Haberler

Salma Parasını Ödemeyen Köylüye Haciz

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ta, salma parasını ödeyemeyen köylülere 600 TL haciz geldi.

Zonguldak'ta, salma parasını ödeyemeyen köylülere 600 TL haciz geldi. Köy heyetinin haciz kararı nedeniyle mağdur olduklarını söyleyen köylüler, devletten yardım istedi.

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Karamusa Köyü Dedeler Mahallesi'nde bulunan 600 metre uzunluk, 6 metre genişliğindeki karayoluna döşenen toplam 3600 metrekarelik parke yol yapımı için salma yapılarak, her hane başına 600 TL para ödenmesi istendi. Parke yol yapımı tamamlanmasının ardından salma paralarını ödemeyen bazı mahalle sahiplerine 600 TL haciz gönderildi. Yaklaşık 30 hanenin borcunu ödemekte zorlandığı öğrenilirken, ilk etapta 5 kişiye haciz gönderildiği belirtildi. Haciz gönderilen köylülerden Hasan Akyüz, hiçbir imzası bulunmamasına rağmen haciz geldiğini ifade etti. Hakkını sonuna kadar arayacağını söyleyen Akyüz, yaşadıklarını şöyle özetledi: "Köyümüze parke taşı döşendi. Döşenen parkelere yardım eden etti. Bu parkeler, hayrına yapıldı. Salma yapıldı, asgari ücretle çalıştığımdan dolayı ben ödeyemedim. Muhtar, beni icraya verdi. Bana, 600 TL salma parası için icra geldi. Herhangi bir imzam yok. Bir şey imzalamadım. Köy heyeti karar alıp karardan sonra mahkemeye ya da avukata verebiliyormuş. Bize söyledikleri bilgi böyle. Bu benim maaşımdan kesilecek. Maaş bordoma yansıdı. Ulaşabildiğim her yere başvuracağım. Gerekirse İçişleri Bakanlığı'na kadar gideceğim. Mağdur olan 30 köylü var. Para alınacağı düşüncesiyle bazıları muhtarla anlaştı, ödemeye karar verdi."

Parke döşenen alanın çevre yolu olduğunu belirten köylülerden Halit Dede, parke döşeme çalışmalarına kendisinin de katıldığını ifade etti. Yol inşaatında çalıştığı 64 günün yevmiyesini isteyen Dede, şöyle konuştu: "Bu yol Karamusa çevre yolu, her köye gidiyor. Muhtarımız parke yaptı. Ara yollara yapacağı parkeyi anayollara döşendi. Parke ve malzemeler kaymakamlık tarafından alındı, işçiliğini biz yaptık. Bizzat 64 gün çalıştım. Bordüründe, taşında, her metrekaresinde emeğim var. Sonunda icraya verildim. 600 TL icra söz konusu. Dosya masrafları dahil değil. Dosya masrafları ile 900'ü buluyor. Ödeme durumum yok. İtiraz ettim, kaymakamlığa dilekçe verdim"

İcra geldiğini söyleyen köylülerden Mehmet Kaya ise 50-100 TL katkı payı verebileceklerini ama 600 TL ödemelerinin mümkün olmadığını ifade etti.

Aylık 700 TL maaşının olduğunu belirten Kaya, iki ay çalıştıkları yol inşaatında hiç para almadıklarını da hatırlattı. 600 TL salma parasını henüz vermediğini ve bundan sonra da vermeyeceğini belirten Kaya, tepkisini şöyle dile getirdi:

"Bu ana yol, çevre yolu, köy hizmetlerinin özel idarenin yolu. Muhtar 600 TL salma ile çevre yollarını mı yaptıracak vatandaşa. Buranın altı asfalt. Özel İdare'nin yolu. Katkı payı verelim, 50-100 TL. O mesele değil ama 600 TL isteniyor. Buranın insanı, banka kredisi ile geçiniyor. Nasıl versinler 600 TL'yi. Kaymakamı da göreve davet ediyoruz. Muhtar, zorla alacağını söyledi. Ben çevre yoluna, özel idarenin yoluna ne parası vereceğim. Ben devletten zengin miyim, iki ay yolda çalıştık, bizim yevmiyemiz ne olacak. Ben para vermedim, vermem de. Zaten 700 TL maaş alıyorum, neresini vereceğim bunun."

Yolun inşaatında kocası ile birlikte çalıştıklarını belirten kadınlardan Nurciye Kaya da, şunları söyledi: "İnşaatta parke taşı ve kum taşıdık. Ben de çalıştım bu yolda. Taş taşıdık, kum taşıdık. Şimdi de icra geldi. Muhtar, 'bu parayı vereceksiniz' diyor. Biz yollarımızı kendimiz yaptırdık, kanalizasyonlarımızı kendimiz yaptırdık. Sularımızı kendimiz getirdik. Nerede bu devlet"

Ayser Akyüz ise salma parasını ödemeye güçlerinin bulunmadığını kaydetti. Eşinin askeri ücretle çalıştığını belirten Akyüz, sözlerine şöyle devam etti: "Durumumuz yok ödemeye. Benim oğlumun biri askerde, biri okuyor. Eşim, asgari ücretle hastanede çalışıyor. Ben bu parayı nasıl öderim. Ne yapalım, ödeyemeyiz. Ama muhtar, 'jandarmayla, polisle zorla alırım' demişti. Eşim zaten 760 TL

alıyor. Oğluma askere mi göndereyim, oğlumu mu okutayım, eve mi bakayım. Elektrik parası mı vereyim, su parası mı. Ne yapacağımızı bilemiyorum"

Köylüler, Çaycuma Kaymakamı Hasan Yaman ve Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız'dan destek beklediklerini söyleyerek, gereken desteği bulamamaları halinde İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlığa kadar konuyu taşıyacaklarını ifade ettiler.

Köy Muhtarı Şeref Akkaş ise konuyla ilgili açıklamayı daha sonra yapabileceğini belirtti. - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close