Saklıkent, Turizmin Gözdesi Olacak
Her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Antalya'da, denize 45 dakika uzaklıktaki Saklıkent Kayak Merkezi'nde yeni sezon için çalışmalara başlandı.
Her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Antalya'da, denize 45 dakika uzaklıktaki Saklıkent Kayak Merkezi'nde yeni sezon için çalışmalara başlandı.
Vali Münir Karaloğlu başkanlığında, tesiste, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Musa Heybet, İl jandarma Komutanı Tuğgeneral Cengiz Yıldız, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Sağlık İl Müdürü Ünal Hülür başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla Saklıkent Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi.
Beydağları Saklıkent Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Emin Altıner, kayak merkezinin güvenliği, sağlık, yol, bölgedeki mermer ocakları, su, elektrik, internet, telefon, teleferik başta olmak üzere çeşitli konularda sunum yaptı.
Toplantıda, sorunların bir an önce giderilerek yeni kış sezonuna iyi hazırlanılması, tanıtım yapılarak Saklıkent'in Türkiye'ye ve dünyaya duyurulması hedeflendi. Denize 45 dakika uzaklıkta bulunan 2 bin 200 rakımlı Saklıkent'in yerli turistin yanı sıra farklı ülkelerden gelen turistlerin de gözdesi haline gelmesi amaçlanıyor.
- "Ekvator'a en yakın kayak merkezi"
Vali Karaloğlu, yaptığı konuşmada, Saklıkent'in Türkiye'nin çok önemli turizm değeri olduğunu belirterek ilgili kurumlardan sorunların bir an önce giderilmesini istedi. Karaloğlu, şöyle devam etti:
"Saklıkent, isminde 'saklı' kelimesi var diye burayı saklayamayız. Artık insanlıktan, dünyadan burayı saklama lüksümüz yok. Konyaaltı sahilinde yüzme, 45 dakika sonra 2 bin 200 rakımda kayak yapma şansınız var. Bunlar büyük kazanımlar, bunlara hak ettiği değeri verip, pazarlamamız lazım. Ekvator'a en yakın kayak merkezi Saklıkent ise bunun hakkını vermek lazım. Burayı etkinliklerle zenginleştirelim."
Başkan Menderes Türel de önemli bir değer olan Saklıkent'in yeterince bilinmediğini vurgulayarak "Dünyada kayak yaptıktan 45 dakika sonra denize girebileceğiniz başka bir yer yok. Bu zenginliği duyurmamız lazım." dedi.
- Mermer ocakları sorunu
Kooperatif Başkanı Altıner, Saklıkent bölgesindeki mermer ocaklarının gürültü ve ses kirliliğine neden olduğunu, ocaklardan düşen kayaların aşağısında bulunan evler ve yoldan geçen araçlar için can güvenliği tehdidi oluşturduğunu aktardı.
Saklıkent'in arkasındaki dağın yok edilmesinin karın dağda kalma süresini azaltacağını anlatan Altıner, Bakırlı Dağı tepesinde bulunan TÜBİTAK gözlemevinde, mermer ocaklarından çıkan tozun gökyüzü bilim araştırmalarına zarar verdiğini bildirdi.
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Türker Özkan da mermer ocaklarının ve şehir merkezinde eğlence mekanlarının kullandığı lazer ışıklarının çalışmalarını olumsuz etkilediğini söyledi.
Bunun üzerine Vali Karaloğlu turizm merkezinin ortasında mermer ocaklarına ruhsat verilmesinin, iş makinelerinin gece de çalışmasının sorun olduğunu belirterek "Doğanın şeklini de bozuyor, tepeyi indirme riski var. İyi bir ekip kurun, ciddi araştırma yapın, bana rapor edin." talimatı verdi.
Toplantının ardından saha gezisi gerçekleştiren Karaloğlu ile beraberindekiler, Saklıkent'te yapımı tamamlanan ancak bazı sorunlar nedeniyle hizmete açılamayan konaklama tesisini gezdi.
Tesise kapı ve pencereleri kırılarak, büyük zarar verilmesine tepki gösteren Karaloğlu, şunları kaydetti:
"Bu bina Kepez Elektrikle beraber devlete geçmiş Uzan Grubu'ndan. TMSF'ye, oradan TEDAŞ'a geçmiş, sonra mahkeme kararıyla Hazineye tescili yapılmış. Bir müddet sahipsiz kalmış. Çok hazır bina, milli servet bu hale gelmiş, içler acısı bir durum var, yazık olmuş. Bundan sonraki süreci nasıl yöneteceğimizle ilgili çalışma yapacağız. Hazineye tescil olduktan sonra işimiz biraz daha kolay. Belki Valiliğe tahsisini alıp, hep beraber burayı prestijli bir yer noktaya taşıyabiliriz."