Sahte Kanser İlaçlarını Matbaada Ürettiler
Polisin dün yaptığı operasyonla çökertilen sahte ilaç şebekeleri kanser ilaçlarını matbaada üretiyorken işin içinde eczanelerinde olduğu ortaya çıktı.
Türk polisi dokuz ilde gerçekleştirilen 'sahte ilaç' operasyonunda aralarında ecza deposu ve eczane çalışanlarının da bulunduğu çeteyi çökertti. 5 bin sahte kanser ilacına da el konuldu.
56 KİŞİ GÖZLATINDA
İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü'nün 9 ilde yaptığı operasyonlarda Türkiye çapında faaliyet gösteren bir sahte ilaç şebekesine mensup olduğu öne sürülen 56 kişi gözaltına alındı.
KANSER İLAÇLARI OPERASYONA DAMGA VURDU
Şebekenin, piyasada az bulunan pahalı kanser ilaçlarının sahtelerini yaparak sattığı belirlendi. Gözaltına alınanlar arasında ecza deposu ve eczane çalışanları da var. Sahtesi ele geçirilen kanser ilaçlarının çoğunluğunu, en pahalı kanser ilaçlarından biri olarak bilinen, yurtdışında 'Avastin' adıyla satılan Altuzan oluşturuyor. Altuzan'ın önceki yıllarda da Türkiye'de merdiven altı üretildiği, İstanbul'dan Mısırlı ve Suriyeli aracılarla İsviçre, Danimarka, İngiltere ve ABD'ye satıldığı ortaya çıkmıştı.
AMERİKA'DA DA YAŞANMIŞTI
Son iki yıldır Türkiye'de kanser tedavisinde kullanılan ilaçların sahtesinin üretiminde ciddi artış yaşandığı iddia ediliyordu. Şubat 2012'de ABD'nin en büyük sağlık otoritesi olan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA), California, Illinois ve Teksas eyaletlerindeki bazı klinikler tarafından hastalara verilen kanser ilacı Avastin'in sahte olduğunu tespit ettiklerini açıklamış ve bu ilacı kullanan milyonlarca Amerikalı'ya dikkat etmeleri uyarısında bulunmuştu.
TÜRKİYE SAHTE İLAÇ KONUSUNDA UYARILMIŞTI
Aynı günlerde Türkiye'de de polis, "İstanbul'da yapılan baskınlarda onlarca kutu sahte Avastin ilacı bulunduğunu ve konuyla ilgili olarak Roche Türkiye'ye bilgi verildiğini" duyurmuştu. İlaçların üzerinde Avastin'in Türkiye'deki satış ismi olan "Altuzan" markası yer alıyordu. ABD'deki uyarıya konu olan sahte ilaçlar da Avastin'in Türkiye'deki satış ismi olan Altuzan adını taşıyordu.
9 İLE EŞ ZAMANLI OPERASYON YAPILDI
Milliyet'in haberine göre, Türk polisinin son 1.5 yıldır sürdürdüğü çalışmalar, bir hastanenin Sağlık Bakanlığı'na yaptığı başvurunun ardından hız kazandı. Hastane, kanser tedavisinde kullanılan bir ilacın sahte olabileceği yönünde şüphe duyduklarını bildirdi. Sağlık Bakanlığı da ilacın sahte olduğunu tespit etti ve durumu İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne iletti. Güvenlik Şube'nin sürdürdüğü teknik ve fiziki takip neticesinde dün İstanbul, Ankara, Urfa, Batman, Diyarbakır, Iğdır, Adana, Kocaeli, Antalya'da eş zamanlı operasyonlar düzenlendi ve aralarında ecza deposu ve eczane çalışanlarının da aralarında bulunduğu 56 kişi gözaltına aldı.
20 ECZANEYE OPERASYON
Organize suç örgütünün lideri olduğu iddia edilen D.F, Zeytinburnu'nda tarihi silueti bozduğu gerekçesiyle gündeme gelen "Onaltıdokuz" adlı rezidansta özel harekat polislerinin de katıldığı operasyonla gözaltına alındı. 6 ecza deposu ile 20 eczaneye de operasyon düzenlenirken Bağcılar'daki matbaa görünümündeki imalathanede çok miktarda sahte ilaç, ilaç prospektüsü, son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar ve ilaç kutuları bulundu.
SAHTE KANSER VE PASAPORTLAR ELE GEÇİRİLDİ
Operasyonlarda yakalanan şüphelilerin Suriye, İran, Libya, Azerbeycan ve Mısır'dan kaçak yollarla ilaç hammeddeleri getirdikleri, Bağcılar'daki imalathanede sahte ilaç üretimi yaptıkları belirtildi. Şüphelilerin yurtdışına gidip dönerken kullandıkları 108 sahte pasaport da ele geçirildi. İlaçların Bağcılar'da bir matbaa içerisine kurulan imalathanede üretildiği, Çapa, Haseki ve Cerrahpaşa gibi büyük hastanelerin bulunduğu Fatih bölgesi merkez olmak üzere birçok ecza deposu ve eczane aracılığıyla piyasaya sürüldüğü iddia edildi. Şebekenin özellikle Türkiye'de bulunması zor olan ve kanser tedavisinde kullanılan ilaçların sahtelerini piyasaya sürdüğü tespit edildi. Operasyon yapılan adreslerde Altuzan'ın yanı sıra Herceptin ve Mabthera adlı 5 bin sahte kanser ilacı da bulundu.
HASTANIN İLACI NASIL TEDARİK ETTİĞİ BELLİ DEĞİL
İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör bugüne kadar kendilerine sahte ilaç üretimiyle ilgili herhangi bir şikâyet gelmediğini söyleyerek, "Sahte ilaçların eczanelerde satılması çok zor hatta mümkün değil. Çünkü eczanelere ilaç dağıtımı resmi kanallardan oluyor. Her şey kayıtlı. Bu sahte ilaçlar direkt hastaya satılabilir. Hastaya nerede nasıl ulaşırlar, onu bilmiyoruz" dedi.
EN PAHALI İLAÇLARDAN
Kanser hastalarına iğneyle damardan verilen 'Avastin' adlı ilaç, kanserle mücadelede dünyada en çok kullanılan ilaçlardan. Türkiye'de ise "Altuzan" adıyla piyasaya sürülüyor. Kanser tedavisinde kullanılan en pahalı ilaçlardan biri olan Altuzan'ın 100 mg'lik iğnesi 650; 400 mg'lik olanı ise 2 bin 400 liradan satılıyor. Bu ilaçları Amerika'da pazarlayan bir İngiliz vatandaşının 2012'de Amerikan mahkemelerinden mahkûm edilmesinin ardından Temmuz 2012'de Wall Street Journal gazetesinde bu ilaçlarla ilgili haber çıkmış ve ilaç bir kez daha Türkiye'de gündeme gelmişti.