Sabancı Suikastı Davası
Sabancı suikastinin firari şüphelisi olarak 20 yıl aranmasının ardından geçtiğimiz şubat ayında Aydın'da yakalanan tutuklu sanık İsmail Akkol'un "Anayasal düzeni silah zoru ile değiştirmeye teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istemiyle yargılanmasına devam edildi.
Sabancı suikastinin firari şüphelisi olarak 20 yıl aranmasının ardından geçtiğimiz şubat ayında Aydın'da yakalanan tutuklu sanık İsmail Akkol'un "Anayasal düzeni silah zoru ile değiştirmeye teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istemiyle yargılanmasına devam edildi.
İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Akkol ile avukatları Ebru Timtik ve Özgür Yılmaz katıldı. Davanın müdahili Sabancı ailesini ise avukat Vehbi Kahveci temsil etti.
"Hesap soracağız"
Söz alan tutuklu sanık Akkol, suçlamaları kabul etmeyerek, "Yaşamım boyunca kimseye işkence yapmadım. 45 yıldır halkıma zarar verecek hiçbir eylem içinde bulunmadım. Bizlere işkence yapanları bulacağız, ister gökdelenlerin en üstüne çıksınlar, ister gizlensinler, biz onları bulup yargılayacağız ve hesabını soracağız. O gün ölen kapitalist sistemin sahiplerindendi. Onlar gökdelenleri temsil ediyor yani zenginleri. Biz ise gecekonduları temsil ediyoruz yani fakir insanları. Bugün söyleyeceklerim bu kadar. Savunmamın geri kalanını daha sonra tamamlayacağım." diye konuştu.
Akkol, savunma hakkının elinden alındığını öne sürerek, şunları kaydetti:
"Hakkımda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Savunma yapmam isteniyor ama bu hakkım elimden alınıyor. Davanın bu noktaya gelmesinin sebebi ölenin kimliği ve konumudur. Bu yüzden davayı bitirmiyorlar. Hakkımda birçok haber çıktı. Benim öldüğümü bile yazmışlardı. Eğer öldüysem ya da öldürüldüysem burada konuşan kim?"
Hakim İbrahim Lorasdağı, cinayet ile ilgili itiraflarda bulunan ve 15 Şubat 1999'da tutuklu bulunduğu Afyon Kapalı Cezaevinde öldürülen Mustafa Duyar'ın ifadelerini okuyarak, sanık Akkol'a sorular sordu.
Duyar'ı tanımadığını öne süren ve söylediklerini kabul etmeyen Akkol, "Suçlamaların hiçbirini kabul etmiyorum. Duyar'ın adını sadece mahkeme tutanaklarından biliyorum. Onunla hiç tanışmadım ve görüşmedim. O kendince bir senaryo uydurmuş ve benim de adımı eklemiş. Dosyada ismi geçenlerin hiçbirini tanımıyorum. Sadece medyaya yansıyan ve bu dosyada da adı bulunan Fehriye Erdal ismini bilirim. Kendisiyle de tanışıklığım yoktur." diye konuştu.
Özdemir Sabancı'ya yönelik suikastin ardından gazetelerde fotoğrafını gördüğünü anlatan Akkol, yurt dışına kaçtığını ve birçok sahte kimlik kullandığını söyledi.
Duruşmada söz alan Sabancı ailesinin avukatı Kahveci, sanık Akkol'a bazı sorular sordu. Cinayetin işlendiği gün Akkol'un kimliğiyle Sabancı Center'a giriş yapıldığını belirten Kahveci, "Bu kimlikteki kişi siz misiniz?" diye sordu.
Akkol da, "Kimlikteki fotoğraf bana ait. Bu fotoğraf medyaya da servis edilmişti." diye cevap verdi.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Akkol'un savunmasını tamamlamamış olması, dosyadaki mevcut delil durumu ve sanığa atılı suçun kaçma şüphesini doğuracağı gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına hükmederek duruşmayı 21 Kasım'a erteledi.
Davanın geçmişi
Levent'teki Sabancı Center'da 9 Ocak 1996'daki suikasta ilişkin dönemin İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Cumhuriyet Başsavcılığınca 28 Mart 1997'de hazırlanan 19 sayfalık iddianamede 11 sanığın ismi yer almıştı.
Suçun işlendiği dönem cezaevinde tutuklu bulunan ve DHKP-C terör örgütünün üst düzey yöneticisi olduğu iddia edilen sanıklardan Ercan Kartal, 15 Şubat 1999'da tutuklu bulunduğu Afyon Kapalı Cezaevinde öldürülen Mustafa Duyar ile firari sanıklar Fehriye Erdal ve İsmail Akkol hakkında, "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etme" suçundan idam cezası istemiyle dava açılmıştı.
İdam cezası, yasada yapılan değişiklikle "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasına dönüştürülmüştü.
İddianamede diğer sanıklar Fatma Erdem, Metin Narin, Ejder Güngör, Mehmet Gökmen, Ferhan Taş, Melek Akkaya ve Nazlı Güngör'ün ise "silahlı örgüte yardım etmek" suçundan 3 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti.
Dosyalar ayrıldı
Davaya bakan İstanbul 1 No'lu DGM, 15 Mart 2001'de verdiği kararda, yakalanamayan firari sanıklar İsmail Akkol ve Fehriye Erdal'ın dosyasını ayırmıştı. Mahkeme, sanık Ercan Kartal hakkındaki dosyayı, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden "eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e suikast" davasıyla birleştirmiş, Kartal'ın bu davalardan aldığı "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası" ise Yargıtay tarafından onanmıştı.
Mahkeme, 15 Şubat 1999'da öldürülen sanık Mustafa Duyar'ın dosyasını ortadan kaldırıp, sanıklar Fatma Erdem, Metin Narin, Ejder Güngör, Mehmet Gökmen, Ferhan Taş, Melek Akkaya, Nazlı Güngör ve Murtaza Deveci hakkındaki kamu davasının kesin hükme bağlanmasını ertelemişti.
Firari sanık İsmail Akkol 2014'te Yunanistan'da yakalanmış, daha sonra serbest bırakılmıştı. Türkiye'ye iade edilmesine ilişkin talep Yunan mahkemesince reddedilen Akkol hakkında İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kırmızı bülten çıkarılması talepli iade talepnamesi hazırlanmıştı.
Türkiye'ye giriş yaparken yakalanan Akkol, 4 Şubat'ta çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.
Davanın firari sanığı Fehriye Erdal ise hala aranıyor.