Haberler
Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Komisyonda gerginlik! Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler salonu terk etti

CHP'li vekilin sözleri sonrası Bakan Güler salonu terk etti

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Saski Stratejik Plan Arama Toplantısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun Büyükşehir Belediyesi ve SASKİ Genel Müdürlüğü 2015-2019 yılları için hazırlanan ve stratejik plan kapsamında oluşan dış paydaş katılım toplantısının ikincisi yapıldı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi ve SASKİ Genel Müdürlüğü 2015-2019 yılları için hazırlanan ve stratejik plan kapsamında oluşan dış paydaş katılım toplantısının ikincisi yapıldı.

İlki 25 Haziran 2014 tarihinde Anakent Sosyal Tesislerde yapılan toplantının ikincisi Büyükşehir Belediyesi Mavi Işıklar Eğitim Dinlenme ve Rehabilitasyon Merkezi Kampı'nda gerçekleşti. Toplantıya Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İlkadım Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, İl Müftüsü Yrd.Doç.Dr. Hayrettin Öztürk, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili ve SASKİ Genel Müdürü Coşkun Öncel, Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı'nın yanı sıra 300 kişilik bir katılım ile ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, meslek oda temsilcileri, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ve muhtarlar katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, 2004 yılında da İl Stratejik Plan çalışması yaptıklarını söyledi. Yılmaz, "Özellikle 1999'lu yıllarda şehirlerin ve ülkenin üzerinde büyük bir karamsarlık vardı. Her 2 - 3 yılda bir iktisadi krizler oluyordu. Dolar bir gecede 600 liradan bin 200 liraya çıkıyordu. Yani ülkenin ekonomisi, gayri safi milli hasılası bir gecede yarı yarıya düşüyordu. Böylesine bir ortamda insanlar ister istemez yöneticileri sokakta bulduğunda 'ne olacak bu memleketin hali' diye soruyordu. Bizde aslında Samsun'la ilgili 1999'u takip eden günlerde adının İl Gelişim Stratejisi olmasa da bu memleketin halinin ve bu memleketin geleceğinin ne olduğunu ve ne olması gerektiğini tarif eden bir bilimsel çalışma elimizin altında olması düşüncesi ile bu bilimsel çalışmanın adını da bilmeyerek bunu konuşmaya başladık. Ama iyi bir arayış içersindeyiz. O günlerde ben bu amaçla Devlet Planlama Teşkilatına (DPT) gittim. DPT'den 20 kişilik bir ekiple 2 yıl boyunca bu iş üzerinde çalıştık. Biz daha yasada yokken İl Stratejik Planının yapımına başladık. 2004 yılında yapılan İl Stratejik Planı 2 sene sürdü. O planda 3 temel unsur ön plana çıktı. Bunlar kalkınmak isteyen bir şehir olarak yapması gerekenlerden bir tanesi tarım ve tarıma dayalı sanayinin geliştirmesi, ikincisi uluslararası ticaret ve ihtisaslaşmış hizmetler, üçüncüsü ise uzman iş gücüne dayalı sanayileşmeydi" dedi.

Tarıma dayalı sanayiyi önemsediklerini belirten Başkan Yılmaz, "Tarıma dayalı sanayiye dönük olan son geçmiş 3 - 4 yıl içersinde Gelemen'de gıda ve tarıma dayalı organize sanayi bölgesinin de bu yönde yapılmış güzel bir adımıdır. Önümüzdeki süre içersinde biz uzman iş gücüne dayalı sanayiyi aklımıza getiren şey medikal sanayi olmuştu. Sağlık hizmetlerinde kullanılan, hastane araç ve gereçleri üreten medikal sanayisiydi. O medikal sanayisine biz çok bel bağlamıştık. Halende şehrimiz ona dönük umut ve beklenti içersinde. Küçümsemiyorum ama kendini geliştirmedi. Kendini yeni pazarlarda iddialı hale getirme yönünde gayret etmedi. O bakımdan o sektörün temsilcilerine buradan seslenmek istiyorum. Kendilerinden bu kadar şey beklenen bu sektörlerin azıcık gayret ve çaba içersinde olması gerekir. Bize düşen bir şey varsa yapmamız gerekir diye düşünüyorum" diye konuştu.

SAMSUN SAVUNMA SANAYİ'DEN PAY ALMALI

Savunma sanayi ile ilgili Türkiye'ye ciddi boyutlarda yatırım yapılacağını ifade eden Başkan Yılmaz, "Savunma sanayiyi ülkemiz önemsiyor. Savunma sanayisinden şehrimiz pay almalı. Savunma sanayinin de uzman iş gücü gerektiren clusterları var. O bakımdan Samsun bu birikimini, içinde bulduğu bu dinamikleri savunma sanayine dönük bir pastadan kullanır diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Ekonomi olarak gelişmeyen bir şehrin büyüyemeyeceğinin altını çizen Başkan Yılmaz, şunları söyledi:

"Bu belediye işi yani bir şehrin belediye hizmetleri ile ilgili olayın gelişmişlik düzeyi aslında bir şehrin iktisaden gelişmişliği ile ilgili bir şeydir. Yani belediye başkanının çabalarıyla, ufku, yetenekleri, birikimleriyle şüphesiz ilgili olabilir ama iktisadi kalkınma trendine oturmamış, iktisadi gelişme temposuna girmemiş bir şehri belediye başkanlarının hevesleri, heyecanları yüzde 5 civarında şehre katkı verebilir. İktisaden kalkınma yolunda olan bir şehir ancak belediyecilikte de gelişebilir. Ekonomik olarak gelişmeyen bir şehirde belediye başkanı ağzı ile kuş tutsa bile katacağı katkı yüzde 5 veya yüzde 10'dur. Onun için iktisaden gelişme iddiasında olmayan ve iktisaden gelişme heyecanı içersinde olmayan şehirlerde belediye başkanları yapanlara Allah kolaylık versin. Onun için topyekun kalkınma, gelişme hırsı, büyüme, iktisaden gelişme, ihracat yapma hevesi içersinde olan şehirlerde belediye başkanlığı yapmak daha zevklidir. Belediyecilik çünkü o zaman karşılıklı bir arz talep ile beraber bir yere oturuyor. Yani şehir sizden istiyor. Şehir sizden daha gelişmiş alt yapısı istiyor. Çünkü şehrin satın alma gücü yükseliyor, refahı yükseliyor. Refahı yükseldikçe kendinde daha fazla şeyleri hak görüyor. Samsun'un geçtiğimiz 7 - 8 senede bu moda oturdu. Yani artık biz istesek de duramıyoruz. Şehri geleceğe taşıyacak dinamikleri harekete geçirmek ve bu dinamikleri gerektirdiği bir kalkınma hamlesini ve perspektifini hızla geleceğe doğru yönlendirmek gibi bir mecburiyette kendimizi hissediyoruz."

Açılış konuşmasının ardından Strateji Uzmanı ve İlkadım Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve SASKİ Genel Müdürlüğü 2015-2019 yıllarını içerecek olan stratejik planının sunumunu yaptı. Sunum sonunda toplantıya katılanlara anketler verildi. Daha sonra verilen anketler Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan 20 kişilik uzman ekipler tarafından hazırlanıp bilgisayara işlendikten sonra SWOT analizi çıkartıldı. Yapılan çalışmada, belediyenin güçlü ve zayıf yanları, fırsatları ve tehditleri gibi analizleri ortaya çıkacak. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title