Haberler

Şakayıklar Çiçek Açtı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'da 2016 yılında düzenlenecek EXPO 2016'nın sembol çiçeği seçilen şakayık, Torosların eteklerinde çiçek açtı.

Antalya'da 2016 yılında düzenlenecek EXPO 2016'nın sembol çiçeği seçilen şakayık, Torosların eteklerinde çiçek açtı.

'Kral çiçeği' olarak bilinen ve Osmanlı'da Hasbahçe'de süs amaçlı kullanılan EXPO 2016 Antalya'nın sembol çiçeği şakayık (paeoina turcica), Konyaaltı İlçesi'nde 1500 metre yükseklikte yayılım gösterdiği ormanlık alanda çiçek açmaya başladı. Tarihte birçok ülke tarafından kral çiçeği, saray bitkisi olarak bilinen Osmanlı'da da Sultan IV. Mehmet Han tarafından Anadolu şehirlerinden toplattırılarak Hasbahçe'ye diktirilen şakayık, Antalya'daki doğal yayılım gösterdiği alanda görünümüyle doğaseverlerin beğenisini topladı.

EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Selami Gülay ile ajansın Peyzaj ve Bahçe Direktörlüğü'nde uzman Ece Gökok da şakayık çiçeğinin yayılım gösterdiği alanda inceleme yaptı. Gülay, şakayık çiçeğinin yayılım gösterdiği bölgedeki 40 dekar alanın koruma altına alınması için sınırlandırma çalışması yaptıklarını söyledi. Alanı EXPO'nun düzenleneceği 2016 yılına kadar safari bölgesi haline dönüştürmeyi hedeflediklerini anlatan Gülay, yaban hayata karşı çiçeklerin zarar görmesini engellemeye çalıştıklarını dile getirdi.

Şakayık çiçeğinin tanınırlığının arttığına değinen Gülay, Şakayık EXPO'nun sembol çiçeği seçildikten sonra çiçek üreticileri tarafından stilize edilmiş halinin piyasadaki satış miktarı 10 kat arttı dedi.

Peyzaj ve Bahçe Direktörlüğü'nde uzman Ece Gökok ise şakayık çiçeğinin renkli dekoratif yapraklarının arasındaki sarı polenleriyle beğeni kazandığını dile getirdi. Şakayık çiçeğinin Mart ayında yayılım gösterdiği alanda toprak altındaki soğandan filizlenmeye başladığı Nisan, Mayıs aylarında çiçek açtığını ifade eden Gökok, iki aylık süreçte bir çiçeğin 10-15 gün çiçekli halde görünebildiğini dile getirdi. Mayıs aylarından sonra Sonbahar dönemine kadarki süreçte kuruyarak bitkinin sararmaya başladığına değinen Gökok, kış aylarında kökünün sıfırın altında 35 derece soğuk havaya kadar dayanabildiğini ifade etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title