Haberler

Sahte Çürük Raporu Davası"; Mahkeme Yargıtay'ın Bozma İlamına Uyulmasına Karar Verdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Sahte çürük raporu" soruşturmasına ilişkin haklarında dava açılan emekli Askeri Savcı Ahmet Zeki Üçok'un da aralarında bulunduğu 11 sanığın yargılandıkları davada, mahkeme Yargıtay'ın bozma ilamına uyulmasına karar verdi.

"Sahte çürük raporu" soruşturmasına ilişkin haklarında dava açılan emekli Askeri Savcı Ahmet Zeki Üçok'un da aralarında bulunduğu 11 sanığın yargılandıkları davada, mahkeme Yargıtay'ın bozma ilamına uyulmasına karar verdi. Dava dosyası, esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için savcıya gönderildi.

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 3'nci celsesi görülen duruşmada, başka suçtan hükümlü sanık Murat Tugay Tepe ile tutuksuz sanıklar Ahmet Zeki Üçok, İsmail Es, Tahir Mete Turan, Taylan Özgür Düşko ve Fehmi Suna katıldı. Mahkeme Başkanı Ersin Özaslan, Yargıtay 6. Ceza Dairesi'nin 8 Ekim 2015 tarihli bozma ilamını okudu. Savcı Ahmet Eryeli, Yargıtay'ın bozma ilamının yasaya uygun olduğu gerekçesiyle uyulmasını talep etti.

DOSYANIN YARGITAY'A GÖNDERİLEREK YENİDEN İNCELENMESİNİ TALEP ETTİ

Sanık Ahmet Zeki Üçok, "Bozma sonrası yapılan ilk duruşmada iddia makamında bulunan savcı ve üye hakimlerden biri FETÖ üyesi olmak nedeniyle görevden uzaklaştırılmışlardır. Önceki yargılamada da başkan ve üyeler yine mütalaada bulunan savcı FETÖ üyesi olmaktan meslekten çıkarılmışlardır. Hatta savcı yurtdışına kaçmıştır. Ancak verdikleri kararlar hala yürürlüktedir. Biz dosyanın Yargıtay'a gönderilerek yeniden incelenmesini talep ediyoruz" dedi.

Yargıtay'a daha önce de dilekçe verdiğini belirten Üçok, "Önceki yargılamayı yapan başkan Metin Özçelik hakkında Yargıtay'a inceleme yapması için dilekçe sunmuştum. Ama Yargıtay kararını vermeden önce adı geçen başkan meslekten çıkarıldı. Dilekçemin incelenmediği konusunda Yargıtay'dan bana yazı geldi. Bu konuda da mahkemenizce inceleme yapılmasını talep ediyorum. Ayrıca iddianameyi hazırlayan savcı Hikmet Usta halen firardadır" diye konuştu.

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİLER

Sanık Murat Turgay Tepe ise "Adil yargılanmak istiyorum. Her şey ortadadır" dedi. Sanık Fehmi Suna da sırf Ahmet Zeki Üçok'un devresi olduğu için bu suçla irtibatlandırdıklarını, yapmadığı eylemlerden dolayı 7 yıl hapis cezası aldığını belirterek suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Sanık Tahir Mete Turan ise "Emniyette bu suçlardan dolayı alındığımda Ahmet Zeki Üçok'u tanımıyordum. Polisler ellerindeki belgeleri gösterip suçlara Ahmet Zeki Üçok'un da katıldığı yönünde beyanda bulunmamı istediler. 'Ya beyanda bulunursun, aksi takdirde çocuklarını göremezsin' dediler. Ben tanımadığım bir kişi hakkında beyanda bulunamayacağımı belirttim. Beni takip ettiler. Oradan cezaevine gönderildik" dedi.

BOZMAYA UYULDU

Mahkeme, usul ve yasaya uyduğu gerekçesiyle Yargıtay'ın bozma ilamına uyulmasına karar verdi. Heyet ayrıca esas hakkındaki görüşünü hazırlaması için dosyanın savcıya gönderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

YARGITAY'DA ESAS VE USUL YÖNÜNDEN BOZULMUŞTU

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında Ahmet Zeki Üçok'un da bulunduğu 17 sanık hakkında "Sahte çürük raporu" soruşturması kapsamında iddianame hazırlamıştı. Yaklaşık 2,5 yıl süren dava, 2013 yılının Nisan ayında İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlandı. Sanık Ahmet Zeki Üçok "Örgüt üyesi olmak" ve "Dolandırıcılık' suçlarından 9 yıl 7 ay hapis cezasına, Murat Tugay Tepe de 142 yıl 11 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme, sanıklar Sibel Fatma Çarmıklı ve oğlu Murat Can Çarmıklı'yı 2 yıl 6'şar ay, 6 sanığı da 4 yıl 2 ay ila 51 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezalarına mahkum ederken, 6 sanığın beraatına hükmetmişti. Ancak Yargıtay 6. Ceza Dairesi ise 8 Ekim 2015'te, sanıklardan Ahmet Zeki Üçok ve Murat Tugay Tepe'nin de aralarında bulunduğu 11 sanıkla ilgili verilen hükümleri hem esas, hem de usul yönünden bozarken, diğer 6 sanığın beraatını onamıştı. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close