Haberler

Sakarya'da "Darbe Girişiminin Krizi ve Kritiği" Konferansı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Ortadoğu Enstitüsünce "Darbe Girişiminin Krizi ve Kritiği" konferansı düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Ortadoğu Enstitüsünce "Darbe Girişiminin Krizi ve Kritiği" konferansı düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan Ortadoğu Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal İnat, darbelerde iç dinamikler kadar dış dinamiklerin de söz konusu olduğunu söyledi.

Türkiye'nin ekonomik dinamiklerin ortaya çıktığı darbelerle karşı karşıya geldiğini belirten İnat, "Mesela 28 Şubat darbesi ekonomik dinamiklerin daha çok öne çıktığı bir darbe girişimiydi. Ancak bütün Türkiye'nin yaşamış olduğu neredeyse 10 yılda bir yapılan bazıları başarılı, bazıları başarısız olmuş darbe girişiminde dış dinamiğin asıl önemli olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

İnat, darbenin, dışarıdaki bazı aktörlerin bir ülke içerisinde en etkili ve en kaba müdahale araçlarından bir tanesi olduğunu dile getirerek, "Darbenin ötesinde çok rafine, ince manipülasyon ve müdahale araçları söz konusu. Eğer darbeye kadar iş varmışsa demek ki diğer araçlar çok fazla olmamış demektir. Yani medya üzerinden yapılan manipülasyonlar başarılı olmadığı zaman işin darbeye kadar götürülmeye başlandığını görürsünüz. Sayabileceğimiz bütün darbelerde dış dinamik, faktörlerin çok belirleyici olduğunu söyleyebiliriz." şeklinde konuştu.

"Darbe, bir ülkenin başına gelebilecek en kötü şeydir." diyen İnat, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye yakın zamanda böyle bir tehlikeyi atlattı. Bu son darbe girişiminin ötekilerinden farkı başarısız olmasıydı. 27 Nisan e-muhtırada hükümetin kararlı duruşu etkili olmuştu ama bu defa hükümetin kararlı duruşu yetmeyecekti. O yüzden halkın kararlı duruşu belirleyici oldu. Halkın kararlı duruşu sayesinde darbenin püskürtülmüş olması bundan sonraki dönem içinde Türkiye için bir örnek teşkil ediyordur inşallah. Bundan sonra Türkiye'de kimse darbe yapmaya teşebbüs etmez. Dolayısıyla bu darbe girişimi her yönüyle konuşulmayı hak ediyor. Bu ve bundan önceki darbelere, bütün yönlerine ışık tutmayı, arkasında kimler vardı, neden böyle bir girişim söz konusuydu, 15 Temmuz darbe girişiminin öncekilerden farkı nedir ki çok farkları olduğunu bugün yapılacak konuşmalardan göreceğiz hepimiz. Bütün bu yönleriyle darbe konusuna ışık tutmayı amaçladık. İnşallah faydalı olur."

"Farklı bir algı oluşturulmaya çalışılıyor"

Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas da diğer ülkelerde darbe girişimi konusunda gözükenden farklı bir algı oluşturulmaya çalışıldığını kaydetti.

Bu konuda İletişim Fakültesi, İlahiyat Fakültesi ve Sosyoloji Bölümünün bir çalışması olduğunu ve darbe girişimiyle alakalı bilgilendirme kitapçığını hazırladıklarını vurgulayan Elmas, "Ayrıca, öğrencilerimizi, toplumu bilinçlendirme çalışmaları var, bunu panellerle yapıyoruz. Öğrenci topluluklarının çalışmaları var. Yönetim olarak hepsine destek veriyoruz. Bu konuda yapılacak çalışmalara her türlü desteği vermeye hazırız." dedi.

Konferansta, gün boyu "Darbe Girişiminin Nedenleri", "Darbe Girişiminin Nasıl gerçekleştiği" ve "Darbe Girişiminin Sonuçları" başlıkları ele alınacak.

Kaynak: AA / Güncel
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2026 yılında hanelerimizin yarısını kendi doğalgazımızla karşılayacağız

2026 yılını işaret etti: Hanelerin yarısının ihtiyacını karşılayacağız

'Safları sıklaştırın' diyen Kılıçdaroğlu'na adliye önünde coşkulu karşılama

Adliye önünde istediği oldu

Kılıçdaroğlu'ndan Akşener için olay sözler: Ailemi emanet ederim diyen 'işbirlikçi' çıktı, güvenmem hataydı

Akşener için öyle bir ifade kullandı ki, salon resmen buz kesti

İsrail savaş uçakları Beyrut'ta bir binayı yerle bir etti! Dehşet anları kamerada

Gözü dönmüş bunların! Başkentin göbeğinde yaptıklarına bakın

title