Samast'ın Yargılanmasına Devam Edildi
Ogün Samast'ın "terör örgütüne üye olmak" suçundan yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.
Agos Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i öldürmek suçundan 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılan Ogün Samast'ın "terör örgütüne üye olmak" suçundan yargılandığı davanın görülmesine devam edildi. İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya bu davada tutuksuz yargılanan Ogün Samast katılmazken Dink ailesini temsilen avukatlar Hakan Bakırcıoğlu ile İsmail Cem Halavut hazır bulundu.
AVUKATLARDAN 5 SAYFALIK DİLEKÇE
Dink ailesinin avukatlarından İsmail Cem Halavut soruşturmanın genişletilmesine yönelik taleplerini içeren 5 sayfalık dilekçeyi mahkemeye sundu. Avukat Halavut, "Bu örgütlü yapının ortaya çıkarılması konusunda mahkemenizin görevli ve yetkili olduğuna inanıyoruz. Bugün ortaya çıkartmaya çalıştığımız üst yapı ve örgütlü yapının bu dosya sanığıyla ve yine 14. Ağır Ceza mahkemesi'nde yargılanan sanıklarla olan irtibatını araştırma noktasında verdiğimiz bir takım talepler var. Bunların mahkemenizce karşılanması gerektiği kanaatindeyiz" diye konuştu.
Dink ailesinin diğer avukatı Hakan Bakırcıoğlu ise 24 Aralık 2012 tarihinde MİT tarafından, TBMM Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'na belgeler gönderildiğini ve bu belgelerin yanında Özel Kuvvetlerde görevli bir subay tarafından dönemin MİT Müsteşarı Emre Taner'e hitaben kaleme aldığı belirtilen ihbar mektupları olduğu iddialarını hatırlatarak bazı taleplerde bulundu.
SORUŞTURMA DERİNLEŞTİRİLSİN
Avukat Bakırcıoğlu, Özel Kuvvetlerde görevli bir subay tarafından kaleme alındığı belirtilen mektupta, ' Hrant Dink cinayeti, Danıştay saldırsı, Papaz cinayetleri, Malatya yayınevi baskını ve daha nice büyük küçük operasyonların ve olayların perde arkasında işlemi planlayan sevk ve idare eden TSK içinde bulunan Birim Seferberlik Başkanlığı bulunmaktadır' ifadelerinin yer aldığının iddia edildiğini ifade etti. TBMM Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'na yazı yazılarak MİT tarafından komisyona gönderilen evrakların bir suretinin istenmesini talep eden avukat Bakırcıoğlu ayrıca MİT'e yazı yazılarak Hrant Dink cinayetine dair ellerinde bulunan tüm bilgi ve evrakların istenmesini ve soruşturmanın derinleştirilmesini istedi.
MİT VE DARBELERİ ARAŞTIRMA KOMİSYONUNDAN BELGE İSTENDİ
Talepleri değerlendirmek üzere ara veren mahkeme, yaklaşık bir saat sonra ara kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, TBMM Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'na yazı yazılarak MİT tarafından komisyona gönderilen evrakların gizlilik içermeyen bölümlerinin birer örneğin istenmesine karar verdi. Mahkeme, MİT'ten Hrant Dink cinayetine dair ellerinde bulunan tüm belgelerin istenmesine de hükmetti. Mahkeme ayrıca, Terörle Mücadele Kanunu 10. maddesiyle görevli Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılarak kamuoyunda Zirve Yayınevi davası olarak bilinen dava dosyasında Ogün Samast ile ilgili ifade örnekleri bilgiler ve belgeler varsa bunların da gönderilmesini karara bağladı.
BERAAT KARARI TEMYİZ EDİLMİŞTİ
Gazeteci Hrant Dink'i tasarlayarak öldürmek ve ruhsatsız silah bulundurmak suçlarından 22 yıl 10 ay hapis cezası alan Ogün Samast'ın "terör örgütü üyeliği" suçuna ilişkin dava dosyası ayrılmıştı.
İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi "terör örgütü üyeliği" suçuyla ilgili kararını vermek için İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının Yargıtay tarafından kesinleşmesinin beklenmesine hükmetmişti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in de bulunduğu 19 sanığın yeterli delil olmadığı gerekçesiyle örgüt suçlamasından beraatine karar vermiş, karar temyiz edilerek Yargıtay'a gönderilmişti.