Sahil Güvenlik Teknesinin Alabora Olması Davası
Sahil Güvenlik Bölge Komutanlığı'na bağlı teknenin 2016'da Sarayburnu açıklarında kuru yük gemisiyle çarpıştıktan sonra alabora olması sonucu 4 askerin şehit düşmesi ve 3 askerin yaralanmasına ilişkin davada yargılanan geminin kaptanı Abdullah Hamadi'nin "bilinçli taksirle ölüme ve...
Sahil Güvenlik Bölge Komutanlığı'na bağlı teknenin 2016'da Sarayburnu açıklarında kuru yük gemisiyle çarpıştıktan sonra alabora olması sonucu 4 askerin şehit düşmesi ve 3 askerin yaralanmasına ilişkin davada yargılanan geminin kaptanı Abdullah Hamadi'nin "bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması, diğer iki sanığın beraati talep edildi.
Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık kuru yük gemisinin kaptanı Abdullah Hamadi ile taraf avukatları katıldı.
Mahkeme Başkanı Dursun Kaya, sanıkların kusur tespiti amacıyla bilirkişilerden istenen raporun mahkemeye ulaştığını, raporda TCSG 25 isimli botun olayda asli kusurlu olduğu, "M-V Tolunay" isimli kuru yük gemisinin kaptanı Abdullah Hamadi'nin tali kusurlu olduğu, geminin birinci zabiti sanık Allam Fattoum ile güverte reisi Mohammad Fttahe'nin ise kusursuz olduklarının tespit edildiğini tutanağa geçirdi.
Rapor doğrultusunda sanıklar Allam Fattoum ile Mohammad Fttahe'nin celse arasında tahliye edildiklerini tutanağa yazdıran hakim Kaya, taraflara bilirkişi raporuna karşı beyanlarını sordu.
Kazada yaralananlardan Enver Çetin, bilirkişi raporunda aleyhine olan hususları kabul etmediğini söyledi.
Müşteki Sahil Güvenlik Komutanlığı avukatı Lale Ateş de bilirkişi raporunun objektiflikten uzak olduğunu savunarak, "Raporu düzenleyen kişiler de konularında uzman değildir. İki geminin çarpışması iş güvenliği kapsamında değerlendirilebilecek bir olay değildir. Yeniden rapor aldırılmasını talep ediyoruz." diye konuştu.
Tercüman vasıtasıyla diyecekleri sorulan sanık Hamadi, tahliyesini talep etti.
Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Mustafa Cevad Telli, bilirkişi raporuna genel olarak bir diyeceği bulunmadığını ancak bir gemi kaptanının içinde yer aldığı bilirkişi heyetinden rapor aldırılması kanaatinde olduğunu belirtti.
Savcının mütalaası
Duruşmada daha sonra Cumhuriyet Savcısı Telli, esas hakkındaki mütalaasını sundu.
Mütalaada, olay günü Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait botun, İstanbul Boğazı'ndan geçiş yapan Rusya Federasyonu'na ait tarama gemisinin refakatini yaptığı belirtildi.
Bu sırada Ahırkapı önlerinde sanık Hamadi'nin kullandığı dökme yük gemisinin Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait bota çarpması sonucu Ali Rıza Yücel, Bülent Demirkaya, Sinan Göktaş ve Yavuz Gökhan Şahin'in hayatını kaybettiği kaydedilen mütalaada, kazada Ayhan Akgönül, Mehmet Nuri Karaca ve Enver Çetin'in de yaralandığı aktarıldı.
Mütalaada, bilirkişi raporları ve tüm dosya kapsamına göre, sanık Hamadi'nin kusurlu olduğunun tespit edildiği belirtilerek, sanığın "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
Diğer sanıklar Allam Fattoum ile Mohammad Fttahe'nin bilirkişi raporlarında kusursuz olduklarının tespit edildiği aktarılan mütalaada, bu nedenle sanıkların beraatlerine karar verilmesi istendi.
Mütalaaya karşı diyecekleri sorulan taraf avukatları, beyanda bulunmak üzere süre talep etti.
Sanıkların avukatı Ceyhun Cebioğlu, mütalaaya katılmadıklarını belirterek, "Müvekkillerimizin beraatini talep ediyoruz. Karşı tarafın zararını da giderdik. Ölenlerin yakınlarına 750 bin dolarlık ödeme yapıldı. Bu hususun dikkate alınmasını mahkemeye bildirmiştik." diye konuştu.
Mahkeme heyeti, taraf avukatlarına mütalaaya karşı beyanda bulunmak ve esas hakkındaki savunmaları için gelecek celseye kadar süre verilmesine karar verdi.
Sanık Hamadi'nin tutukluluk halinin devamına karar veren heyet, eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.
Olayın geçmişi
Sarayburnu açıklarında seyreden Sahil Güvenlik Bölge Komutanlığı'na bağlı tekne, 17 Ağustos 2016'da kuru yük gemisiyle çarpışarak alabora olmuştu.
Kazada Üsteğmen Ali Rıza Yücel, Astsubay Yavuz Gökhan Şahin, Uzman Çavuş Bülent Demirkaya ve Er Sinan Göktaş şehit olmuş, Uzman Çavuş Enver Çetin ile erler Ayhan Akgönül ve Mehmet Nuri Karaca da yaralanmıştı. Olaya ilişkin gözaltına alınan kuru yük gemisinde görevli 3 kişi tutuklanmıştı.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, "Tolunay" isimli kuru yük gemisinin kaptanı Abdullah Hamadi, geminin birinci zabiti sanık Allam Fattoum ile güverte reisi Mohammad Fttahe'nin "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.