Müezzinoğlu: Yapmak İstediklerimiz, Yaptıklarımızdan Çok Daha Fazla
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Yapmak istediklerimiz, yaptıklarımızdan çok daha fazla. Geldiğimiz önemli mesafeler var. On yıl önce 'bunları yapacağız' deseydik, büyük bir kısmına inanılmazdı. Allah'a şükür yaptık ve başardık" dedi.
Gazcılar Mahallesi'ndeki Rumeli Dernekler Federasyonunu (RUDEF) ziyaret eden Müezzinoğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye var olduğu sürece Balkanların her köşesinin güvende olduğunu söyledi. Hemen hemen her bölgenin gelen sorunları olduğunu dile getiren Müezzinoğlu, " Batı Trakya, Bulgaristan'daki nüfus sayımızı azaltmamak, çok önemli. Buradaki vatandaşlıkları her ne kadar kaybetmiş de olsak bundan sonra kaybedilmemesi için onlara orada sahip çıkmalıyız" diye konuştu.
Müezzinoğlu, kayınvalidesi ve kayınpederinin Balkan vatandaşı olduğunu, birkaç ay önce Türkiye'de tedavi olduklarını ifade ederek, şöyle konuştu: "Ülkemizde SGK'sı olan bir vatandaşın maliyeti neyse oradan gelenlerin de maliyeti o. Sigorta primi ödememiş. Ödemediği için de bedel neyse o bedel kadar yani 2-3 misli bir bedel değil. Yabancı uyruklularla ilgili statümüz yasalarda 'En az 2-4 misline kadar' diyor.
Biz burada 'eşit' diyoruz. Yani burada safra kesesi ameliyatına SGK, 'bin 250 lira' diyorsa, hiçbir sigorta primi ödememiş bizim Balkan vatandaşımız da gelip bin 250 liraya yaptırabilecek. Belirli süre sigorta primi ödedikten sonra da bütün tedavilerini olabilecek süreçleri inşallah önümüzdeki dönemde şekillendirmeye çalışıyoruz. Tabii ki sigorta sistemi farklı. Bu ülkenin kendi vatandaşları da var. Bu ülkenin en garip, en fakir vatandaşlarının statüsünden daha ayrıcalıklı bir statüyü de istemek ve yapmak, yasal olarak çok mümkün ve çok da doğru değil. Bunun dışında Balkanlarda yaşayan kendi insanımızın oralarda tedavisi zor hastalıklarla ilgili benim dönemimde 400 hastanın yanında refakatçi getirebilecek şekilde tedavisiyle ilgili tüm maddi sorumlulukları Bakanlık olarak biz üstleniyoruz ve Balkan ülkelerine de bunu 5 ve 10'lu şekilde dağıtarak, tahsis ediyoruz."Federasyon Başkanı Şuayip Toprak'ın uzun süredir Bursa'dan Balkanlara bir an evvel uçak seferlerinin başlamasıyla ilgili taleplerini her ortamda dile getirdiklerini hatırlatması üzerine Müezzinoğlu, Borajet Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Akol ile telefonda görüştü.
Telefonda, "Bursa-Üsküp seyahatlerini birlikte başlatacağız Borajetle, hazırlığını yap" diyen Müezzinoğlu, seferlerin Kadir Gecesi ya da Ramazan Bayramına kadar başlatılabileceğini belirtti. Demirtaş Lozan Mübadilleri Derneğini de ziyaret eden Müezzinoğlu, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Ya İstiklal, ya ölüm" diyerek, genç bir cumhuriyeti miras bıraktığını, bu genç cumhuriyete hep birlikte sahip çıkmak gerektiğini söyledi. Balkanlıların mütevazi, merhametli ve mert insanlar olduğunu dile getiren Müezzinoğlu, "Hiç kimseyi dışlamadan, herkesi kardeşimiz bilerek, bize yapılmasını istediğimiz her türlü iyilik ve güzelliği bir başkasına da yapma, bize yapılmasını istemediğimiz hiçbir yanlışı bir başkasına yapmama şiarıyla kardeşçe, dostça, birlik ve beraberlik içinde el birliği yapacağız" diye konuştu.
"Yapmak istediklerimiz, yaptıklarımızdan çok daha fazla"
Daha sonra Akpınar Mahallesi'ndeki Samsun Dernekleri Federasyonuna giden Müezzinoğlu, AK Parti olarak ülkenin yarınlarının bugünlerden daha iyi olmasını amaçladıklarını anlattı. Bakan Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü, "Yapmak istediklerimiz, yaptıklarımızdan çok daha fazla. Geldiğimiz önemli mesafeler var. On yıl önce 'bunları yapacağız' deseydik, büyük bir kısmına inanılmazdı. Allah'a şükür yaptık ve başardık. Bunun arkasındaki en büyük güç, milletin bize verdiği destek ve arkamızda kapı gibi duruyor olmasıdır. Her zorluk, sıkıntıda milletimiz hep yanımızda oldu, dua etti, destek verdi ve hep bu kadroların yanında durdu. Güçlü bir 'sağlık tüketicisi' ülkeyiz. Sağlığın bütün dinamiklerini tüketen bir ülkeyiz. İlacı, teknolojiyi tüketiyoruz. Birileri üretiyor, biz ise tüketiyoruz. Bundan sonraki süreçte milletimize bu hizmetleri sunarken diğer taraftan tüketileni de üreten, kendi ilacını, kanser ilacını, diyabet, şeker hastalıkları, romatizmal hastalıkların ilaçlarını her yıl milyarlarca dolar dünyaya ilaç adına ödediğimiz paraların bir kısmını üreterek, ülkemizde bırakan, dünyaya pazarlayarak da ülkemize yeni alanlar açan süreçleri başlatmamız lazım. O nedenle Türkiye Kanser Enstitüsü Başkanlığı ile Biyoteknoloji Enstitüsü Başkanlığını kurduk. Yasal düzenlemeleri bitirdik. Şimdi başkan atamalarını yapıyoruz. Bunlar önümüzdeki yıllarda inşallah ülkemizi dünya ülkeleriyle yarışacak noktaya taşıyacak."
Hastanelerde her zaman daha modern tıbbi cihazlara ihtiyaç duyulduğunu belirten Müezzinoğlu, "İstediklerimizi hep dışarıdan alıyoruz. Artık dışarıdan aldıklarını hatta farklı yeni ürünler üreterek dışarıya da pazarlayan bir Türkiye olmalıyız ki o muasır medeniyet seviyesi üzerindeki hedefe gidebilelim" dedi.
Müezzinoğlu, sağlık, ulaşım, iletişim ekonomi alanlarında geleceğe daha fazla umutla ve güvenle bakabilmek için önemli süreçlere ihtiyaç duyulduğunu, birlikte yürümekten onur ve güven duyulduğu takdirde kazananın milletin olacağını sözlerine ekledi.