Rusya'nın Suriye'deki Hava Operasyonları
Rusya'nın Suriye'de başlattığı hava operasyonlarının sürpriz olmadığını ifade eden uzmanlar hedefin son dönemde muhalifler karşısında gerileyen Esed rejimini yeniden güçlendirmek olduğuna dikkat çekti.
Rusya'nın Suriye'de başlattığı hava operasyonlarının sürpriz olmadığını ifade eden uzmanlar hedefin son dönemde muhalifler karşısında gerileyen Esed rejimini yeniden güçlendirmek olduğuna dikkat çekti.
Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları hakkında değerlendirmede bulunan Yıldız Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney, Rusya'nın operasyonunun hem Suriye rejimini korumayı hem de İran ve Hizbullah gibi sahadaki rejim yanlısı unsurlarını desteklemeyi amaçladığını söyledi.
"Uzun süredir Suriye'deki muhalefete verilen destek artmıştı ve muhalefetin Hama, Humus ve İdlib gibi belirli stratejik alanları ele geçirmesi söz konusuydu" diyen Güney, Suriye rejiminin güçten düştüğünü gören Rusya'nın operasyonla "ilerde yapılacak pazarlıklar için masaya güçlü bir Suriye rejimi getirmeyi hedeflediğini" de ifade etti.
Soğuk Savaş döneminden bu yana Rusya'nın Şam yönetimine verdiği desteğin hiç kesilmediğini ve iki ülke arasında sıkı siyasi ve askeri ilişkiler bulunduğunu hatırlatan Güney, Rusya'nın operasyonunun "sürpriz olmadığını" söyledi.
Rusya'nın Suriye üzerinden Batı'ya karşı mücadele yürüttüğüne de değinen Güney, operasyonun Rusya'nın Suriye'deki varlığını pekiştirdiğini kaydetti.
Güney, operasyonun zamanlamasıyla ilgili olarak da Rusya'nın Batı'nın Suriye konusundaki durağan politikasından faydalandığına dikkat çekerek "Rusya, şu anda bunu fırsat bilip devreye girdi" dedi.
Güney, Rusya'nın bundan sonra atacağı adımların başta ABD olmak üzere Batı'dan gelecek tepkilerle yakından alakalı olacağına işaret etti.
Büyük güçlerin soğuk savaş dönemindekine benzer şekilde Suriye üzerinden kozlarını paylaştıklarını dile getiren Güney, hem ABD'nin hem de Rusya'nın bölgesel müttefiklerinin ve devlet dışı aktörlerin kümelenmesiyle Suriye'de yeni ittifakların da ortaya çıkardığını söyledi.
"Hedef Nusayri devleti"
Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın ise Suriye rejimi ile yakın ilişki içinde olan Rusya'nın operasyonla rejime siyasi ve askeri destek vermek istediğini, böylelikle ülkenin yüzde 15'ini kontrolünde tutan Esed yönetimini ayakta tutmaya çalıştığını söyledi.
"Nihai hedef olarak savaş bittikten sonra içerisinde Esed'in de yer alacağı bir Nusayri devleti kurulacak" diyen Caşin, Rusya'nın bunu diplomasi ile değil de kuvvet kullanarak gerçekleştirmeyi tercih ettiğini dile getirdi.
Rusya'nın Kırım'ı ilhakı sırasında Ukrayna'nın doğusunda kullandığı yöntemin bir benzerini Suriye'de uyguladığını kaydeden Caşın, "Rusya, sivil hukuku kullanmak suretiyle meşruiyet kazanmaya gayret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.
Rusya'nın Şiilerle işbirliği yaparak Suriye-Irak-İran üzerinde bir eksen oluşturduğu kaydeden Caşın, Rusya'nın Suriye üzerinden orta ve uzun vadede ABD'yi müzakereye zorladığını ve bunda da başarılı olduğunu kaydetti.
Caşın, Türkiye sınırları ortaya çıkan Rus askeri gücünün Türkiye'nin milli güvenliği açısından da tehlikeli olduğunu vurguladı. Türkiye'nin çok dikkatli hareket etmesi gerektiğini söyleyen Caşın, "Moskova'ya şu mesajın verilmesi gerekiyor: Türkiye olanlardan tedirgin. Türk-Rus ilişkileri 25 senede çok iyi bir noktaya gelmiştir, bunun kırılması Rusya'ya da Türkiye'ye de kazanç getirmez" şeklinde konuştu.