Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Sağlıklı Kentler Birliği Trabzon'da Toplandı

Sağlıklı Kentler Birliği Trabzon'da Toplandı
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, 'Sağlıklı Kentleşme ve Kentsel Dayanıklılık' gündemiyle Trabzon'da biraraya geldi.

Mardin Belediyesi'nin de üyesi olduğu, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, 'Sağlıklı Kentleşme ve Kentsel Dayanıklılık' gündemiyle Trabzon'da biraraya geldi. Akademisyenlerin bilgi ve tecrübelerini paylaştığı toplantıda İstanbul-Adalar, Mersin-Tarsus ve İzmir-Urla Belediyeleri'nin birliği üye olmasıyla SKB üye sayısı 45'e çıktı.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin 16. Olağan Meclis Toplantısı, Trabzon Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde yapıldı. Sağlıklı Kentler Birliği'ne üye belediyelerin başkan ve yöneticilerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantıya, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun ve Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye'nin deprem bölgesi olması nedeniyle toplantının ana gündemini 'Sağlıklı Kentleşme ve Kentsel Dayanıklılık' olarak belirlediklerini söyledi.

DERSİMİZİ ALDIK

Depremin hep unutulduğu bir dönemde ve hiç beklenmedik anlarda kendini gösterdiğini hatırlatan başkan altepe, bir yıl önce japonya'da, sonra endonezya'da geçen yıl da van erciş'te yaşanan depreme karşı kentleri daha dayanıklı ve sağlıklı hale getirmeye çalıştıklarını vurguladı. Özellikle 1999'da yaşanan Marmara Depremi'nin herkes için büyük bir ibret olduğunu hatırlatan Başkan Altepe, "Orada kentlerimizin halini gördük. Bu depremin ardından devrim niteliğinde çalışmalar yapıldı. Planlar donduruldu, zemin çalışmaları yapıldı, yapı denetimi gibi kurumlar oluşturuldu, deprem ölçüm istasyonları kuruldu. Bundan sonra yapıların sağlıklı gelişmesi ve güvenli inşa edilmesi konusunda faaliyet başladı. Hepimiz dersimizi aldık. Daha sağlam konutlara geçtik. Belediyeler başta olmak üzere tüm kurumlar üzerine düşeni yaptı. Sağlık Bakanlığı hastaneleri, Milli Eğitim okulları ve tüm kurumlar binalarını gözden geçirdi" dedi.

AFET SONRASI KOORDİNASYON

Sağlıklı Kentler Birliği başta olmak üzere tüm yerel yönetim birliklerinin Van depreminde önemli bir sınav verdiğini ve ilk andan itibaren bölgeye her türlü yardımın kısa zamanda ulaştırıldığını dile getiren Başkan Altepe, Türkiye Belediyeler Birliği, Marmara Belediyeler Birliği ve Sağlıklı Kentler Birliği olarak afet sonrası koordinasyonun sağlanması amacıyla gerekli çalışmaları yaptıklarını söyledi. Deprem yaşandığı zaman hangi belediyenin ne tür yardım götüreceğinin önceden belirleneceğini dile getiren Başkan Altepe, "Afet bölgesine hangi belediye elektrik, hangi belediye su, hangi belediye yiyecek götürecek, bu önceden belirli olacak. Kimseden emir beklemeye gerek kalmadan yardımlar bölgeye ulaştırılacak. Böylece deprem sonrası yaşanan yardım kargaşasının önüne geçeceğiz" diye konuştu.

TURİZMDE DÜNYA 6.'SIYIZ

Karadeniz programı kapsamında Trabzon'a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da ilk olarak Sağlıklı Kentler Birliği Toplantısı'na katıldı. Burada üye belediye başkanlarına seslenen Bakan Günay, 2011 yılı sonu verilerine göre Türkiye'nin turist sayısı bakımında İngiltere'yi geçerek 7'nci sıradan 6'ncı sıraya yükseldiğini söyledi. Turizmin deniz turizmi olarak güneye sıkıştığını dile getiren Bakan Günay, "Bizim yeşili de turizmin içine katmamız gerekli. Sağlık turizmi üzerinden yeni bir alan geliştirmeliyiz. Yaşlanan Avrupa için kalitesi yüksek sağlık imkanları bizim için son derece önemli. İnanç turizmi, kongre turizmi ve kış turizmi gibi bütün bu alanları Türkiye'nin turizm sunumu içine katmamız gerekli. Maviyi kirletmeden yeşili yok etmeden turizm odaklı bir kalkınma hedefliyoruz. Bu açıdan Sağlıklı Kentler Birliği'nin çevreye duyarlılığı ile bizim aramızda önemli bir paralellik var. Topyekün yaşam kalitesini yukarıya çekmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

HALA ALTYAPI EKSİĞİMİZ VAR

Türkiye'nin zengin bir doğaya sahip olduğunun altınızı çizen Bakan Günay, geçmiş yıllarda Türkiye'nin mütevazı, yaşanabilir kentleri olduğunu ancak kolay yapı malzemelerinin gelişmesiyle plansız kentleşmenin ortaya çıktığını vurguladı. Yapılan antik kazılarda ortaya çıkan 2000 yıllık kentlerde kanalizasyon sistemleri, su dağıtım mekanizmaları bulunduğunu hatırlatan Günay, "Ancak 40-50 yıl önce kurulan köylerimizde kasabalarımızda hala alt yapının olmadığını görüyoruz. Tarihsel dokuları bozmuşuz. Kent merkezlerini yıkıp, hiçbir estetiği olmayan kentler kurmaya başlamışız. Türkiye siyaseti şimdilerde estetiğe dayanan kentleşmeyi yeni yeni konuşmaya başladı. Bu sefer rant kavgası başladı. Bu konuda tavizkar olmamamız gerekli. Küçük bir gruba verdiğimiz taviz, gelecek kuşaklara karşı büyük haksızlığa dönüşebilir" dedi.

AFETE MÜDAHALEDE İLK SIRADAYIZ

Daha sonra konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun ise afete müdahale, afet sırası ve sonrasında ilkyardım desteği açısından dünyadaki en güçlü sağlık birimlerinin Türkiye'de olduğunu vurguladı. Van'da yaşanan depremde 4 binin üzerinde enkaz altındaki hastaya serum takıp müdahale edildiğini ifade eden Tosun, 'Van'da 40. dakikada UMKE ekiplerimiz köylerdeydi. 20. dakikada Ankara'da kriz merkezindeydim. Birinci saatte bakanımız helikopterle bölgedeydi. Gece 12'ye kadar 700 kadar kurtarma ekibimiz bölgedeydi" dedi.

Sağlıklı Kentler Birliği'nin çalışmalarına benzer olarak Sağlık Bakanlığı'nın da sağlık kentleri kurulması yönünde çalışmalara devam ettiğini dile getiren Tosun, hastanelerin hem iç hem de dış mekanlarını insanlara nefes aldıran mekanlar haline getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

HEDEFİMİZ HER ALANDA SAĞLIK

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta ise bakanlık olarak sadece sağlıklı kentler değil, sağlıklı köyler, sağlıklı meralar, sağlıklı yaylalar oluşturmak için de çalıştıklarını söyledi. Türkiye'de 1950 sonrası yaşanan hızlı göçün çarpık kentleşmeye yol açtığını ifade eden Balta, göçle birlikte kentlerde baş gösteren işsizlik, gecekondulaşma, eşitsizlik, kirlilik gibi birçok olumsuz etkeni ortadan kaldırmaya yönelik projeler geliştirdiklerini kaydetti.Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da yaşanabilir, sağlıklı kentler oluşturulmasına yönelik, bilgi ve tecrübelerin paylaşıldığı toplantıya ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

YOL HARİTAMIZI OLUŞTURUYORUZ

Toplantıya evsahipliği yapan Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise, Sağlıklı Kentler Birliği toplantısına ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyduklarını ifade ederek, "İnsanlarımızın daha yaşanabilir kentlerde barınması için bilgi birikimi, deneyim ve tecrübelerin paylaşıldığı, projelerin geliştirildiği Sağlıklı Kentler Birliği toplantıları kapsamında düzenlenen programlarda Türkiye şehirlerinin daha yaşanılır hale getirilmesi hedefleniyor. Gelecek kuşaklara iyi kentler bırakmak için yapılan bilgi paylaşımları bizlere yol haritası olacaktır. Buluşmaya katılan tüm konuklara teşekkür ediyorum" diye konuştu.

SKB'YE 3 YENİ ÜYE

Açılış konuşmalarının ardından Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 16. Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Yoğun gündem maddesiyle yapılan meclis toplantısında İstanbul Adalar Belediyesi, Mersin Tarsus Belediyesi ve İzmir Urla Belediyesi'nin birlik üyeliği için yaptığı başvuru oybirliği ile kabul edildi. Dünya Sağlık Örgütü Bölge Ofisi'nde, 66 ülkede, 220 kent ve 55 Avrupa kentinde devam eden Sağlıklı Kentler hareketi, bu üyeliklerle Türkiye'de 42 olan üye sayısını da 45'e çıkarmış oldu. Toplantıda ayrıca Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin bir sonraki buluşmasının Eylül ayında Yalova'nın ev sahipliğinde yapılması kararlaştırıldı.

AFETE AKADEMİK BAKIŞ

Sağlıklı Kentler Birliği Olağan Meclis Toplantısı'nın ardından yapılan ilk oturumda "Afetler ve Kentsel Alanlara Etkileri" konusu ele alındı. İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Giritlioğlu'nun başkanlığında yapılan oturumda Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk, afetlerin kentlere ve yapılara etkilerini anlattı. Marmara ve Van depremlerinde çektiği fotoğraflarla felaketi gözler önüne seren Akıncıtürk, deprem dışında İstanbul, Konya ve Bursa İntam'da meydana gelen bina göçükleri ve yapıların afetlere dayanıklılıkları konusunda da değerlendirmelerde bulundu. İTÜ Afet Yönetim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise belediyelerde afet yönetimi konusunu işledi. Kadıoğlu, depremlerin kimseyi öldürmediğini, insanların ölümüne yol açan etmenlerin binalar, beton yığınları ve eşyalar olduğuna vurgu yaptı. İstanbul Üniversitesi Fiziki Coğrafya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Barış Mater de 'Kentsel planlamada yerbilimi çalışmaları ve etkileri' konulu bir sunum yaptı.

KENTSEL RİSKLERİN AZALTILMASI

SKB'nin Trabzon'da gerçekleşen ve iki gün süren oturumların sonu gününde "Kentsel Risklerin Azaltılması" konusu masaya yatırıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Erdem Saker'in başkanlığında gerçekleştirilen son günün ilk oturumunda Uludağ Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Ertürk, "Kentsel Risklerin Azaltılması Açısından Kent Ekolojisi'nin önemi" konulu bir sunum yaptı. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Alpaslan Türkkan ise "Elektromanyetik Alanların Kent Sağlığına Etkileri" konulu bir sunum yaparak bu alanda bugüne kadar gerçekleştirilmiş araştırma ve makaleleri paylaştı. İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Mustafa Yaylalı'da "Bina Üretim Sürecinde ve Yapı Stoğunun Geleceğe Taşınmasında Bilinçlendirme" konulu bir sunum yaparak konukları bilgilendirdi.

ZAĞNOS VADİSİ'NDE TEKNİK GEZİ

Trabzon buluşmasının ikinci günün son buluşmasının başkanlığını ise itü mimarlık fakültesi şehir ve bölge planlama bölüm başkanı prof. Dr. Handan Türkoğlu yaptı. Son oturumda Karadeniz Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Doç. Dr. Cenap Sancar "Kentsel Vadilerde Doğal Afet Riskleri ve Tedbirleri", Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Arzu Başaran Uysal "Doğal Afet Riski ve Kent Yoksulları: Çanakkale Örneği" ve İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Seda Kundak'da "Afetlere Karşı Kentsel Direncin Oluşturulması" konulu birer sunum yaptılar. Toplantı sonrası Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu toplantıya katılarak bilgi ve tecrübelerini paylaşan tüm akademisyenlere birer plaket vererek teşekkür etti. Bilimsel sunumların ardından birliğe üye belediyelerin başkan ve yöneticileri, Trabzon Belediyesi tarafından hayata geçirilen Zağnos Vadisi kentsel dönüşüm çalışması yerinde inceledi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title