Rusya'dan Abhazya'ya Askeri Ortaklık Teklifi İddiası
Rusya'nın, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya'ya askeri ortaklık teklif ettiği öne sürüldü Bu yönde atılacak adımı "ilhak" olarak değerlendireceğini açıklayan Gürcistan, iddialara tepkili.
Rusya'nın, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya yönetimine askeri ortaklık teklif ettiği yönündeki iddialar, Tiflis yönetimini harekete geçirdi.
Gürcistan medyası, Abhazya kaynaklarına dayandırarak, Abhazya "başbakanı" Raul Hacimba'nın milletvekillerine, Rusya diplomatik kaynaklarından askeri ortaklık yönünde teklif aldığı şeklindeki açıklamalarına yer verdi.
İddialara göre Hacimba, kendisine iletilen teklifte, Rus ve Abhaz askerlerinin işbirliği yapması, bu kapsamda taraflar arasında bir ön anlaşma imzalanması, Abhazya ve Rus askerlerinin ihtiyaçları doğrultusunda gerekli altyapının hazırlanması ayrıca ortak kullanılan sınır geçiş noktalarının birleşik güçlerce kontrol edilmesinin yer aldığını söyledi.
Gürcistan ortaklık iddiasına tepkili
Rusya'nın Abhazya yönetimi ile askeri işbirliği yapacağı yönündeki iddialara Gürcistan hükümeti tepki gösterdi.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, konuya ilişkin Güvenlik Konseyi'nin toplanması için meclise başvurdu.
Gürcistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Eğer Rusya ile Abhazya böyle bir anlaşma imzalarsa bu durum, Abhazya'nın Rusya tarafından açıkça ilhakı olacaktır" ifadeleri kullanıldı.
Uluslararası topluma çağrı yapılan açıklamada, bu hususta dikkatli olunması istendi.
Bakanlık açıklamasında, Abahzya'ya teklif edildiği söylenen anlaşma planında, Abhazya'nın ve Abhazyalılar'ın haklarına aykırı hususların yer aldığı belirtildi.
Önerinin içeriği tam olarak bilinmiyor
İçeriği tam olarak bilinmeyen öneriye, Abhazya'daki yönetim parlamentosunda milletvekili olan Valeri Bganma da ihtiyatlı yaklaştı. Bganma, 13 Ekim'de Hacimba'nın kendilerine sunduğu öneriden memnun kalmadıklarını, bu konuda "sorulacak çok soru olduğunu" söyledi.
Teklifte, Abhazya devlet kuruluşlarının neredeyse tüm haklarını alabilecek maddelerin yer aldığını fark ettiklerini belirten Bganma, çoğu milletvekilinin de kendisi gibi düşündüğünü dile getirdi.
Rusya'nın ortaklık teklifini incelemek üzere Abhazya parlamentosuna iki hafta süre verdiği belirtiliyor.
Gürcistan'da, 1992-1993 yıllarında Tiflis yönetimi ile özerk statülü Abhazya'daki gruplar arasındaki iç savaşın ardından Gürcü birlikleri geri çekilmiş, Abhazlar bir süre sonra tek taraflı bağımsızlık ilan etmişti. Rusya'nın saldırısıyla 2008'de Gürcistan ile 5 gün süren savaşın ardından Moskova yönetimi, Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanımıştı.
Gürcistan'da Ekim 2012'de yapılan genel seçimde iktidara gelen Bidzina İvanişvili hükümeti, Rusya ile yakınlaşma politikası izlemişti. Kasım 2013'te görevi devralan İrakli Garibaşvili de bu politikayı devam ettiriyor. - Tiflis