Haberler

Sakarya Emniyet Müdürlüğündeki Yasa Dışı Dinleme İddiaları

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Sakarya Emniyet Müdürleri Mustafa Aktaş ve Ali Bilkay'ın da aralarında bulunduğu 10 emniyet mensubu hakkında "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği", "kişiler arasındaki aleni konuşmaları kaydetmek" ve "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme ve silahlı terör örgütüne üye...

Eski Sakarya Emniyet Müdürleri Mustafa Aktaş ve Ali Bilkay'ın da aralarında bulunduğu 10 emniyet mensubu hakkında "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği", "kişiler arasındaki aleni konuşmaları kaydetmek" ve "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme ve silahlı terör örgütüne üye olma" suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması yapıldı.

Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Ali Bilkay, tutuklu ve tutuksuz yargılanan 7 polis memuru ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmada kimlik tespitlerinin ardından haklarındaki suçlamalar hatırlatılan sanıklar savunmalarını yaptı.

Sanık polis memuru Erkan Öztürk, üstlerinin verdiği talimat doğrultusunda dinleme işlemini gerçekleştirdiklerini söyledi. Kendisinin basit bir polis memuru olduğunu, bu nedenle üstlerinin verdiği emri sorgulama gibi bir vasfının olmadığını belirten Öztürk, iddianamede üzerine atfedilen suçlamaları kabul etmeyerek tahliyesini istedi.

Diğer polis memurları da dinlemelerin kanuna uygun yapıldığını öne sürerek, tahliye talebinde bulundu.

Eski Sakarya Emniyet Müdürü Ali Bilkay ise İstihbarat Şube Müdürlüğünde gerçekleştirilen dinlemelerin nasıl ve ne şekilde yapıldığını bilmediğini iddia etti.

İddianamede yer alan suçlamaları reddeden Bilkay, tahliyesini talep etti.

Sanıkları dinleyen mahkeme heyeti, Ali Bilkay'ın tahliyesine, 6 polis memurunun ise tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Davanın konusu

Eski Sakarya Emniyet Müdürleri Mustafa Aktaş ve Ali Bilkay'ın da aralarında bulunduğu 10 emniyet mensubu hakkında, "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" ve "kişiler arasındaki aleni konuşmaları kaydetmek" suçlarından dava açılmıştı.

İddianamede, eski AK Parti MKYK Üyesi Çiğdem Erdoğan Atabek, Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk, eski Ferizli L Tipi Cezaevi Müdürü Metin Sönmez, eski Sakarya Valiliği Hukuk İşleri Müdürü Mustafa Taş, eski Sakarya İl Jandarma Komutan Vekili İsmail Güzel, eski Sakarya Vali Yardımcısı Adem Saçan, eski Sakarya Büyükşehir Belediyesi Özel Kalem Müdürü Orhan Bayraktar, AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz'un eski danışmanı Süleyman Karakuş, Emniyet Müdürü Oğuz Çuhadar, polis memurları Erdal Karataş ve Ayhan Kibaroğlu'nun "Ergenekon terör örgütü"; Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, Emniyet Müdürleri Nurgül Ada, Mehmet Fatih Ersoy, Yüksel Usta, Şinasi Dur, Hayati Bayazıt ve Nadi Şimşek, Emniyet Amiri Hüseyin Kopuzoğlu, polis memurları Mustafa Remzi Der, Tekin Polat ve Yunus Yaman'ın "organize suç örgütü faaliyetleri" kapsamında dinlendiği, memur raporunda ve mahkeme talep yazısında, bu kişilerin görevlerine ilişkin bilgilere yer verilmediği öne sürülmüştü.

Aktaş'ın 50 yıl 8 aydan 236 yıla, Bilkay'ın 34 yıl 10 aydan 162 yıl 3 aya, eski İstihbarat Şube Müdürü Murat Akça'nın da 69 yıl 8 aydan 324 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması, diğer sanıklar hakkında da çeşitli hapis cezaları talep edilmişti.

Öte yandan, Ali Bilkay 25 Ağustos 2016'da İzmir'de "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyesi olmak" suçundan tutuklanmıştı. Firari Mustafa Aktaş ve Akça'nın yakalanması için başlatılan çalışmalar ise sürüyor.

İddianameden

Sakarya'da, aralarında eski il emniyet müdürleri Aktaş ve Bilkay ile eski İstihbarat Şube Müdürü Akça'nın da yer aldığı, meslekten ihraç edilen 10 emniyet çalışanının yargılandığı "usulsüz dinleme" iddialarına ilişkin davayla aynı sanıklar hakkında FETÖ/PDY'ye yönelik açılan dava birleştirilmişti.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosunca hazırlanan ve 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 257 sayfalık iddianamede, 10 sanık hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, iftira, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kaydetmek, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, silahlı terör örgütüne üye olma, devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme ve suç uydurma" suçlamaları yer alıyor.

İddianamede, meslekten ihraç edilen eski Sakarya Emniyet Müdürleri Aktaş ve Bilkay, eski İstihbarat Şube Müdürü Akça, komiser Zakir Tütüncü ile polis memurları Erkan Öztürk, Ahmet Yaz, Abdülhamit Ata, Mehmet Dikbaş, Gökhan Ağpınar ve Mustafa Işık hakkında birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 16 yıl 2 aydan 34 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel
İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

Tunceli ve Ovacık Belediye Başkanlarının yerlerine gelen isimler ve kayyum gerekçeleri belli oldu

Kayyum gerekçeleri ve yerlerine gelen isimler belli oldu

Örgütün 2 numarası İlker Gönen'den pişkin ifade: Aileler galeyana getirildi, kim bize sahip çıkacak?

"Aileler galeyana getirildi, kim bize sahip çıkacak?"

Antalya sele teslim! Yüzlerce vatandaş tahliye edildi

Antalya sele teslim! Yüzlerce vatandaş tahliye edildi

title