Haberler

Rusya ile İyileşme Çiftçinin Umudunu Artırdı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından liderler arasında mektuplaşma ve telefonlaşma turizmde olumlu etkisini gösterirken, çiftçiyi de umutlandırdı.

Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından liderler arasında mektuplaşma ve telefonlaşma turizmde olumlu etkisini gösterirken, çiftçiyi de umutlandırdı. Ambargo nedeniyle kabus gibi bir 6 ay geçiren tarım kesimi, domates sezonunun da geldiği bu dönemde Rusya'dan 'Ambargo kalktı' haberini bekliyor. Ambargo kalkarsa, üretici Ruslar'ın istediği gibi dikenli salatalık ve iri domates yetiştirecek.

Uçak krizi sonrası durma noktasına gelen Türkiye- Rusya ticari ilişkileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mektubunun ardından yeniden hareketlendi. Rus turistler güney sahillerine inerken, tarım kesimi de gözünü ve kulağını Rusya'ya çevirdi. 6 aydır Türkiye'den domates, salatalık, portakal, mandalina, nektarin, elma, armut, kayısı, biber, nar, patlıcan, şeftali, erik, üzüm, çilek, kuru soğan, renkli lahana ithalatını yasaklayan Rusya'nın bu kararı sadece domateste 65 milyon dolar gelir kaybına neden oldu. Buna yaş sebze de eklendiğinde toplam kayıp 85 milyon dolar olarak hesaplandı.

'ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK'

Rusya'ya ihracat yüzde 85 azalırken, iki ülke arasında adılan siyasi adımlar umutları yeşertti. Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, Rusya Tarım Bakanı ve Tarım Bakan Yardımcısı'nın açıklamalarından ambargo kalksa bile ihracatın eskisi gibi olmayacağının anlaşıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Rusya Tarım Bakanı ve yardımcısı, tarım ürünleriyle ilgili uygulamayı henüz değerlendirmediklerini ve ihracatın da eskisi gibi olmayacağını söyledi. 'Bizim ilk hedefimiz kendi üreticimizi korumak' dedi. Buradan anlıyoruz ki Türkiye'nin ihracatı eskisi gibi olmayacak. Rusya'ya biz yaş sebze meyve satıyorduk. Rusya'nın iklimi buna uygun değil ancak seracılıkla ilgili çalışmaları var. Ancak Türkiye'den hiç almayacak kadar üretimi artırmaları mümkün değil. Bunu kısa zamanda yapmaları imkansız. Türkiye'deki iyimser hava bu açıklamayla biraz bozuldu. Rusya'nın bir amacı da Türkiye'den daha kaliteli ve daha ucuza ürün almak."

'KIRILAN TESTİNİN YAPIŞTIRILMASI GİBİ'

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi de, üreticinin uçak krizinden ciddi yara aldığını belirterek, tarım politikasının günübirlik politikalar ve anlık kararlarla değiştirilmemesi gerektiğini söyledi. Üreticinin iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden başlaması umudunu taşıdığını vurgulayan Çiftçi şöyle konuştu:

"Tarım kesimi Rusya ile krizde ambargonun yanı sıra, gelen turistlerin tüketeceği gıda bakımından da mağdur oldu. Rus turist gelmeyince tüketim de düştü. Pazarda ciddi daralma oldu. Çiftçi, yara aldı. İki ülke arasındaki ilişkilerin iyileşmesini önemsiyoruz ve daha ileri bir seviyeye ulaşmasını diliyoruz. Umutlu olmak istiyoruz. Bu iyileşme tarım kesiminde bir heyecan yarattı. 'İhracata başlayabilecek miyiz' beklentisi arttı. Domates sezonu da geldi. Ambargonun kalkması şu dönemde yaraya ciddi merhem olur. Rusya yaş üzüm açısından çok ciddi ihracatımızın olduğu bir ülke. Rusya'dan gelecek kararı bekliyoruz. Ancak şunu da biliyoruz, eskiye dönmek artık çok zor. Bir güven kaybı oluştu. Bu ilişki, kırılan testinin yapıştırılması gibi olur."

- İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close