Haberler

Sakarya'da Tavuk Atıklarını Gübreye Dönüştürme Projesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KARABÜK'te taş ocağı bulunan Adem Aydın, kümeslerden atılan dışkı ve atıkların değerlendirimesi için proje hazırladı.

KARABÜK'te taş ocağı bulunan Adem Aydın, kümeslerden atılan dışkı ve atıkların değerlendirimesi için proje hazırladı. Kurulacak tesiste tavuk kümeslerinden çıkacak atıklar organik gübreye dönüştürülecek.

Adem Aydın, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü verilerine göre 2 bin 500 tavuk kümesi bulunduğu Sakarya için hazırladığı projeyi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne sunarak başvurusunu yaptı. ÇED raporunun gelmesinden sonra Adapazarı'nda kuracağı tesisin faaliyete geçeceğini anlatan Adem Aydın, proje sayesinde kentteki kötü koku ve pislik sorununu ortadan kaldıracağını öne sürdü. Adem Aydın dışkı ve atıkları işleyerek çiftçi için zengin bir gübre oluşturacaklarını belirterek, şöyle dedi:

"1 yıllık araştırma sonucu Adapazarı'na geldik. Burada 2 bin 500 ile 3 bin civarında tavuk kümesi olduğunu öğrendik. Kümeslerden çıkan tavuk gübrelerinin olması gerektiği şekilde kullanılmadığı, çevreye gelişigüzel atıldığı, tarımda da bilinçsiz kullanıldığını tespit ettik. Lokasyon olarak Adapazarı ülkenin her tarafına hitap edeceğimiz bir noktaydı. Ana ham maddesi tavuk gübresi olmak üzere, torf gibi maddelerle de zenginleştirerek bir organik gübre ortaya çıkaracağız, bu da çiftçimizin hizmetine sunulmuş olacak. Bu çalışma Adapazarı'ndaki kötü görüntü ve kötü koku sorununu bertaraf etmiş olacağız."

Projeyle çiftçiye ucuz fiyata zenginleştirilmiş gübre temin edeceklerini belirten Aydın, bunun tamamen organik bir gübre olduğunu, çiftçimizin ürettiği ürünü doğallaştırmak ve üretim kapasitesini arttırmayı hedeflediklerini anlattı. Adem Aydın, şöyle dedi:

"Böylece çiftçi daha ekonomik gübre almış olacak. Bizim projemiz 3 ayaklı olacak. Birincisi tavuk üreticilerini ciddi anlamda rahatlatacak. Çünkü mevzuat gereği bertaraf edilmesi gerekiyor bunun. İkincisi; çiftçiye daha ekonomik koşullarda zenginleştirilmiş bir gübre tedarik etmiş olacağız. Daha ekonomik koşullarda tarım yapma şansı bulacaklar. Üçüncüsü; biliçsiz bir şekilde çevrenin kirletilmesini, çevreye yayılan kötü koku sorununu önlemiş olacağız. Sağa-sola gelişigüzel dökülen gübrelerin de bertaraf edilme işini de üstlenmiş olacağız. Çevreye de böyle bir katma değerimiz olacak." Aydın, ÇED başvurularını yaptıklarını, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden onay almaları ardından tesisi yaparak üretime geçeceklerini söyledi

- Adapazarısakarya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
İstanbul'da bugün saat 15.00'ten sonra bazı metro istasyonları kapatılacak

İstanbullular dikkat! Saat 15.00'ten sonra bu metro durakları kapatılacak

Karın vurduğu Malatya'da 787 vatandaş misafirhanelere yerleştirildi, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Bir şehir kabusu yaşıyor! 787 kişi kurtarıldı, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

35 ilde eğitime kar engeli

35 şehirde eğitime kar engeli! İşte tatil olan il ve ilçeler

İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

title