Russell Mahkemesi, İsrail'in Gazze Saldırısında "Savaş Suçu ve İnsanlığa Karşı Suç" İşlediğine...
İsrail'in Gazze saldırısı için Brüksel'de toplanan Filistin Russell Mahkemesi, "Koruyucu Hat" operasyonunda savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlendiğine hükmetti.
İsrail'in Gazze saldırısı için Brüksel'de toplanan Filistin Russell Mahkemesi, "Koruyucu Hat" operasyonunda savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlendiğine hükmetti.
Görgü tanıklarını dinleyen sembolik mahkemenin, aralarında BM Filistin Özel Raportörü Richard Falk, efsane rock grubu Pink Floyd'un kurucusu Roger Waters, eski BM İnsan Hakları Komisyonu Raportörü John Dugard, eski Güney Afrika Devlet Bakanı Ronald Kasrils, UNESCO İyiniyet Elçisi Piyanist Miguel Angel Estrella ve Yönetmen Ken Loach gibi isimlerin bulunduğu 12 kişilik jürisi, "uluslararası hukuka göre işgalci güç İsrail'in meşru müdafaa hakkının bulunmadığına" dikkati çekti.
Kararlarını düzenledikleri basın toplantısında açıklayan jüri üyeleri, İsrail'in sivil ve askeri hedefler arasında ayrım yapmayarak ve orantısız güç kullanarak savaş suçu işlediğine hükmetti.
Mahkeme, "İsrail ordusunun sivilleri, bilinçli hedef aldığını, Gazze'de faaliyette olan tek enerji santrali ile su dağıtım ve kanalizasyon altyapısına saldırarak temel hizmetlerin verilmesini engellediğini, aşırı yoğun top atışlarıyla ve hava saldırılarıyla sivil yerleşimleri bombaladığını, bilinçli olarak hastaneleri, camileri ve okulları hedef aldığını, misket bombaları, düşük yoğunluklu uranyumlu bombalar, halı bombası ve çivi bombası dahil ayrım gözetmeyen silahlar kullandığını ve Filistinlileri canlı kalkan olarak kullandığını" tespit etti.
Russell Mahkemesi, Gazze salsırısı esnasında İsrailli aşırı sağ milletvekili Ayalet Shaket'in "Tüm Filistin halkı düşmanımızdır", "şehirlerini, köylerini, evlerini ve altyapılarını yıkalım" ve "Öldürülen teröristlerin annelerini de öldürelim ki bir daha terörist yetiştirmesinler" şeklinde açıklamalarının, sosyal medyada yapılan benzer yaygın çağrıların "doğrudan soykırım tahriki" olmasına rağmen İsrail'in sorumluları cezalandırma sorumluluğunu yerine getirmediğini tespit etti.
Mahkeme, İsrail'e işgali sona erdirmesi ve Filistinlilerin kendi kaderlerini belirleme hakkına saygı göstermesi, tüm siyasi tutukluları serbest bırakması, insan hakları ihlallerinin kurbanlarına tazminat ödemesi ve soykırımı tahrik suçlularını yargı önüne çıkarması çağrısı yaptı.
Mahkemenin AB"den "İsrail'le ortaklık anlaşmasını ve işbirliğini askıya alması, silah ambargosu uygulaması, Gazze'de AB fonlarıyla yapılan tesislerin vurulması nedeniyle tazminat istemesi ve Filistin'in bağımsızlığını tanımasını" talep etti.
Russell Mahkemesi Filistin yönetiminden, İsrailli yetkililerin Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanabilmesi için Roma Sözleşmesi'ni imzalamasını istedi.
İsmini kurucuları arasında bulunan İngiliz Filozof Bertrand Russell'dan alan ve ABD'nin Vietnam'da işlediği savaş suçlarını vicdanlarda yargılamasıyla ünlenen Russell Mahkemesi, İsrail'in 27 Aralık 2008'de Gazze'ye yönelik başlattığı "Dökme Kurşun" operasyonunun ardından Filistinlilere karşı işlenen savaş suçlarını gündemine almıştı. - Brüksel