Sakin Şehir'in Cevizli Helvası Tescil Yolunda
Ordu'nun 'sakin şehir' (Cittaslow) belgesi sahibi Perşembe İlçesi'nde, cevizli helvanın Türk Patent Ensitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmesi için çalışma başlatıldı.
Ordu'nun 'sakin şehir' (Cittaslow) belgesi sahibi Perşembe İlçesi'nde, cevizli helvanın Türk Patent Ensitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmesi için çalışma başlatıldı. Perşembe Belediye Başkanı AK Partili Kemal Bahtiyar, "Cevizli helvanın markalaşması ilçemizin tanıtımına büyük katkı sağlayacak. Bu helvanın patentini alıp bunun sadece Perşembe'de yapıldığını kanıtlamak istiyoruz" dedi.
2 yıl önce 'sakin şehir' belgesi sahibi olan Ordu'nun Perşembe İlçesi'nde yöresel ürünlerin değerlendirilip markalaştırılması için çalışma başlatıldı. Perşembe Belediye Başkanı Kemal Bahtiyar, yöreye özgü lezzetlerden olan cevizli helvanın, yaklaşık bir asır öncesinde ilçede ilk olarak pekmezden yapıldığını, daha sonradan ise şeker, çöven kökü ve cevizden yapılıp yurdun değişik noktalarına yayıldığını anlattı. Şekerin su ile kaynatılarak şerbet haline getirilmesiyle, çöven kökü ve ceviz ilave edilmesiyle yapılan cevizli helvanın kilogramının 15 TL'den satıldığını belirten Bahtiyar şunları söyledi: "İlçemize has üretilen ve çöven kökü, süt, şeker, ceviz, limon tuzu ile yapılan cevizli helva yaklaşık bir asırdır sofralarımızı tatlandırıyor. Perşembe'ye özgü ceviz helvasının Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmesi için başvuruda bulunduk. Asırlık lezzet cevizli helva yıllardır babadan oğula geçerek üretiliyor. Halk pazarlarında ve tezgahlarda satılıyor. Ustaların kendi elleriyle yaptıkları bu helva vatandaşlar tarafından da büyük ilgi görüyor. Özellikle ilçemize gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler bu helvaya ilgi gösteriyor."
Perşembe'de ki cevizli helvaya patent alınmasının ailelere de büyük istihdamı olacağını, ilçenin tanıtımına da önemli katkı sağlayacağını vurgulayan Bahtiyar, "Patent için ilgili kurumlara müracaatlarımız yapıldı, çalışmalar halen devam ediyor. İnşallah kısa sürede bu helvanın patentini alıp bunun sadece Perşembe'de yapıldığını kanıtlamak istiyoruz" dedi.
'ENERJİ DEPOSU'
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz de, yöreye özgü cevizli helvanın lezzet ve besin açısından son derece önemli olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Karadeniz şöyle konuştu:
"Cevizin yöreye özgü helvada yer alması ayrı bir lezzeti ortaya çıkarıyor. Cevizli helva karışımında barındırdığı besin maddeleriyle de önemli bir enerji deposudur. Ceviz bir vitamin ve mineral kaynağıdır. En önemlisi vücudumuzun dengeli beslenmesine yardımcı olur. Bu helva şeker, ceviz ve çöven kökünün birleşiminden yapılmaktadır. İçindeki üç besin maddesinin bir araya gelmesiyle ortaya farklı bir lezzet çıkıyor." - Ordu