Sabancı Vakfı'ndan 'Çocuk İşçiler' Yılında Anlamlı Ödül Töreni
Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması'nda ödüller, iş, cemiyet ve sanat dünyasından önemli isimlerin katıldığı bir törenle sahiplerine verildi.
Güler Sabancı'nın "Çocukların yeri okul" dediği törende, yarışma jürisinde yer alan Bergüzar Korel "Ben bu filmleri öncelikle bir anne sonra bir aktris olarak izledim. Çok samimi ve kalbimin en derinine dokunan 15 film izledim" dedi.
Sabancı Vakfı'nın "Çocuk İşçiler" temasıyla düzenlediği Kısa Film Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu. "Kısa Film Uzun Etki" ismiyle düzenlenen ve sanatın etki gücünden yararlanarak toplumsal sorunlara ilişkin farkındalık yaratma hedefiyle hayata geçirilen yarışmanın ödül töreni Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan'ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Tören, Türkan Sabancı, Melisa Tapan, Göksel, Murat Evgin, Mustafa Alabora, Sezen Cumhur Önal, Cem Yiğit Üzümcüoğlu, Baran Bölükbaşı, Erkan Özerman ve İpek Erdem gibi iş, cemiyet ve sanat dünyasından isimlerin katılımıyla gerçekleştirildi.
İkinci yılında da yoğun ilgi gören yarışmaya çocuk işçiliği sorununu ele alan 395 film başvurdu. Ön değerlendirmeyi geçen 15 film arasından ödüle hak kazananlar ise Ai Weiwei, Antonio Saura, Bergüzar Korel, Calin Peter Netzer ve Gürcan Keltek'ten oluşan jüri tarafından belirlendi.
"Kısa Film Yarışması yaşamın önemli sorunları ile ilgili farkındalık yaratmak açısından büyük önem taşıyor"
Sabancı Vakfı'nın 44 yıldır toplumsal gelişimin aktörlerini güçlendirmek için çalıştığını belirten Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, "Okul, yurt gibi kalıcı eserlerle yola çıktık. Burslar, ödüller verdik. Hala veriyoruz. 10 yılı aşkın süredir, Hibe Programları ile sivil toplum kuruluşlarını ve sivil toplum kuruluşlarının projelerini destekliyoruz ve onların kurumsal gelişimlerine katkı sağlamak için çalışıyoruz. Kadın, genç ve engellilerin yaşadığı sorunlara çözüm bulmak için bu konuda çalışan STK'ları destekliyoruz. 44 yıllık deneyim bize şunu öğretti: Toplumsal gelişmenin sürdürülebilir olması için, öncelikle sorunların herkes tarafından sahiplenilmesi gerekiyor. Bu da öncelikle bu sorunlarla ilgili farkındalığın artırılmasıyla başlıyor" dedi.
"Çocukların yeri önce okul"
Bugün dünyadaki çocuk işçi sayısının 168 milyon olduğuna dikkat çeken Sabancı, "Tarım, çocuk işçiliği açısından açık ara en başta gelen sektör. Çocuk işçilerin yüzde 59'u tarım alanında çalışıyor. 15 yaş altı çalışan çocuk sayısına dair ülkemizde maalesef net veriler yok. 15-17 yaş arasında çalışan çocuk sayısını ise Türkiye İstatistik Kurumu 2016 yılında 709 bin olarak açıkladı. Bu çocukların sadece 150 bini sigortalı olarak çalışıyor. Yani çalışan her 10 çocuktan 8'i kayıt dışı diyebiliriz. Oysa bu çocukların yeri henüz tarla ya da atölye değil. Bu çocukların yeri önce okul. Eğitim her çocuğun öncelikli insan hakkı. Dolayısıyla çocuklarımızın önce eğitimi hakkını korumamız gerekiyor" dedi.
Bergüzar Korel: Kalbimin en derinine dokunan 15 film izledim
Jüride yer alan Bergüzar Korel de sahnede, "Ben bu filmleri öncelikle bir anne, ondan sonra aktris olarak izledim. O anlamda çok samimi ve benim kalbimin en derinine dokunan 15 film izledim. Öncelikle bunun için teşekkür ederim. Bütün finalistlere de bize böyle namuslu filmler izlettiğiniz için teşekkür ederim" dedi.
Birincilik ödülü "Nilüfer" isimli filmiyle Tolga Özdemir'in oldu
"Nilüfer" filmiyle birinci olan Tolga Özdemir'e ödülünü Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı takdim ederken "Çizgiler Arasında" filmiyle ikinci olan Şeref Akçay'a ödülünü Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan ve "Mij" filmiyle üçüncü olan Mehmet İsmail Çeçen ve Ramazan Akkuş'a ödülünü yarışmanın bu yılki kanaat önderi dünyaca ünlü ödüllü yönetmen Danis Tanovic verdi.
Ayrıca mansiyon ödülüne layık görülen "El" filminin yönetmeni Nahid Abbaszade ödülünü yarışmanın sanat yönetmenliğini yürüten Zeynep Atakan'dan aldı.
Dereceye giren filmlerin birincisi 15 bin TL, ikincisi 10 bin TL, üçüncüsü 5 bin TL ile ödüllendirildi.