Rusya ve Abhazya Arasındaki Ortaklık Anlaşması
Rusya ve Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya arasındaki "İttifak ve Stratejik Ortaklık Anlaşması"nın yürürlüğe girdiği bildirildi.
Rusya ve Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya arasındaki "İttifak ve Stratejik Ortaklık Anlaşması"nın yürürlüğe girdiği bildirildi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, bugün düzenlediği basın toplantısında, Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigoriy Karasin ve Abhazya'nın Moskova Büyükelçisi İgor Ahba'nın daha önce imzalanan "İttifak ve Stratejik Ortaklık Anlaşması" belgelerini bugün birbirlerine teslim ettiğini bildirdi.
Lukaşeviç, belgelerin teslim sürecinin tamamlanmasıyla ortaklık anlaşmasının yürürlüğe girdiğini vurgulayarak, "İmzalı belgelerin değişimi, anlaşmanın yürülüğe girdiği anlamına gelir" dedi.
Rusya ile Abhazya yönetimi arasındaki "İttifak ve Stratejik Ortaklık Anlaşması", Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ayrılıkçı Abhazya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Raul Hacimba tarafından 24 Kasım 2014'de Soçi kentinde imzalanmıştı. Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi, anlaşmayı ocak ayında onaylamıştı.
Ortaklık anlaşması -
Anlaşma sosyal, ekonomi, kültür ve güvenlik alanlarında işbirliğini öngörüyor. Rusya, bu anlaşmayla Abhazya'nın uluslararası ilişkilerini güçlendirecek, uluslararası kuruluşlara üye olabilmesi için faaliyetlerde bulunacak ve özerk cumhuriyeti resmen tanıyan ülke sayısını artırmaya çalışacak.
Anlaşmayı imzalayan taraflardan birine karşı herhangi bir devlet ya da grup tarafından saldırı olursa diğer taraf bu saldırıyı kendine yapılmış kabul edecek, askeri güç dahil gereken tüm yardımı sağlayacak.
Rusya ve Abhazya orduları en geç bir yıl içinde "ortak savunma birliği" oluşturacak. Abhazya ordusu en geç üç yıl içinde tüm masrafları Rusya tarafından karşılanarak modernize edilecek. Abhazya-Gürcistan sınırının korunması için Rusya iki yıl içinde teknik ekipman desteği verecek ve sınırı Rusya ile Abhazya birlikleri koruyacak.
Rusya, anlaşma uyarınca Abhazya'da maaşların yükseltilmesi için mali yardımda bulunacak, ayrıca Abhazların Rus vatandaşlığına geçme prosedürü kolaylaştırılacak. Moskova yönetimiyle ayrılıkçı Abhazya Özerk Cumhuriyeti arasındaki anlaşmanın süresi 10 yıl olacak ve bu süre beşer yıllık dönemler halinde uzatılabilecek.
Gürcistan yönetimi, anlaşmanın uluslararası hukuk ilkelerine aykırı olduğunu belirterek, bu davranışı kınadıklarını belirtmişti. NATO da anlaşmayı tanımadığını açıklamıştı.
Suriye görüşmeleri nisanda -
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lukaşeviç, ayrıca, Suriye muhalefetindeki birçok grubun barış görüşmeleri yapılmadan Suriye krizinin çözüme kavuşmayacağının farkında olduklarını söyledi.
Lukaşeviç, Suriye krizine ilişkin muhalefet ve rejim temsilcileri arasındaki ikinci Moskova görüşmelerinin nisan ayında yapılacağını söyledi. Görüşmelerin ilki ocak ayında yapılmış, sonuç çıkmamıştı.
"ABD askerleri Ukrayna'da" -
Ukrayna krizi hakkında da konuşan Lukaşeviç, ABD askerlerinin Ukrayna'ya geldiğini, aldıkları bilgiye göre Lvov'daki Yavorovskiy askeri üssüne ABD'nin İtalya'da konuşlandırılan 173. Hava indirme tugayına ait 300 personelin aktarıldığını belirtti.
Amerikalı personelin Ukrayna ordusuna başka ülkelerden gelen silahlara ilişkin eğitim vereceğini kaydeden Lukaşeviç, bu faaliyetlerin Rusya'nın çıkarlarına doğrudan tehdit oluşturduğunu ve Washington yönetiminin Minsk anlaşmasını desteklediklerine ilişkin açıklamalarıyla çeliştiğini ifade etti.