Samsun 6. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Onur Ferhat Karacan Açıklaması
Samsun 6. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, piyasada 76 kalem ilacın bulunamadığını belirterek, “Yeni molekülün Türkiye'ye girip tedavide kullanılmasının sağlanmaması sağlıksal masrafı arttıran olgudur” dedi.
Samsun 6. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, piyasada 76 kalem ilacın bulunamadığını belirterek, "Yeni molekülün Türkiye'ye girip tedavide kullanılmasının sağlanmaması sağlıksal masrafı arttıran olgudur" dedi.
Hacettepe Üniversitesi'nin hazırlamış olduğu rapora değinen Karacan, yenilikçi ilaçların hastaların yaşam süresini arttırmasına rağmen, Türkiye'de son dönemde hastaların birçok yeni ilaç ve tedavi imkanlarından yararlanamadığını ve rapora göre Türkiye'nin gelişmiş ülkelerin yeni ilaç kullanımında geri kaldığını söyledi. Türkiye'de ilaç fiyatları konusunda yeni bir düzenlenmenin yapılması gerektiğini ifade eden Karacan, "Sağlığa ulaşımda tasarrufun en önemli yolu eczacıdır. Hakikaten eczacının olduğu, eczacının sistemin tam ortasında olduğu yerlerde sağlıklı ilaç kullanımı sağlanmış ve tasarruf daha iyi yapılmış. Sağlıkta ilaca baskı uygulanmasının yeni molekülün Türkiye girip tedavide kullanılmasının sağlanmaması sağlıksal masrafı arttıran olgudur. O yüzden yeni molekülün girmesi lazım ve düzgün bir fiyatlandırma yapılması lazım. Fiyatlandırma ile ilgili firmaların bir tereddüdü var. Bu yüzden piyasada şuan 76 kalem ilaç yok. Devlet kendisi temin edip hastaneden kendisi verme yoluna gidiyor. Bu da eczacısız ilaca erişimi sağlıyor. Bu doğru bir şey değil. Bu yüzden ilaç fiyatlandırmasında yeni bir düzen getirilmesi lazım. 2008 yılında 'global bütçe' diye bir uygulamaya başlandı. Bir sonraki yılın sağlık giderini global bütçede devlet belirliyor ve o rakamı aşmamaya çalışıyor. Yani aslında bizim tüm harcamalarımız belli bir kıstasın içerisinde kalıyor, en büyük sıkıntı bu. Yatan hasta sayısında Türkiye'de Avrupa'ya göre çok fazla artış meydana gelmiş, çünkü ucuz ilaçların piyasada bulunamaması ile birlikte tedavi edemiyorsunuz, tedavi edemediğiniz zaman hastayı yatırma yoluna gidiyorsunuz. Yatırma yoluna gittiğiniz zaman bu sefer masrafınız ilaçtan dolayı değil ama farklı yollardan artmaya başlıyor ve daha fazla artıyor" diye konuştu. - SAMSUN