Haberler

Sağlıkçı Öğrenciler Zirvesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Çok iddialı söylüyorum hiçbir İngiliz acil hizmetlerine benim vatandaşımdan daha hızlı ulaşamıyor.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Çok iddialı söylüyorum hiçbir İngiliz acil hizmetlerine benim vatandaşımdan daha hızlı ulaşamıyor. Hiçbir Alman uzman hekime benim vatandaşımdan daha hızlı ve istediği saatte ulaşamıyor." dedi.

Müezzinoğlu, Avicenna (İbn-i Sina) Platformu tarafından Biruni Üniversitesi'nde düzenlenen ve Türkiye'de sağlık reformlarının değerlendirildiği "Sağlıkçı Öğrenciler" Zirvesi'ne katıldı.

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı döneminde bu yana gençlerle bir araya geldikleri etkinliklere değinen Müezzinoğlu, programa katılmaktan son derece memnun olduğunu söyledi.

Müezzinoğlu, gençlere münazaracı, müzakereci ve mücadeleci olma tavsiyesinde bulunarak, bu sayede münakaşacı olmaktan kurtulacaklarını anlattı. Öz değer, öz saygı ve öz güven kavramları üzerinde duran Müezzinoğlu, bunlara sahip olan gençlerin gerekliliğine dikkati çekti.

Müezzinoğlu, konuşmasında gençlere sahip olmaları gereken maddi ve manevi hasletlerden bahsetti.

Türkiye'nin dünya standartlarında sağlık hizmeti sunumuna eriştiğini anlatan Müezzinoğlu, buna rağmen Türk biliminin üretken olamadığını söyledi.

Müezzinoğlu, alın terinin kutsal olduğunu dile getirerek, "Akıl teri alın terinden daha kutsaldır. Akıl terini masanın üzerine daha güçlü koymadığımız sürece akıl terini daha güçlü dövenler bizim alın terimizi sömürmeye devam eder." dedi.

Akıl terinin kullanımıyla Türkiye'nin rekabetçi olabileceğini anlatan Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

" Türkiye'nin tükettiği ilacın yüzde 70'ini Türkiye üretiyor. Yani 10 milyon kutu ilaç tüketiyorsak bunun 7 milyonunu Türkiye'de üretiyoruz. Üç milyonunu dışarıdan alıyoruz. 3 milyon kutuya harcadığımız paraya yüzde 60'ını veriyoruz. 7 milyon kutuya harcadığımız paranın yüzde 40'ını veriyoruz. Demek ki daha çok akledenler bizi daha çok emiyor."

Müezzinoğlu, sağlıktaki reformlara değindiği konuşmasında "Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin vatandaşına verdiği hizmet imkanının ötesinde çok daha iyi imkanlar verdik. Çok iddialı söylüyorum hiçbir İngiliz, acil hizmetlerine benim vatandaşımdan daha hızlı ulaşamıyor. Hiçbir Alman, uzman hekime benim vatandaşımdan daha hızlı ve istediği saatte ulaşamıyor." ifadelerini kullandı.

Sağlıktaki Ar-Ge ve inovasyon konularında dünyayla yarışmaları gerektiğine vurgu yapan Müezzinoğlu, ilaç sanayisinde hedeflerini anlattı.

Müezzinoğlu, bugünkü reformları hizmet sunumu başlığında gerçekleştiğini ifade ederek, sağlıktaki bilim ve üretimin önemine dikkati çekti.

Gençlerden bu konuda temel mantalitelerini değiştirmelerini isteyen Müezzinoğlu, gençlerin daha çok çalışması ve akıl terini önemsemleri tavsiyelerinde bulundu.

Sağlık eğitiminde dil ve bilişim

Biruni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Yüksel de Türkiye'de sağlık sisteminin bütün dünyada örnek olacak şekilde gelişme gösterdiğini söyledi.

Bu başarının eğitimdeki durumuna değinen Yüksel, "Sağlık eğitiminde yapmamız gereken çok şey var. Hizmetteki başarının eğitimde de başarılı olması önemlidir. Eğitim alışkanlık demektir. Bunu yaparken dünyayı da gözetmek gerekir. Bütün dünya dil biliyor ama biz bilmiyoruz. Bu bizi çok yaralıyor. Afrika, Doğu biliyor ama biz bilmiyoruz. Bu sistemi en kısa sürede gerçekleştirmeliyiz." dedi.

Yüksel, dil olmadan bir dünya ülkesi olunamayacağını aktararak, bunun sadece siyasilerin görevi olmadığını söyledi. Akredite bir eğitim sistemine ihtiyaç duyduklarını ifade eden Yüksel, bilgisayar, bilişim teknolojilerinin bir öğrenci için dil kadar önemli olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından Biruni Üniversitesi öğrencileri Bakan Müezzinoğlu'na merak ettikleri konularda sorular sordu.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close