Sağlıkçının Sağlığını Düşünen Projede İmzalar Atıldı
İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü ile İzmir Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği arasında, 'Sağlıkçının sağlığını düşünüyoruz' adlı proje kapsamında protokol imzalandı.
İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü ile İzmir Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği arasında, 'Sağlıkçının sağlığını düşünüyoruz' adlı proje kapsamında protokol imzalandı. Halk Sağlığı Müdürü Bediha Türkyılmaz, "Sağlıkçılar genellikle kendi sağlığını ihmal eder. Hastasını, yakınlarını düşünür ama kendisini düşünmez. Biz de sağlıkçımızı önemseyip, halkımıza yaptığımız taramaları sağlıkçılarımıza da yapmaya karar verdik" dedi.
Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde düzenlenen protokol imza törenine, İl Halk Sağlığı Müdürü Bediha Türkyılmaz, Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği adına İdari Hizmetler Başkanı Dr. Eşref Okunakol ile Öğretim Görevlisi Ali Özsoy, Halk Sağlığı Müdür Yardımcıları ve sağlık çalışanları katıldı. İmzaların atılmasından önce yapılan sunumda, Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Kanser Erken Tarama Teşhis ve Tarama amacıyla kurulan Kanser Erken Teşhis ve Tarama Eğitim Merkezleri'nde (KETEM) ücretsiz kanser taramalarının yapıldığı hatırlatıldı. İzmir'de yaşayan erkeklerde en çok akciğer, prostat ve mesane, kadınlarda ise meme, tiroid ve kolorektum kanser türlerinin görüldüğüne dikkat çekildi. İzmir'de, 2 yıl içinde 40-69 yaş arası 750 bin kadının meme kanseri, 5 yılda 30-65 yaş arası 1 milyon kadının rahim ağzı kanseri ve yine 2 yıl içinde 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerden oluşan 850 bin kişinin kolorektal (kalın bağırsak) kanserine karşı taramasının yapılmasının hedeflendiği belirtildi. Öte yandan kanserin erken teşhisi ile ilgili kent genelinde eğitimlerin sürdürüldüğü bildirildi.
10 BİN PERSONELİN TARAMADAN GEÇİRİLMESİ PLANLANIYOR
Sağlıkçıların kendi sağlıklarını arka planda tuttuğunu dile getiren Halk Sağlığı Müdürü Türkyılmaz, "Kanser erken teşhis ve taramanın maliyeti kişi başına yaklaşık bin TL. Bu ücretin tamamını Sağlık Bakanlığı kendi bütçesinden karşılıyor. Erken evrede yakaladığımız hastalarımız var. Sağlıkçılar genellikle kendi sağlığını ihmal eder. Hastasını, yakınlarını düşünür ama kendisini düşünmez. Biz de sağlıkçımızı önemseyip, halkımıza yaptığımız taramaları sağlıkçılarımıza da yapmaya karar verdik. Kendini düşünmeyenleri bizim düşündüğümüzü bilmelerini istiyoruz. Erken tanı durumunda ne gerekiyorsa hemen yapılacak. Kişi hastalıksız olarak normal hayatına devam edebilecek" diye konuştu. İki yıl sürmesi öngörülen proje kapsamında, hastanelerde görev yapan yaklaşık 10 bin personelin taramadan geçirilmesinin planlandığı kaydedildi. Ayrıca ilerleyen günlerde Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ile de benzer bir projenin hayata geçirilmesinin düşünüldüğü bildirildi. Konuşmaların ardından protokol taraflarca imzalandı. - İzmir