tedaviye geçmemiz lazım aksi takdirde hasta daha kötü olacak' Dolayısıyla ilacı değiştiriyorsunuz. Yarım bıraktığınız ilaç elinizde kalıyor. Yada vatandaşımız ilacı kullanıyor daha sonra hastılığı iyileşince ilacı bırakıyor ve yarısı kalıyor. Elde kalan ilacın olabileceğini kabul etmek lazım. Atık ilacın eczanede veya evde olması gayet normal. Vatandaşa atık ilacın olabileceği ama bunları belli aralıklarda ayıklaması gerektiğini bunları imha için yetkililere vermesi gerektiğini söylüyoruz ve bu bilince ulaşmalarını hedefliyoruz."
Atık ilaç toplama işleminin sürekli hale getirilmesi gerektiğini söyleyen 6'ncı Bölge Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, "Nasıl belediyeler atık kağıt ve plastik, metal toplama kutuları koyuyorsa belki biraz daha kontrollü atık ilaç kutuları koymamız lazım. Bunları sokaklara değil, daha takip edebileceğimiz eczanelere, aile sağlığı merkezlerine hastanelere koyabiliriz. İlaç üretiliyor fabrikada ardından ecza deposuna, oradan eczaneye oradan da vatandaşa ulaşıyor. Avrupa'da bu zinciri atık ilaç konusunda tersten uyguluyorlar. Atık ilaç ters zincirle en son fabrikaya yani firmaya ulaşıyor. Burada da firma tarafından toplu imha edilmesi sağlanıyor. Türkiye'de aslında böyle bir sistemin kurulması lazım" diye konuştu.
Samsun'da yürütülen atık ilaç projesi ile özellikle vatandaşlara atık ilaç konusunda bilinç oluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Karacan, "Yarım bırakılan ilaçların kesinlikle atık statüsünde değerlendirin, komşuya eşe dosta iyi gelir düşüncesiyle verip onların da sağlığından olmasına neden olmayın. Çünkü her ilaç kişinin kendisine özgüdür. Bunun farkındalığını yaratmaktı amacımız. Vatandaşlarımızdan bu noktada proje sonrasında olumlu geri dönüş aldık. Şimdi bize bundan sonra atık ilaçları ne yapacaklarını soruyorlar. Biz projede evet bir başarıya ulaştık ama bunun sürekliliğini sağlamak lazım. Bunu sağlayacak bir sistem yaratmak lazım" diyerek sözlerine şeyle devam etti:
"Türkiye'de 3 ilde atık ilaç imha tesisi var. Biz topladığımız bu 14 ton atık ilacı Kocaeli'ndeki tesisi gönderdik. İlaçların ihlasından 7 milyon 440 bin watt saat elektrik üretildi. Atık ilaçların toplanıp imha edilmesinin sürekliliğini sağlarken 7 milyon 440 bin watt saatin nereye varacağını ve nasıl bir enerji üretileceğini düşünün. Biz bugün nükleer santralleri konuşuyoruz zararları olmasına rağmen faydası daha çok olacak diye. belki onlara ihtiyacımız daha az olacak."
- Samsun