Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, Akdeniz Üniversitesi'nin Hazırladığı Dosyayı Görüşmek Üzere Toplandı
Sağlık Bakanlığı Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyonu, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Türkiye'de ikinci çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır'ın vefatını da görüşmek üzere toplandı.
Sağlık Bakanlığı Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyonu, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Türkiye'de ikinci çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır'ın vefatını da görüşmek üzere toplandı.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, Sağlık Bakanlığı'nın ek binasına gelişinde bir soru üzerine, toplantının ana gündem maddesinin Kavdır'ın ölümü nedeniyle Akdeniz Üniversitesi'nce hazırlanan dosya olduğunu açıkladı. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, toplantıda Kavdır'ın ölümüyle ilgili açıklama yapacağını kaydederek, "Daha önce dosyayı gönderdik, bilgiler ellerinde zaten. Bir soru gelirse onları da cevaplandıracağım" dedi.
Özkan, merkezin ruhsatının iptal edilmesini beklemediğini ifade ederek, "Kanunda zaten her şey belli. Olursa da benim diyeceğim bir şey yok. Her hasta kaybedilebilir, bu maalesef organ naklinde olan riskler" şeklinde konuştu.
Özkan, fırsat bulması durumunda yapılan son yüz nakli ve 9'uncu ayını dolduran kadavradan rahim nakliyle ilgili de bilgi aktaracağını da söyledi.
Bilim Kurulu Üyesi Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selahattin Özmen ise toplantıda Kavdır'ın dosyasının ele alınacağını vurgulayarak, "Bununla ilgili biz zaten daha önce Akdeniz Üniversitesi'ne diz üstü nakil olduğu için bir yaptırım uyguladık. Onunla ilgili yeni bir şey olacağını sanmıyorum ama burada işin uzmanları var, enfeksiyondan, anesteziden birileri olacak, birçok branş tartışacak. Hastanın ölüm sebebini araştıracağız" ifadesini kullandı.
Gazetecilerin sorusu üzerine, ruhsat iptali halinde aynı merkezden başka bir uzman adına yeni bir ruhsat çıkarılabileceğini anlatan Özmen, Akdeniz Üniversitesi'nin yaptığı yeni yüz naklinde Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Sühan Ayhan'ın da görev aldığını ve operasyonu çok başarılı bulduğunu söyledi. Özmen, "Ben vakanın ameliyat sonrasını gördüm, çok güzel olmuş" diye karşılık verdi.
Özmen, bu tür nakillerde doku, kan grubu uyumu ve sıranın önemli olduğunu vurgulayarak, "GATA'nın hastasına uysaydı onlar alacaktı, sıra onlardaydı" dedi. - ANKARA