Sağlık Yöneticileri Akademik Düzeyde Bir Araya Geldi
Sağlık hizmetleri yönetimindeki mevcut gelişmelere ve sorunlara bilimsel açıdan bakabilmek, özellikle sağlık yönetimi alanındaki yeni yaklaşımlar çerçevesinde sağlık kuruluşlarının gelecekte nasıl bir strateji belirlemesi gerektiğine odaklanmak üzere İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi (İYYÜ) “1.
Sağlık hizmetleri yönetimindeki mevcut gelişmelere ve sorunlara bilimsel açıdan bakabilmek, özellikle sağlık yönetimi alanındaki yeni yaklaşımlar çerçevesinde sağlık kuruluşlarının gelecekte nasıl bir strateji belirlemesi gerektiğine odaklanmak üzere İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi (İYYÜ) "1. Ulusal Sağlık Yöneticileri Kongresi" düzenledi.
Günümüz sağlık sektöründe bilgi ve teknolojinin ağırlık kazanması sağlık hizmetlerinin değişim sürecini hızlandırmaktadır. Bu değişim evresinde sağlık hizmetleri yönetimi içinde önemli bir yeri olan sağlık kurumları da bu değişime ayak uydurmak zorundadır. Bu anlamda İYYÜ'de bir araya gelen özel ve kamu sağlık sektörü ve yöneticileri sağlık yönetimi alanında yaşanan değişimler ve sorunlarla ilgili iki gün boyunca 'Sağlık Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar' başlığı altında bilimsel bir şekilde konuyu masaya yatıracaklar.
"Asıl olan gücün yönetilmesidir"
Alev Ofluoğlu Konferans Salonu'nda düzenlenen kongreye açılış konuşmasını yapmak üzere katılan Rektör Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu iyi bir yönetimin her şeyi daha kolay hale getireceğine vurgu yaptı. Prof. Dr. Hacısalihoğlu aynı zamanda, "Yönetim kavramı hiç eskimeyen ve dünyanın odaklanması gereken bir kavramdır. Sağlıkta yönetim ise çok bileşenli bir denklemdir. Aslına bakarsanız ağır iş diye bir şey yoktur sadece iyi yönetilmeyen iş vardır. Eğer iyi bir yönetiminiz var ise hiçbir iş ağır gelmez. Yönetim kavramı aynı zamanda güç demektir. Bir gücün yönetimidir. İyi yönetilmeyen bir gücün de bir önemi yoktur. Asıl olan gücü yönetmektir. Bu yüzden özellikle bu kongrenin gençlerimize çok iyi örnek olacak şeyleri gün yüzüne çıkaracağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Sağlık sektörünün Türkiye'de önemli derecede yol kat ettiğine ve birçok alanda ilerleme gösterdiğine değinen Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cüneyt Ulutin de yapmış olduğu konuşmada, "Daha evvel yapılan kongreler sağlık yönetimi ve sağlık işletmeleri şeklinde ulusal ve uluslararası boyutta yapılmaktaydı. Fakat buralarda sağlık yöneticilerin direk dahli genellikle daha az olmaktaydı. Diğer kongrelerden farklı olma amacımız hem özel sektördeki başarıyı yakalamış olan hastanelerin ya da sağlık şirketlerinin hem de devlette yönetici olarak sağlık politikalarının belirlenmesinde etkileyici olabilecek insanların bir araya gelerek bu tecrübelerin bir şekilde gençlere ve bizlere aktarmasını sağlamak. Bunun dışında tabi farklı farklı konulara da değineceğiz. Bunlardan birisi Türkiye için giderek büyüyen ve önem kazanan sağlık turizmi. Sağlık turizmi deyince aklımıza hemen kaplıcalar veya benzeri şifa arayışları gelmesin. Türkiye'deki sağlık hizmetlerinin maliyeti pek çok Avrupa ve Ortadoğu ülkesine göre çok düşük. En basit örneği, caddelerde sokaklarda saç ekiminden dolayı başları sarılı insanlar görüyoruz. Bunun maliyeti diğer ülkelere nazaran 3'te bir oranında daha az. Aynı zamanda diş, estetik veya benzeri ameliyatlarda da Türkiye ön planda olan bir ülke" dedi.
"Özel sektör ile devlet sektörü arasında işleyiş ve tanınma farklılıkları var"
Bununla birlikte sağlık yöneticilerinin Türkiye'de yaşadığı sorunlara da değinen Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, "Özel sektör ile devlet sektörü arasında işleyiş ve tanınma farklılıkları var. Sağlık yöneticiliği bölümünden mezun olan öğrencilerin KPSS ile devlette işe girme olasılığı bu kodlandırmadan dolayı zorluk arz ediyor. Yani düzgün bir kodlandırma yapılmadığı ve devlet sağlık yöneticisi kavramını onaylamadığı sürece hastanelerde profesyonel anlamda sağlık yöneticisi bulmak çok zor. Genellikle işletme, iktisat veya sağlığın başka alanlarında eğitim almış kişilerin devlet içinde istihdam edilmesi söz konusu oluyor. Bugün bunlar da tartışılarak her yönüyle masaya yatırılacak, çözümler neler olabilir bunlar belirlenecek" diye konuştu.
Son olarak da açılış konuşmasında yeni neslin yönetim konusunda nelere dikkat etmesi gerektiğine değinen Kongre Başkanı Prof. Dr. Resul İzmirli, "İnsanlık tarihi boyunca değişim hep var ve şiddetini her geçen gün arttırıyor. 2. Dünya Savaşı sonrası olan nesil olan bizler yeni nesile bizim şahit olduğumuz değişimleri anlatmak ve anlamalarını beklemek çok zor. Şimdi ise iş dünyasını bizden sonraki nesil yönetecek. Bu yüzden zamana ayak uyduran, çalışanlarının motivasyonunu en üst düzeyde tutabilecek, değişim rüzgarlarına ayak uyduracak vb. gibi birçok özelliğe sahip olabilen kişiler yönetim konusunda başarılı olacaktır. Bugün de sağlık ve iş dünyasındaki olumlu ve olumsuz koşulları neler olması gerektiğini masaya yatıracağız" ifadelerini kullandı.
Öğrenciler tarafından hazırlanan ve sağlık yönetimi bölümü öğrencilerinin yer aldığı üniversite tanıtım klipi sonrasında da konuşmacıların yer aldığı panele geçildi. Sağlıkla ilgili gelişmelerin ve birçok sorunun gündeme gelerek çözüm arandığı kongre iki gün boyunca devam edecek. - İSTANBUL