Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Sakarya Havzası Taşkın Yönetim Planının Hazırlanması Projesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ANKARA(AA) – Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akif Özkaldı, Türkiye genelindeki havzalardaki taşkınlarla ilgili çalışmalarla, yeni yerleşim yerleri oluşturulurken, can ve mal kaybının önüne geçmeyi hedeflediklerini bildirdi.

ANKARA(AA) – Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akif Özkaldı, Türkiye genelindeki havzalardaki taşkınlarla ilgili çalışmalarla, yeni yerleşim yerleri oluşturulurken, can ve mal kaybının önüne geçmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Ankara'da bir otelde gerçekleştirilen "Sakarya Havzası Taşkın Yönetim Planının Hazırlanması Projesi Açılış Toplantısı"na Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akif Özkaldı, Bolu, Sakarya, Bilecik, Eskişehir ve Kütahya Valileri yanı sıra akademisyenler ve belediye başkan yardımcıları katıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akif Özkaldı, taşkınların etkin yönetilmesi amacıyla 2006 ve 2010'da iki kez Başbakanlık genelgesi çıkarıldığını, 2010'un "Taşkınla Mücadele Yılı" ilan edildiğini hatırlattı. Özkaldı, "DSİ Genel Müdürlüğümüz tarafından 7 binden fazla taşkın koruma tesisi inşa ettik. Yapılan çalışmalarla can ve mal kaybı en aza indirildi. Artık kriz değil, risk yönetimi çıkarıldı" dedi.

İnsan etkeniyle, taşkınların afete dönüştüğüne dikkati çeken Özkaldı, "Taşkın yataklarında artan yerleşimler, dere yatağının daraltılması ve üzerinin kapatılmasıyla afete dönüşüyor ve ciddi kayıplara sebep olmakta. Son 20 yılda 900 den fazla taşkın meydana geldi ve 498 vatandaşımız hayatını kaybetti. 320 bin hektar alan taşkına maruz kaldı ve 2 milyar dolar kaybımız oldu. Yapılacak çalışmalarla yeni yerleşim yeri oluştururken, can ve mal kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor" diye konuştu.

Özkaldı, "Türkiye'deki 25 havzanın taşkın yönetim planlarının 2021 yılı sonuna kadar tamamlanmasını hedefliyoruz. Antalya Havzası Haziran 2016'da Sakarya, Susurluk ve Ceyhan havzalarında ise 2018 yılında taşkın yönetim planı çalışmaları tamamlanacak" ifadelerini kullandı.

Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı ise taşkın yönetim planları ile taşkının riskinin ön değerlendirmesinin yapıldığını, tehlike ve risk haritaları kullanılarak taşkın öncesi, taşkın anı, ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili yatırımların yönlendirilmesini hedeflediklerini kaydetti. Kınacı şunları söyledi:

"Ankara'daki suyun miktar ve kalitesinin olumsuz yönde etkilenmesi sadece Eskişehir'i, Bilecik'i değil İstanbul'u bile etkilemekte. Suyla ilgili kararlar verirken münferit değil entegre ve havza ölçeğinde karar vermek büyük önem taşıyor. Avrupa Birliğine uyum sürecindeyiz ve 2009 yılında çevre fasılı açıldı. Bu fasılın altındaki en önemli sektör su sektörüdür. Su sektörünün AB standartlarında olabilmesi için havza ölçekli yönetime geçmesi gerekiyor biz müdürlük olarak bunları yaptık."

Toplantının ana gündemini oluşturan Sakarya Havzası Taşkın Yönetim Planı Hazırlanması Projesi 7 Aralık 2015'te hayata geçirildi. Temmuz 2018'de tamamlanması planlanan proje Eskişehir ilinin tamamını, Sakarya ve Bilecik illerinin tamamına yakınını, Afyonkarahisar, Bolu, Bursa, Kocaeli, Konya ve Kütahya illerinin bir kısmını kapsıyor.

Kaynak: AA / Güncel
title