Haberler

Sahnede Çöl Kaplanı

Sahnede Çöl Kaplanı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birinci Dünya Savaşı sırasında Medine-i münevvereyi düşmana teslim etmemek için verdiği mücadele ile destanlaşan Fahreddin Paşa'nın hazin hikayesi, "Kumandan / Medine Müdafii Fahreddin Paşa" isimli oyunla tiyatro sahnelerine taşındı.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Medine-i münevvereyi düşmana teslim etmemek için verdiği mücadele ile destanlaşan Fahreddin Paşa'nın hazin hikayesi, "Kumandan / Medine Müdafii Fahreddin Paşa" isimli oyunla tiyatro sahnelerine taşındı.

Medine kumandanı Fahreddin Paşa, 1917 yılında yaptığı şanlı Hicaz savunmasıyla adını tarihe yazdırdı. Paşa, Mondros Mütarekesine karşı çıkarak Peygamber toprağını teslim etmedi. Bir yandan düşmana bir yandan da açlığa, susuzluğa, amansız sıcağa ve kısıtlı imkanlara karşı mücadele etti. 3 yıla yakın süren müdafası sırasında birliklerinin dünya ile irtibatı kesildi. Ama askerleriyle günlerce çekirge yiyerek karnını doyurdu. Kahramanlığından dolayı "Çöl Kaplanı" olarak anılan paşa, Peygamberimize duyduğu

sevgi yüzünden tutuklanıp İngilizlere teslim edildi ve sürgüne yollandı.

MEDİNE MÜDAFİİ

Kızgın kumların iman ve aksiyonun neferi Fahreddin Paşa'nın bu hazin hikayesi tiyatro sahnesine aktarıldı. İsmail Bilgin'in "Medine Müdafaası / Çöl Kaplanı Fahrettin Paşa" isimli kitabından uyarlanan "Kumandan / Medine Müdafii Fahreddin Paşa" isimli oyunu Yusuf Akçay senaryolaştırdı. Yönetmenliğini Kenan Korkmaz'ın yaptığı eserin, yapımcılığını ise İleti Medya üstlendi.

Hazırlık çalışmaları üç yıl süren oyunun gala gösterimi, 17 Mayıs 2012 tarihinde Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi'nde saat 20.00'de gerçekleşecek.

TOPLUM HAFIZASI CANLANACAK

Senarist Yusuf Akçay, oyunla toplumsal hafızamızı canlandırmayı planladıklarını söyledi. Akçay, "Toplumsal hafızamızın yeniden inşa edilmesi, gelenek ve tarihle yeniden bağ kurabilmemiz için öncelikle hangi mirası kaybettiğimizi hatırlamamızı gerektiriyor. Kaybettiğimiz bu mirasın en temel dinamiği ise metafizik derinliktir. Fahrettin Paşa'nın nezdinde bu metafizik derinliği yeniden kazanabilecek bir imkan yakaladığımızı düşünüyorum" dedi.

Oyunun iki yıldan fazla bir hazırlık aşaması geçirdiğini anlatan Yusuf Akçay şunları ifade etti: "Gerek Fahrettin Paşa'nın hayatı ile ilgili araştırmaların yapılması, senaryo yazım süreci, kostüm, dekor, ışık ve kast hazırlık çalışmaları, oyuna özel müziklerin hazırlanması periyodik olarak gerçekleştirildi. Provalar esnasında yeni sahnelerin yazılması, sahne akışının prova çalışmalarıyla birlikte yürütülmesi süreci biraz uzatsa da sonuçta iyi bir oyun çıktığı kanaatindeyiz.

DÜNYA TURNESİNE ÇIKACAK

Oyunumuzun özellikle gençlerimiz tarafından takip edilmesini arzu ediyoruz. Gençlerimizin tarihimize sahip çıkması; tarihten aldıkları bu güçle yeni bir gelecek inşa etmelerini sağlayacaktır. Bizim tarihimiz bütün insanlığı kavrayacak ortak evrensel değerleri barındıran ve buradan insan olmanın yeterli olduğu bir dünya görüşünün izlerini taşır. Bu manada oyunumuzun Türkiye'nin bütün şehirlerinde, Almanya ve Balkan coğrafyasında oynanması için çalışmalar son aşamasına gelmiştir. Özetle Osmanlı

coğrafyasının hüküm sürdüğü topraklarda oyunumuzun oynanmasını arzu ediyoruz". - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close