Sahnede Madencinin Sesi Oldu
Zonguldaklı emekli madenci 58 yaşındaki Fahri Bozbaş, yeraltında gördüklerini madenci ailelerinin hüznüyle birleştirerek söze ve notaya döktü.
Zonguldaklı emekli madenci 58 yaşındaki Fahri Bozbaş, yeraltında gördüklerini madenci ailelerinin hüznüyle birleştirerek söze ve notaya döktü. 18'inin sözü kendisine ait maden konulu 26 beste yapan Bozbaş, 'Madenkeş Aileler' adlı müzikal oyunuyla da yurt içi ve yurt dışında 58 şehirde sahneye çıktı.Evli ve 2 çocuk babası Fahri Bozbaş, 1978'de Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda maden işçisi olarak işe başladı. 1980 darbesinde tutuklanarak 2 yıl cezaevinde kalan Bozbaş, beraatle sonuçlanan mahkeme sürecinin ardından 1992'de tekrar işine geri döndü. Bozbaş, maden ocağında 10 yıl daha çalıştıktan sonra emekli oldu.
Fahri Bozbaş, maden işçiliği döneminden itibaren madenciliği ve işçilerin ailelerinin yaşadıklarını konu alan şiirler yazıp besteler yaparak sahnede söylemeye başladı. 35 yılda 18'inin sözü kendisine ait maden konulu 26 beste yapan Bozbaş'ın, yine maden işçileri ve ailelerini konu alan, 'Madenkeş Aileler' adlı müzikhal oyunu ise büyük ilgi gördü.
Bozbaş, Türkiye'de 30 şehirde, Almanya, Hollanda, İngiltere, Avusturya, İsviçre ve Fransa'da ise 28 şehirde çeşitli festivallerde, şenliklerde sahneye çıktı. Aralarında üniversite öğrencisi, memur, emekli işçi bulunan 8 kişilik 'Kömür Karası' grubuyla sahnelediği oyunda 'Göçük Mehmet' adlı karakteri canlandıran Bozbaş, maden işçisinin sesi oldu.
Bozbaş, ilham kaynağının yer altındaki kazma, kürek, vagon, payton sesi olduğunu söyledi. Maden konulun 3 de kitabı bulunan Bozbaş, özellikle 1980'den sonra maden işçiliğine ara verdiği dönemde müzik ve tiyatroyla ilgilendiğini belirterek, Madencilik çok zor meşakkatli ve acılar yaşatan, mücadeleyi de gerektiren bir iş kolu. Bazen kendi imgelerimden oluşan şarkılar yaptım. Bazen de Zonguldak'la, madencilikle ilgili yazılan şiirlerden şarkılar yaptım. Rüştü Onur, Muzaffer Tayyip, Hamit Kalyoncu gibi şairlerin şiirlerinden yararlandım. Özellikle müzikhal oyunumuz büyük ses getirdi dedi.
Aslında neşeli şarkılar söylemek istediklerini, ancak maden kazalarının buna izin vermediğini ifade eden Bozbaş, hüzünlerini bir nebze olsun azaltmak için Soma'daki maden faciasında yaşamını yitiren madencilerin aileleriyle de buluşmak istediklerini söyledi. Bozbaş, Onların yararına ülkenin ve dünyanın her yerinde konserler vermeye hazırız diye konuştu.